Kétségtelenül különös módját választotta a BlackBerry az új androidos mobil, a PRIV bejelentésének, ami pláne abban a korban szokatlan, amikor a cégek óriási csinnadrattával, minimum internetes közvetítésen keresztül mutogatják újdonságaikat, legújabb kütyüiket. Ehhez képest a BlackBerry múlt pénteken mindössze annyit közölt mintegy mellékesen a negyedéves eredmények ismertetésekor, hogy jön az androidos mobil, és PRIV-nek hívják majd. Wow, micsoda meglepetés!

Azóta gyakorlatilag teljes a csend, kikerült még a netre három nem túl sokat mondó render, amin orosz bloggerek azonnal fel is fedeztek valami furcsaságot (ez a rejtélyes DTEK nevű app, amiről korábban már volt itt szó). De sem a szoftverről, sem a hardverről nem árult el semmit a BlackBerry azóta sem, ami tekintve, hogy közel a november, vagyis a tényleges premier ideje, legalábbis különös.

marshmallow_priv.jpg

Bevallom, a hét elején titkon abban reménykedtem, hogy a Google a nagy Nexus-start közepette elkotyog valamit a BlackBerry-kooperációról, ehhez képest az eseményen egy megveszekedett szó nem esett nemhogy BlackBerryről, de még az Android for Work kezdeményezésről sem. Elhangzott azonban az eseményen, hogy az Android legújabb, 6.0-s verzióját (Marshmallow) elsőként a két, most bejelentett Nexus kapja majd meg. Ez abból a szempontból érdekes, hogy ez a verzió olyan radikális változásokat hoz majd az Android jogosultságkezelésében, mely végeredményben egy sokkal biztonságosabb rendszert eredményez majd, ez pedig az Androidra váltó BlackBerry számára is kiemelt szempont. A HWSW eképpen ír erről:

Az Android 6.0 Marshmallow messze legfontosabb újítása a hozzáférési modell reformja. Az alkalmazások a jövőben egészen másképp nyernek jogosultságot az eszközön tárolt személyes adatokhoz, mint eddig. Tömören: eddig a hozzáférés megadása bináris volt, a felhasználó az alkalmazás telepítése előtt áttekinthette a kért jogosultságokat és ha az összeset elfogadta, telepíthette az appot. Ez egy komoly biztonsági rés lett az évek során - gyakorlatilag annyian olvassák el a hozzáférési jogosultságok listáját, ahányan az EULA-t. Vagyis szinte senki, emiatt is szaporodhattak meg azok az alkalmazások, amelyek egyszerű hasznosságként (például zseblámpa-app) a címlistát másolják le.

A héten hivatalosan is bejelentett új Androiddal ez gyökeresen átalakul. Az appok telepítés helyett futás közben kérhetnek hozzáférést egyes adatokhoz és hardveres funkciókhoz, ezeket pedig a felhasználó elfogadhatja, vagy elutasíthatja.

A korábbi pletykák egyébként még arról szóltak, hogy a PRIV eleinte Android 5.1-gyel jön majd, de ha én a BlackBerry helyében lennék, komolyan elgondolkodnék arról, hogy az új androidos termékvonalat már inkább Android M-re lenne érdemes építeni az elejétől fogva. Talán éppen ezért nem hallani újabb részleteket a mobilról sem (hogy mi futott a prototípusokon, az ebből a szempontból irreleváns), vagy a BlackBerry egyszerűen csak a buzzmarketing erejében bízik. Te mit gondolsz erről?

Napjainkban a személyes szféra, a magánélet megannyi támadásnak, fürkésző tekintetnek van kitéve, különösen az online világban, melyet egyre inkább a legféltettebb kincseikkel, a különböző okoskütyükkel érnek el az emberek. Az Apple éppen nemrégiben frissítette adatvédelmi irányelveit (talán nem véletlen az időzítés), egyszersmind ez kitűnő apropót adott a BlackBerrynek arra, hogy a rövidesen érkező PRIV kampányában felhasználja ezt, ha nem is feltétlenül az Apple ellen, inkább egyfajta figyelemfelhívásként, vagy kommentárként:

priv-blackberry-site-update.png

 Vagyis nagyjából:

Mi, a BlackBerrynél örülünk, hogy az Apple végre komolyan veszi a privát szférát.

Az elmúlt 20 évben azon dolgoztunk, hogy megépítsük az iparág legbiztonságosabb készülékeit. A vásárlóink privát szférájának védelme régóta felvállalt küldetésünk, ezért továbbra is ennek szentelve kereszteltük el legújabb biztonságos okostelefonunkat

PRIV-nek. 

Aztán jön még egy meglehetősen furán festő "BlackBerry Powered by Android" felirat, amit azt hiszem még egy jó darabig nem fogok megszokni, és ezzel az elmúlt pár hét tapasztalatai alapján nem vagyok egyedül.

Ha már az Androidnál tartunk, itt egy másik idézet (a teljes szöveg itt található), a fentebb megszólított cég első emberétől, Tim Cooktól:

Néhány évvel ezelőtt a különféle internetes szolgáltatások felhasználói egyre többször szembesültek vele, hogy egy ingyenes szolgáltatás esetében ők valójában nem vásárlók. Ők maguk a termék. Az Apple-nél azonban mi úgy véljük, hogy a felhasználói élménynek nem lehet alárendelni a magánszférát.

A mi üzleti modellünk rendkívül egyszerű: kiváló termékeket adunk el. Senki levelezési vagy böngészési szokásai alapján nem építünk profilokat, hogy aztán azt hirdetőknek értékesítsük. Nem tesszük pénzé azokat az információkat, melyeket az iPhone és iCloud felhasználóink szolgáltatnak a számunkra. És senkinek nem olvassuk el a leveleit vagy az üzeneteit, hogy utána az azokban lévő információkat eladjuk másnak. A szoftvereinket és szolgáltatásainkat egyedül azzal a céllal alkottuk meg, hogy azok jobbá tegyék az eszközeinket. Ilyen egyszerű az egész.

Tényleg korrektül közelíti a témát Cook, meg kell hagyni, e tekintetben egyébként úgy fest, hogy a BlackBerry és az Apple álláspontja voltaképpen nem is áll olyan távol egymástól. 

Tim Cook szavainak olvasása után persze joggal vetődhet fel a kérdés, hogy hogyan is tarthatná bármilyen androidos mobil tiszteletben a privát szférát, ha a Google szolgáltatásainak használatba vételével az ember élete máris kisebbfajta nyitott könyvvé válhat. Érdekes lesz látni, hogy a hangzatos szavak mögött mit tesz majd valójában a BlackBerry annak érdekében, hogy a leginkább biztonságkritikus felhasználói számára a jól megszokott védelmet biztosítsa. Mert bár hozzáteszem a Google szolgáltatásait nem kötelező használni, de azt azért közben nem árt tudni, hogy egy androidos mobil Google-fiók nélkül kábé annyit ér, mint egy autó kerék nélkül...

A magyarországi mobilszolgáltatókkal kapcsolatosan többször felmerül olyan kritika, hogy a cégek összebeszélnek az előfizetők háta mögött (csúnya szóval kartelleznek), hogy tök ugyanazt kínálják szegény, sarokba szorított ügyfeleiknek, akik így nem tudnak a kedvezőbb feltételek reményében váltani. Emellett azt is olvasom úton-útfélen, hogy a Telekom, a Telenor és a Vodafone hálózata ugyanolyan (többnyire ugyanolyan pocsék), tehát hiába is mennél máshová, ugyanazt a minőséget és szolgáltatást kapod a pénzedért. Hogy ez mennyire nem így van, azt kitűnően szemlélteti a Telekom és a Vodafone mai sajtóközleménye.

telekom_4g.jpg

A Telekom egyenesen arról számol be ebben a közleményben, hogy több független mérés is a magentás hálózatot hozta ki a legjobbnak az országban, mind a beszédcélú felhasználást, azaz a telefonálást, mind pedig a mobilnet sebességét illetően. Emellett persze a Telekom nem felejti el megemlíteni, hogy már 95%-os országos 4G-s lefedettséget kínál, ami az év végére 97%-ra nő majd, ezt a szupermodern hálózatot pedig már 740 ezren használják. Íme a teljes közlemény, további Telelekom-fényezéssel:

A MagyarTelekom intenzív mobilhálózati fejlesztésének eredményeként országszerte mára több mint 2400 településen vált elérhetővé a legkorszerűbb 4G mobilinternet szolgáltatás, és országos lakossági kültéri lefedettsége már 95%-os, ami a tervek szerint az év végéig gyakorlatilag teljesre, 97%-osra  bővül.

A dinamikus lefedettség-növekedés mellett utóbbi hónapokban a Telekom szélessávú mobilinternet-hálózata érte el a legjobb teszteredményeket a független nemzetközi és hazai mérések és tesztek során.

 A független P3 Communications múlt hónapban az interneten (www.p3-certificates.com) is közzétett tanúsítványa igazolja, hogy a Magyar Telekom „Best in Test“ minősítést ért el a Mobile Benchmark Hungary 06/2015 felmérésen, a maximális 1000-ből megszerzett 895 pontos eredményével. A P3 Communications átfogó, a jelenlegi mobilhálózatok széles szolgáltatási spektrumát (például a le- és feltöltési sebességet, a hívássikerességet vagy a beszédminőséget) felölelő mérést folytatott azzal a céllal, hogy az ügyfél szemszögéből felmérje a Deutsche Telekom Csoport vállalatai és versenytársaik mobilhálózatainak minőségét. A szolgáltatók 2G, 3G és 4G hálózatait mind beszéd-, mind adathasználat szempontjából mérték. A Magyar Telekom a beszédcélú és az adatátviteli mobilszolgáltatások terén nemzetközi viszonylatban is az első helyen végzett az összesített eredményben. A P3 tanúsítványa tartalmazza a júniusban elvégzett mérések helyszíneit, valamint a három hazai mobilszolgáltató mért eredményeit is.

Egy további független teszt, az Ookla­­ Speedtest szélessávú hálózatmérés eredményei alapján a Telekom mobilhálózatának adatsebessége folyamatosan jobb az utóbbi hónapokban, mint a másik két hazai piaci szereplőé, mégpedig az előfizetők mérései alapján, ugyanis a felhasználók maguk végzik a méréseket, és generálják a feltöltött adatokat.

 

Az NMHH által 2015. augusztusban elindított országos internetsebesség-mérő weboldalon (www.szelessav.net) közzétett mérőautós, 90 napi aggregált sebességmérések eredménye szerint a hazai szolgáltatók közül a Telekom mobilhálózata érte el a legnagyobb 3G és 4G feltöltési és letöltési sebességet, valamint a legrövidebb 4G válaszidőt (ping).

A 4G lefedettség mellett az ügyfélszám is gyors ütemben növekszik: a 4G mobilszolgáltatás 2012 januári  indítása óta több mint 740 ezerre nőtt a Telekom 4G hálózatát használók száma. A 4G adatforgalom folyamatos és stabil növekedést mutat az indulástól kezdve, és 2015. július óta már meghaladja a 10 éve működő 3G szélessávú hálózat adatforgalmát. Mindezt az is elősegíti, hogy  a Telekom kínálatában 70 féle 4G-képes okos eszköz közül választhatnak az ügyfelek.

A 4G-képes készülékek érzékelik az összes 4G-frekvenciát, aminek köszönhetően az ügyfél teljes mértékben kihasználhatja a 4G lefedettség kínálta lehetőségeket és szolgáltatásminőséget. A legjobb 4G élményt a 4G-képes készülék és a Telekom 4G-hálózata mellett a megfelelő díjcsomag választása teheti teljessé.

A 4G/LTE technológiát Magyarországon elsőként a Telekom tesztelte 2009-ben. A Telekom kereskedelmi 4G mobilszolgáltatásának bevezetésére, szintén elsőként a hazai piacon, 2012. január 1-jével került sor az ügyfelek bevonásával végzett 3 hónapos hálózati tesztet követően.

A Vodafone-nál a 4G-s fejlesztések nem állnak még olyan jól, mint a Telekomnál, de ez nem jelenti azt, hogy a piros szolgáltatónak ne lennének meg a maga erősségei. A korlátlan díjcsomagokkal hazánkban elsőként előrukkoló operátor most éppen a külföldi használatra, vagyis a roamingra gyúr rá: Április óta már az EU-ban is korlátlanok a Red csomagok (némi csavarral), plusz olyan kiegészítő opciók jelentek meg a szolgáltató választékában, melyekkel nem csak az EU összes, hanem a világ számos országában hazai árakon lehet mobilozni. 

red_roaming.jpg

A nagy roaming-promóciónak meg is lett az eredménye, áprilistól augusztus végéig az érintett országokban a hangforgalom megduplázódott, az adatforgalom pedig a három- négyszeresére nőtt. Itt vannak a részletek: 

A Vodafone Magyarország október elsejével 14 országgal 36-ra bővítette a tavasszal bevezetett Világ Napijeggyel látogatható országok körét és bejelentette, hogy ügyfelei immár 54 országban használhatnak legalább egy helyi hálózaton a 4G szolgáltatást roaming környezetben is.

Csütörtöktől a Világ Napijeggyel a hazaihoz hasonló feltételekkel használhatják a Vodafone ügyfelei mobiltelefonjukat a két nem EU-tag szomszéd országban: Szerbiában és Ukrajnában is, valamint Oroszországban. A kibővített Világ Napijeggyel olyan népszerű turisztikai és üzleti célpontok is elérhetővé váltak, mint Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok, Chile, vagy Brazília.

A Vodafone április elején jelentette be a roaming korlátok lebontását, miután úgy alakította át tarifacsomagjait, hogy lakossági és üzleti ügyfelei is egyre több országban az itthon megszokott módon tudják használni telefonjaikat. Az azóta eltelt öt hónap tapasztalatai alapján a szolgáltató ügyfeleinek körében nagy sikert aratott a roaming korlátok lebontása, az adatok tanúsága szerint ugyanis jelentős mértékben nőtt a külföldi hívás és adatforgalom a is

A Red EU szolgáltatás csomagokkal és az Európa Napijegy mellé szintén áprilisban bevezetett Világ Napijegy szolgáltatással a Vodafone ügyfelei az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország mellett számos amerikai, afrikai, ázsiai és immár kelet-európai országban is élvezni tudják az akár korlátlan hazatelefonálás és üzenetküldés lehetőségét, valamint a mobilinternet használatot a hazai feltételekkel megegyező módon.

Az idén áprilistól augusztus végéig tartó időszakban az előző év hasonló időszakához képest a hangforgalom az érintett országokban több, mint megduplázódott, az adatforgalom pedig ennél is nagyobb mértékben, a korábbi érték három- négyszeresére nőtt

A tavaszi hónapokban elsősorban a hívásforgalom, a nyári időszakban pedig az adatforgalom nőtt meg. A legnagyobb havi adatforgalmat a Vodafone ügyfelei a vizsgált időszakban sorrendben Németországban, Horvátországban és Ausztriában használták fel, míg a hívásindítás alapján az élbolyban Németország, Ausztria és Olaszország található meg.

Red EU

A Red EU Roaming szolgáltatással a Red előfizetők az Európai Unió bármely országában tartózkodva ugyanúgy használhatják telefonjukat, mintha otthon lennének, azaz utazásaik során egyáltalán nem kell változtatniuk telefonálási vagy adatfelhasználási szokásaikon. A Red EU szolgáltatáscsomagok 9990 Ft-os havidíjtól nyújtanak korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldési lehetőséget, valamint korlátlan hazatelefonálást az Európai Unióból valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból a Vodafone partnerhálózatain.

Világ Napijegy

A hagyományosan nagyon népszerű Európa Napijegy mellett a Világ Napijeggyel Kelet-Európa, Afrika, Amerika és Ázsia egyre több országából is lehet az itthoni perc- és SMS-díjjal hazatelefonálni, vagy -üzenni és a hazai adatkerettel lehet internetezni. A Világ Napijegy használata Afrikában és Amerikában egyaránt napi 1990 Ft-ba kerül, míg Ázsiában (beleértve Ausztráliát és Új-Zélandot is) és Kelet-Európában napi 2990 Ft-ba.

Roaming feltöltőkártyásoknak

• Hívás, SMS hazai áron

Az díjmentes „Európa hazai áron” opcióval a feltöltő kártyás ügyfelek is a hazai perc és SMS alapdíjakkal telefonálhatnak, vagy küldhetnek haza üzenetet az EU tagállamokból, valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból. Az opcióval természetesen a hívásfogadás is ingyenes ezekben az országokban.

• Adatforgalom napijeggyel

Az „Európa hazai áron” opcióval párhuzamosan vezette be a Vodafone a feltöltő kártyás ügyfelek számára az „Európa adat napijegyet”. A napijeggyel a felhasználók napi 100 MB adatforgalmi keretet kapnak napi 990Ft-ért. A keret a megrendelés napján magyarországi idő szerint éjfélig használható fel, lemondani nem kell, éjfél után ugyanis automatikusan deaktiválódik. Az „Európa adat napijegy” érvényes az Európai Unió összes országában, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban is.

A Vodafone feltöltőkártyás ügyfelei természetesen egyszerre is igénybe vehetik az Európa hazai áron opciót és az Európa adat napijegyet.

Vagyis mindezek alapján azt hiszem levonható a következtetés, hogy ha itthon mobilozol, a legjobban akkor jársz, ha a Telekomhoz mész, ha külföldön, akkor meg a Vodához. Hogy mikor menj a Telenorhoz, arról egyelőre még nem kaptunk sajtóközleményt.

Elérkezett az október, végérvényesen beköszöntött az ősz, a 2015-ös év utolsó negyedévével egyetemben. Ebben az időszakban - különösen az év végén - mindenki nagyon elfoglalt és sokat költ olyan dolgokra, melyek többnyire a vásárlás kötelező velejárói. A BerryBolt év végéig* tartó akciójában ezt a két terhet igyekszik részben, vagy teljes egészében levenni a válladról, hiszen ha most bármit rendelsz a webshopban, azt a csomag értékétől függetlenül ingyenesen kiszállítjuk neked az általad választott GLS CsomagPontok egyikére!

Ha még nem hallottál esetleg róla, a GLS CsomagPont a GLS futárszolgálat kézbesítési szolgáltatása, mely egy általad választott, hozzád közel lévő átvételi pontra juttatja el a csomagodat. A GLS jelenleg mintegy 500 ilyen átvételi helyszínt biztosít neked országszerte több mint 200 településen, különböző profilú üzletekben, például könyvesboltokban vagy benzinkutakon.

A CsomagPont kézbesítés gyors (akár a rendelésed másnapján átveheted a csomagot), emellett kényelmes is, hiszen a futárszolgálat a kézbesítési folyamat minden fontosabb lépéséről értesítést küld neked e-mailben, így üzenetet kapsz, amikor a csomagodat átvette a futárcég, és akkor is, ha megérkezett az átvételi pontba. Utóbbi esetben a rendszer SMS-t is küld a számodra, melyben leírja, hogy hová kell menned a csomagért és ott mennyit kell fizetned, hogy átvehesd az árut (ha utánvétes fizetési módot állítottál be). 

Így választhatod ki megrendelésed során a GLS CsomagPont kézbesítést:

  1. Tedd az általad kiválasztott termékeket a kosárba,
  2. Ha befejezted a vásárlást, válaszd a "kosár tartalmának megjelenítése" opciót,
  3. Ha regisztrált felhasználó vagy, ellenőrizd a számlázási és szállítási címet, ha nem, add meg ezeket,
  4. Válassz fizetési módot (utánvét, előre utalás és bankkártyás fizetés közül választhatsz)
  5. A szállítási módok közül válaszd az ingyenes GLS CsomagPont kézbesítést, és válaszd ki a kereshető listából, hogy melyik CsomagPontra kérded a termék(ek) kiszállítását.

Ilyen egyszerű az egész! A GLS CsomagPont szolgáltatásról további részleteket a www.csomag.hu weboldalon találsz.

*A GLS CsomagPont ingyenes szállítási akció 2015. október 1-jétől 2015. december 31-ig tart. Az ingyenes szállítási forma igénybe vétele nem kötődik semmilyen feltételhez.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Tegnap megjelentek a BlackBerry oldalán az első hivatalos renderek a PRIV-ről (mint kiderült, a BlackBerry első androidos telefonjának így kell pontosan írni a nevét), ami áll gyakorlatilag két oldalsó képből, meg egy átlós formátumú fekvő képből, amin kiválóan megszemlélhető a párhuzamossági axióma, azaz, hogy a párhuzamosak a végtelenben találkoznak. Íme először is a képek, aztán folytatom:

A BlackBerries.ru gyorsan megoldotta a fenti párhuzamossági axiómát, hogy csak hogy egy újabb rejtélyre irányítsa rá a figyelmet a PRIV-vel kapcsolatban: vajon mi lehet a kijelző bal alsó sarkában lévő ikon, meg a rajta lévő DTEK felirat?

dtek1.jpg

dtek2.jpg

A legtöbb androidos készüléknél a telefon ikont elfoglaló rejtélyes ikonon egy ajtón belépő figura árnyéka is látszik a BlackBerry-logón kívül. Az oroszok szerint valamiféle biztonság-specifikus alkalmazás indítóikonja lehet, de hogy pontosan mi célt szolgálhat, az egyelőre a BlackBerry titka marad.

Via BlackBerries.ru

Címkék: android priv dtek

Furcsa helyzet állt elő múlt héten a BlackBerry Priv bejelentésével, a BlackBerry saját bevallása szerint az történt ugyanis, hogy a cég gyakorlatilag kénytelen volt leleplezni a terveit, mivel addigra már annyi infó kiszivárgott az új androidos készülékről, hogy nem volt értelme tovább titkolózni. Azóta túlvagyunk egy meglehetősen sutára sikeredett videobemutatón, amit persze nem mulasztottak el kifigurázni a híroldalak, nem mintha ettől a Priv jobb vagy rosszabb termék lenne, legfeljebb az index egyik gyakornoka gondolja azt, hogy a kettő között bármi összefüggés lenne. Aztán nagyjából ennyi. 

chen_priv.png

A BlackBerry múlt héten pusztán annyit közölt, hogy a Priv-ről újabb részleteket a következő napokban, hetekben árul majd el a nagyérdeműnek, addig is kösz a türelmet, meg a rajongók kitörő támogatását. Nem nehéz kitalálni, hogy az új androidos BlackBerry -- már ha valóban év végén kell piacra kerüljön -- gyakorlatilag kész, már ami a hardvert illeti, szóval joggal merülhet a kérdés, hogy akkor mégis mire várnak a kanadaiak a további részletek tálalásával.

Az egyik lehetőség, hogy a BlackBerryt valóban váratlanul érte, hogy idő előtt elképesztő mennyiségű részlet került ki az internetre a Priv-ről, ami egyben kitűnő marketingeszköz is lehet (már ha a kiszivárogtatás célzott volt), így nem tudtak még felkészülni egy nagyívű(bb), minden részletre kiterjedő bemutatóra. Ez egyben azt is jelentheti, hogy bizonyos szoftveres komponensek (például az androidos Hub) még nem készültek el, vagy nincsenek bemutatható állapotban.

A másik opció, hogy a BlackBerry újdonsült partnerére, a Google-re vár, mert például kötött egy olyan megállapodást a két cég, hogy az új Android-verzió bejelentéséig (ami egyébként ma lesz) a BlackBerry nem kommunikálhat részleteket az ökoszisztémáról.

Ma egyébként a Google magyar idő szerint este hat órakor két új Nexus okostelefont jelent be, valamint eldördül a startpisztoly az új Android-verzió, az Android M előtt. Utóbbi a BlackBerry aspektusából is érdekes lehet, hiszen a Priv az előzetes, nem hivatalos infók, meg a józan paraszti logika szerint megkapja majd a legújabb Android-verziót, de még az sem teljesen kizárt, hogy eleve azzal kerülhet forgalomba.

Nyilvánvaló, hogy amíg a Google a saját eszközeivel elsőbbséget élvez, szóval egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a hét második felétől hirtelen megnyílnak azok a bizonyos csapok, és nem csak csöpögnek majd, hanem egyenesen zubognak az információk az új androidos BlackBerryről.