Múlt héten végre a boltokba került a BlackBerry első androidos okostelefonja, a PRIV, melyre sokan úgy tekintenek, mint a BlackBerry utolsó dobására a készülékpiacon -- mert ha ha már az androiddal sem tud zöld ágra vergődni a gyártó, akkor aztán semmivel. Szerencsére azért a helyzet valójában távolról sem ilyen fekete-fehér, és a BlackBerrynél alighanem továbbra is ugyanaz a készülékstratégia marad, amit mindig is képviselt a cég, vagyis az éppen aktuális csúcsmodell mellett mindig is lesz egy olcsóbb, középkategóriás típus, hogy középvezetőtől lefelé is lehessen BlackBerryket osztogatni a cégben.

priv-box.jpg

Bár erről egyelőre semmilyen konkrét, megerősített hír nem látott napvilágot, komoly összegekben mernék fogadni, hogy a Fox Business számára elejtett mondatában John Chen többek közt egy ilyen mobilra utalhatott, amikor azt mondta, hogy a PRIV-en kívül "számos új termék" lát majd napvilágot. A mikorról egyelőre szintén nem esett szó, de nyilván nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy az ember kitalálja, idén nagy valószínűséggel már nem jön újdonság a BlackBerrytől, vagyis marad a 2016, ha tippelni kellene, annak is az első fele.

Gondolom most sokak fejében ott van a nagy kérdőjel: vajon a BB10-es vonalba feccöl-e még jottányi energiát a BlackBerry (mármint azon kívül értelemszerűen, hogy a rendszer fejlesztése nem áll meg), és jön-e még valaha új BB10-es telefon, vagy innentől már mindenen csak a keményvonalas rajongók által zsigerből gyűlölt Android lesz? Én azt mondom, hogy tetszik, nem tetszik, érdemes az utóbbi gondolattal megbarátkozni, pláne ha a PRIV eladásai is a BlackBerryt igazolják majd -- márpedig egyelőre úgy tűnik, őket igazolják.

chen_elegedett.jpg

Az a helyzet ugyanis, hogy a november 6-i rajt, és a meglehetősen borsos ár dacára a PRIV mostanra gyakorlatilag mindenhol hiánycikk lett, az első szállítmányokat azonnal szétkapkodták. Persze lehet, hogy csak mesterséges hiánykeltésről van szó (vannak cégek, melyek ebben egészen profik), John Chen egy másik interjúban a hétvégén mindenesetre meglehetősen elégedettnek tűnt (lásd fenti arc), persze ehhez hozzátartozik, hogy neki ez is a munkája többek közt.

Hogy egy kis belsős információt is megosszak azért veletek, a BlackBerry PRIV előrendelése az eddigi jelek alapján Magyarországon is felülmúlja a várakozásokat, a BerryBoltban a PRIV az eddigi legkeresettebb csúcskategóriás BlackBerry mobil, legalábbis az előrendelések alapján. Jó a modell hazai fogadtatása abból a szempontból is, hogy nem csak a külföldi, hanem láthatóan a hazai szaksajtót is élénken foglalkoztatja a BlackBerry első androidos készüléke, remélhetőleg a hazai megjelenést követően itthon is olvasható lesz majd néhány szakértő cikk, vagy egyáltalán, bármilyen cikk a BlackBerry első androidos próbálkozásáról.

Fotó: Androidcentral