Kétségtelenül különös módját választotta a BlackBerry az új androidos mobil, a PRIV bejelentésének, ami pláne abban a korban szokatlan, amikor a cégek óriási csinnadrattával, minimum internetes közvetítésen keresztül mutogatják újdonságaikat, legújabb kütyüiket. Ehhez képest a BlackBerry múlt pénteken mindössze annyit közölt mintegy mellékesen a negyedéves eredmények ismertetésekor, hogy jön az androidos mobil, és PRIV-nek hívják majd. Wow, micsoda meglepetés!

Azóta gyakorlatilag teljes a csend, kikerült még a netre három nem túl sokat mondó render, amin orosz bloggerek azonnal fel is fedeztek valami furcsaságot (ez a rejtélyes DTEK nevű app, amiről korábban már volt itt szó). De sem a szoftverről, sem a hardverről nem árult el semmit a BlackBerry azóta sem, ami tekintve, hogy közel a november, vagyis a tényleges premier ideje, legalábbis különös.

marshmallow_priv.jpg

Bevallom, a hét elején titkon abban reménykedtem, hogy a Google a nagy Nexus-start közepette elkotyog valamit a BlackBerry-kooperációról, ehhez képest az eseményen egy megveszekedett szó nem esett nemhogy BlackBerryről, de még az Android for Work kezdeményezésről sem. Elhangzott azonban az eseményen, hogy az Android legújabb, 6.0-s verzióját (Marshmallow) elsőként a két, most bejelentett Nexus kapja majd meg. Ez abból a szempontból érdekes, hogy ez a verzió olyan radikális változásokat hoz majd az Android jogosultságkezelésében, mely végeredményben egy sokkal biztonságosabb rendszert eredményez majd, ez pedig az Androidra váltó BlackBerry számára is kiemelt szempont. A HWSW eképpen ír erről:

Az Android 6.0 Marshmallow messze legfontosabb újítása a hozzáférési modell reformja. Az alkalmazások a jövőben egészen másképp nyernek jogosultságot az eszközön tárolt személyes adatokhoz, mint eddig. Tömören: eddig a hozzáférés megadása bináris volt, a felhasználó az alkalmazás telepítése előtt áttekinthette a kért jogosultságokat és ha az összeset elfogadta, telepíthette az appot. Ez egy komoly biztonsági rés lett az évek során - gyakorlatilag annyian olvassák el a hozzáférési jogosultságok listáját, ahányan az EULA-t. Vagyis szinte senki, emiatt is szaporodhattak meg azok az alkalmazások, amelyek egyszerű hasznosságként (például zseblámpa-app) a címlistát másolják le.

A héten hivatalosan is bejelentett új Androiddal ez gyökeresen átalakul. Az appok telepítés helyett futás közben kérhetnek hozzáférést egyes adatokhoz és hardveres funkciókhoz, ezeket pedig a felhasználó elfogadhatja, vagy elutasíthatja.

A korábbi pletykák egyébként még arról szóltak, hogy a PRIV eleinte Android 5.1-gyel jön majd, de ha én a BlackBerry helyében lennék, komolyan elgondolkodnék arról, hogy az új androidos termékvonalat már inkább Android M-re lenne érdemes építeni az elejétől fogva. Talán éppen ezért nem hallani újabb részleteket a mobilról sem (hogy mi futott a prototípusokon, az ebből a szempontból irreleváns), vagy a BlackBerry egyszerűen csak a buzzmarketing erejében bízik. Te mit gondolsz erről?

süti beállítások módosítása