Tegnap megírtam itt a BerryBlogon, hogy a Magyar Telekom február elejétől ráengedi a 4G-s hálóra azokat a BlackBerryket, melyek egyébként alkalmasak a 4G-kapcsolatra, és egyben a BlackBerry saját adatcserélő hálózatához (NOC) csatlakoznak. Azóta újabb információmorzsák derültek ki a témában, például az, hogy nem csak egyszerű technikai módosítás lesz, hanem vadonatúj BlackBerry opciók is megjelennek a kínálatban.

telekom_4g.jpg

Ezek közül kettő vagy három lesz, a csomagok pedig minden bizonnyal BlackBerry NET néven jelennek meg a portfólióban. A havidíjas előfizetések mellé rendelhető BlackBerry NET S opció 200 megabájtnyi adatforgalmat tartalmaz majd és a folyosói pletykák szerint havonta 690 forintba fog kerülni, vagyis pont annyiba, mint a NetPlusz S díjcsomag. Ezzel valószínűleg nem, vagy nem minden esetben lehet majd kihasználni az LTE-hálózatban rejlő teljes kakaót, ehhez a nagyobb, BlackBerry NET csomag kell majd.

Ebben már 3 GB a forgalmi korlát, a havi díj pedig megegyezik majd a normál BIS opció árával, vagyis 2200-2300 forintba fog kerülni a nagyobb csomag. Tehát pont annyiba fáj majd, mint a NetPlusz XL díjcsomag. Úgy hírlik, hogy jön egy harmadik opció is, ami már 10 GB adatot tartalmaz, de valószínűleg azt már csak vállalati ügyfelek érhetik majd el.

További részletek hamarosan, csak a BerryBlogon!

LEJÁRT AKCIÓ!

A héten születésnapot ünnepelt a BlackBerry, hiszen tizenhat évvel ezelőtt, 1999. január 19-én mutatkozott be az első, BlackBerry márkanevet viselő készülék, amivel akkor még csak üzeneteket lehetett küldeni. Ez egyben éppen ezért a márka születésnapja is, melyet természetesen a BlackBerry okostelefonokra és tartozékokra szakosodott webshop, a BerryBolt is megünnepel. 

birthday_cake.jpg

A BerryBolt születésnapi akciójának keretében most minden tartozék árából 16% kedvezményt kapsz, ha beírod a pénztárnál a "SWEET16" kuponkódot (idézőjelek nélkül).*

*Az akció 2015. január 23-tól 2015. január 25-én éjfélig tart, a kuponkód csak készleten lévő tartozékokra váltható be. 

Ünnepelj együtt a BlackBerryddel, lepd meg kedvenced egy új kiegészítővel!

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: akció berrybolt

Hát eljött ez a pillanat is, álljunk meg egy pillanatra a napi rohanásban, morzsoljunk el egy könnycseppet a szemünk sarkában: Február elsejével felengedi a BlackBerry NOC-ra csatlakozó BB10-es készülékeket a 4G-s hálózatára a Magyar Telekom. Azaz - legalábbis elvileg - nem lesz többé diszkriminálva az, aki még most is fizet a Telekomnak a BlackBerry szolgáltatásért leginkább azért, hogy tudjon BBM-ezni (és persze BBM-hívást bonyolítani) mobilneten is. 

dt_logo.jpg

Hogy ez egyet jelent-e a BIS-konstrukciók változásával, illetve új díjcsomagok, vagy tarifaopciók megjelenésével, arról egyelőre nem tudok semmit, de elég megbízható forrástól tudom, hogy a blackberry.net APN 3G-re kárhoztatásának korlátozásának a jövő hét végével annyi. Persze az sem kizárt, hogy az egész blackberry.net APN-nek annyi lesz, majd meglátjuk.

Ez azon túl, hogy gyorsabb lesz a mobilnet a 4G-képes BlackBerryken, leginkább azért jó, mert olyan helyeken is lehet majd használni a mobil szélessávot, ahová a 3G-s térerő már nem ért el, ezért EDGE, rosszabb esetben GPRS használatára kárhozott az előfizető. Ez amúgy jelenleg kábé 75 százalékos kültéri lakossági lefedettséget jelent, két év múlva pedig eléri majd a 95%-ot ez az arány, miközben a 3G-s hálózat fejlesztésére (legalábbis a lefedettség bővítésére), alighanem egy kanyi vasat sem fog áldozni a legtöbb mobilcég.

Azt hiszem, ez igazán jó hír így csütörtök délutánra, éljen a fejlődés, az innováció meg a kakaós csiga!

Meg a net semlegességét. Utóbbiról még csak-csak tudni vélem, hogy mit jelent, de hogy mi is az az "appsemlegesség", vagy angolul app neutrality, azt csak most ízlelgetem. Annál is inkább, mivel a fogalmat a BlackBerry, illetve maga John Chen dobta be a köztudatba tegnap, egy az amerikai szenátusnak (!) szánt nyílt levélben.

Az Inside BlackBerry blogon lévő írásban Chen hosszasan taglalja a netsemlegesség fontosságát, amivel személy szerint messzemenőkig egyet tudok érteni. Mármint azzal a részével, hogy a semleges, korlátozások nélküli internet tényleg fontos dolog, más kérdés, hogy szerintem legalábbis kissé bajos a megvalósítása abban az üzleti értékrendben, amit most vallanak egyes internetes vállalkozások. 

..ott rohadjon meg minden appfejlesztő, aki szarik a BB10-re, ahol van...

Mintegy széljegyzetként, a blogposzt végén következik a lényeg, vagyis a tartalom/alkalmazássemlegesség, ahol Chen harcos oroszlánként (vagy inkább kistigrisként) áttételesen nekimegy az Apple-nek, az Androidnak (Google-nek) meg a Netflixnek. Utóbbi azért lehet érdekes, mert a videós cég a netsemlegesség egyik élharcosa. A BlackBerry vezére a posztban több bekezdésen keresztül lényegében azon siránkozik, hogy az említett cégek (meg még sokan mások) nem támogatják a BlackBerry platformját. És akkor itt most meg is állhatunk egy pillanatra, elmerengve azon, hogy Chennek vajon hány fokos láza volt e sorok írásakor.

chen_front.jpg

Félreértés ne essék, továbbra is imádom a pofát, és ott rohadjon meg minden appfejlesztő, aki szarik fittyet hány a BlackBerry 10-re, ahol van, de bárkin számon kérni, hogy miért nem fejleszt le egy alkalmazást egy az egész okostelefon-piac méretét tekintve marginális részesedéssel bíró platformra, ez még rajongói mércével mérve is veri a lécet.

Értem is, meg nem is, hogy Chen, illetve a BlackBerry miért posztol ilyeneket, de ezzel most szerintem azért sikerült egy elég nagy öngólt is rúgni. Tessék mondani, ha most lehet multiplatformos a BES vagy a BBM, akkor 2008-ban miért nem volt az? Ja, hogy akkor ment a szekér? Hát kérem, tetszett volna akkor ébredni, és Mike Lazaridisszel blogposztot íratni arról, hogy milyen fontos dolog a platformok közti átjárhatóság meg a felebaráti szeretet. Megnéztem volna az öreg arcát gépelés közben.

Mégis mit tud nyújtani a BlackBerry ezeknek a cégeknek cserébe?...

Az, hogy a BlackBerry több szoftvermegoldását is kiterjesztette más platformokra, az egy üzleti kényszer, kár ezt szépíteni. Mondhatni a túlélés záloga. A Netflix, az Apple vagy éppen a Google nincs ilyen kényszerhelyzetben, de felhozhatnánk példának a Microsoftot is, amely kifejezetten ellenérdekelt abban, hogy a BlackBerrynek jól menjen, és a cég mobilos megoldásainak teljes tárháza ott legyen mondjuk BB10-en. Meg aztán: mégis mit tud nyújtani a BlackBerry ezeknek a cégeknek cserébe a befektetett erőforrásokért, a fejlesztésért, beruházásért? Ötmillió potenciális felhasználót? Ugyan!

Az egészben egyébként az a legabszurdabb, hogy a megfogalmazás, illetve a címzés is azt sugallja, hogy a BlackBerry szerint törvényi erővel kéne kötelezni ezeket a cégeket egyfajta semleges platformtámogatásra. 

A cégvezetés elmúlt másfél éves tevékenysége hozzásegítette a BlackBerryt a túléléshez, John Chen kitűnő üzleti érzékkel alakította át a vállalat működését, és a legjobb dolog, amit most tehet az ilyen blogposztok publikálása helyett, az a szolgáltatások színvonalának folyamatos javítása, a funkciók kibővítése és vonzóbbá tétele. Hogy mindenki BBM-et akarjon használni Viber vagy WhatsApp helyett. Hogy esetleg egy másik készülékgyártónak is eszébe jusson, hogy BB10-et akar rakni a telefonjaira az Android vagy a Windows Phone helyett/mellett. Hogy minden cég BES-t akarjon integrálni a vállalati infrastruktúrába.

Szerintem egyébként a BlackBerry alapvetően ebbe az irányba halad, de még én is azt mondom, hogy talán nem kéne pátoszos eszmék mögé bújva másokat hibáztatni a saját rossz döntéseink következményeiért. Akkor sem, ha azokat a döntéseket évekkel ezelőtt hoztuk meg, vagy hozták meg azok, akik akkor a kormánynál álltak.

Via Inside BlackBerry blog.

A HWSW cikke nyomán.

Lehet ugyan vitatni, hogy valóban szükség van-e rájuk, az mindenesetre biztos, hogy egyre divatosabb kiegészítője a modern okostelefonoknak a vezeték nélküli, más néven indukciós töltési lehetőség -- vagyis amikor nem kell kábelt dugni a készülékbe a töltéshez, hanem elég csak ráhelyezni egy spéci felületre, amitől fémes érintkezés nélkül áramot vesz át a telefon. A BlackBerry is gyártott, illetve gyárt ilyen telefont, az első a Z30 amerikai változata volt, illetve a nemrég bemutatott Classic is tölthető vezeték nélkül. Csakhogy nem mindegyik.

classic_variants.jpg

A fenti táblázatból látszik, hogy a Classicnak összesen négy variánsa készül, ebből kettő tartalmazza a vezeték nélküli töltéshez szükséges áramkört, kettő nem. Pechünkre, nálunk (vagyis rajtunk kívül még az egész európai térségben) az SQC100-1 -es jelzéssel ellátott típus kerül forgalomba, amiből a jelek szerint éppen kimaradt ez az extra.

Hogy ez így miért is jó a BlackBerrynek, azt őszintén szólva nem nagyon értem, talán valamiféle licencelési okai vannak a dolognak, vagy úgy ítélik meg ott a messzi Waterlooban, hogy a vezeték nélküli töltés még nem egy elterjedt technológia errefelé az alvégeken, így felesleges mindenbe belerakni, amire BlackBerry-logó kerül.

Van úgy, hogy nincs elég kéz szabadon a telefonáláshoz, akár út közben, gyalogosan, akár autóban ülve -- ilyenkor jönnek jól a Bluetooth headsetek és kihangosítók, melyeket kényelmesen lehet csatlakoztatni a készülékhez vezeték nélkül, akár több méter távolságból is. A BerryBoltban ezért mostantól a profi headset-specialistának számító dán Jabra termékei is megtalálhatók!

jabra_bt2045.jpg

A minőségi hedsetekben és egyéb, Bluetooth-os kiegészítőkben utazó gyártó kínálatából egyelőre két headset és egy autós kihangosító került be a kínálatba. Ha egy egyszerű, de megbízható belépő headsetre van szükséged, az egyik legjobb választás lehet a Jabra BT2045, ha nagy hangsúlyt fektetsz a hangminőségre és a fokozott kényelemre, a Jabra EasyGO-t ajánljuk.

Autós telefonálásra pedig a napellenzőre csíptethető Jabra Drive beszerzését fontold meg, mely jól szűri a háttérzajokat, elképesztő sokáig húzza az akkumulátora, illetve ha le is merül, a mellékelt autós töltővel könnyedén, azonnal feltölthető.

Mindegyik Jabra termékre két év jótállás vonatkozik, és természetesen nem csak BlackBerryvel, hanem bármilyen más, kompatibilis készülékkel használhatod őket.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: berrybolt jabra
süti beállítások módosítása