Nem, ezúttal nem a BlackBerry Messengerről van szó, ami egyébként régóta titkosított kommunikációt használ (ami azt illeti, TLS-t), hanem a SecuSmart nevű, immár a kanadai cég tulajdonában lévő német vállalat új termékéről, a SecuSUITE for Enterprise-ról. A novemberben bejelentett, titkosított hang- és szöveges kommunikációra használható platform mostantól érhető el éles üzemben is.

secusuite_enterprise.jpg

Fontos, hogy ez nem ugyanaz a SecuSUITE, amit frau Merkel és a fél német államvezetés is használ, hanem annak egyfajta kistesója. Míg a korábbi SecuSUITE, amit időközben SecuSUITE for Governmentre kereszteltek, hardveres titkosítást használ kriptochipen keresztül, addig a SecuSUITE for Enterprise szoftveresen, AES128-bites rendszerben titkosítja az adatfolyamot. Egyébként az egészet úgy kell elképzelni, mint egy szuperbiztonságos chat- és VoIP-klienst (ehhez hasonló például a Signal, vagy éppen az iOS-exkluzív CryptTalk), ahol a saját hívószámodat használhatod azonosítóként, vagyis nem kell külön kontakt listát fenntartanod a programnak. Persze a titkosítás csak úgy működik, ha mindkét oldalon ugyanazt a kilenst használják, gondolom ez azért mindenkinek magától értetődő.

A SecuSUITE for Enterprise egyébként szinte teljes egészében a BlackBerry saját infrastruktúrájára épül, pont mint a BBM, és bár beilleszthető a BlackBerry saját mobilmenedzsment-platformjába, ez nem kötelező elem. A SecuSUITE for Enterprise éves licencdíjért cserébe vehető igénybe, hogy ez pontosan mekkora összeg, az egyelőre nem teljesen világos, aki talál árlistát, esetleg linkelje be a kommentek közé.

A SecuSUITE for Enterprise brossúrát itt találjátok a részletekkel (angolul).

süti beállítások módosítása