...egyedi látásmóddal bír...

...mindenből ötletet merít a környezetében...

...jóban van a faterjával és nem vágja le a fél kezét a gyaluval, amit az örege ad neki...

...szereti a vadszedert...

...ha kell az utolsó csavarig maga rakja össze a saját használati tárgyait (beleértve azt a széket is, amin éppen ül)...

...számos díjat nyert korábban, melyek közül azokról egy szót sem szól, amelyekre igazán büszke (tehát mérhetetlenül szerény)...

...kanadai...

...és a BlackBerrynél dolgozik.

A The Guild sorozat legújabb részében őt, vagyis Joseph Hofert ismerhetitek meg, aki annak a csapatnak a része volt, amelyik megálmodta a Q10-et, a Z10-et, vagy éppen a Passportot. Nézzétek meg a vele készült interjút, több okból sem fogjátok megbánni.

Nem-nem, ne aggódj, nem süketültél meg, csupán annyi történt, hogy telepítetted a BlackBerry 10 új verzióját, aminek úgy látszik akad néhány kellemetlen mellékhatása. Ezek egyikéről már volt itt szó, a Passport-tulajokat érintő kijelzővibrálásra állítólag már kész a javítás, és napokon belül kiküldheti a BlackBerry. De van itt más is, ami a visszajelzések szerint a Q10-tulajokat sújtja leginkább, és ugyanúgy köze van az érzékelőszervekhez, mint a villogásnak - csak ezúttal nem a szemed, hanem a füled káprázik.

ertesitesek.jpg

Szóval a frissítés után előfordulhat, hogy a telefon az értesítéseket sokkal alacsonyabb hangerőn játssza le, mint az előző OS-nél, vagyis jó eséllyel nem hallod meg, ha SMS-ed vagy BBM-üzeneted érkezik, illetve a csengetés is halkabb, mint korábban. 

A jó hír az, hogy a hibáról tud a BlackBerry, és vizsgálja az eredetét, a rossz pedig az, hogy egyelőre nincs megoldás a parajelenségre, ami mégegyszer mondom, nem érint minden készüléket. 

Egy kicsit egyébként kezd lassan kínossá válni az új rendszer frissítését kísérő fiaskók szokatlanul nagy száma, szóval bízom benne, hogy a srácok ott a messzi Kanadában őrült iramban dolgoznak a javításokon és még a tavasz elején látunk egy kevesebb hibától hemzsegő OS-t.

Miközben a készülékek tulajdonosai (azaz mi) már csak megszokásból is kígyót-békát mondanak a rivális rendszerekre, a Google, a Microsoft, az Apple meg a BlackBerry köszönik szépen, jól elvannak egymással (fele)baráti szeretetben. Ennek egyik ékes példája a piacvezető platform (Android), illetve a legkisebb önálló platform, a BlackBerry 10, illetve a BlackBerry MDM egyre szorosabbá váló integrációja.

Az egész ugye azzal kezdődött, hogy a BlackBerry gyakorlatilag belerakott egy mini-Androidot a BB10 operációs rendszerbe, aminek az lett az eredménye mostanra, hogy szinte bármilyen androidos app elfut a BlackBerryken. A kanadaiak olyannyira biztosra mentek ebben, hogy a múlt héten érkezett 10.3.1-es rendszerfrissítéssel az Amazon androidos piacterét úgy ahogy van bedrótozták a rendszerbe, így mostantól mehet az őrült Candy Crush Sagázás, meg a Cut the Rope-ozás BlackBerryn is.

androidforwork.jpg

De az okostelefon természetesen nem csak játékszer, nem túl meglepő módon munkára is használják őket, ezt az igényt pedig a soha nem kifejezetten az acélos biztonságáról híres Androidot fejlesztő Google-nél is belátták. Így a cég tavaly bejelentette az Android 5.0-s verziójával érkező Android for Work platformot, ami a BlackBerryken ezer éve létező biztonságos, szeparált munkakörnyezet megteremtésére hivatott.

Tegnap a BlackBerry és a Google szövetsége pont azzal vált még szorosabbá, hogy a kanadaiak bejelentették, rövidesen beilleszthetők lesznek a BES12 menedzselt környezetbe az Android for Work eszközök. Ezzel párhuzamosan androidos környezetben is elérhetővé váltak a BBM Meetings, BBM Protected, VPN Authentication by BlackBerry és WorkLife by BlackBerry vállalati szolgáltatások, melyekkel a közép- és nagyvállalatok, valamint a kormányzati szervek biztonságos és kontrollált működési környezetet hozhatnak létre az androidos mobilokból álló flottáik számára.

A tegnapi bejelentés amúgy egyenes következménye a BlackBerry és a piacvezető mobilgyártónak számító Samsung tavaly létrejött partnerségének, amivel a koreaiak KNOX nevű vállalati mobilmenedzsment megoldása felé nyitott a BlackBerry. Az Android for Work és a KNOX pedig - mily meglepő - számos közös elemből építkezik.

Nem mindennapi dolgot jelentett ma be a magyar mobilpiac első és második számú versenyzője, a Magyar Telekom (ex- T-Mobile) és a Telenor Magyarország (ex- Pannon, de ez már nagyon régen volt). A két cég az idei évtől kezdődően egyesíti, kvázi közösen üzemelteti a 4G/LTE hálózatát, pontosabban annak egy szegletét. Az eredmény: minden korábbinál nagyobb lefedettségű mobilnet, 150 megabites sávszélességgel akár az isten háta mögött is. Meg egy alaposan felbőszített Vodafone Magyarország.

monopole_torony.jpg

Mielőtt valaki a magenta- vagy bugyikék identitását féltené, fontos leszögezni, hogy mindenki marad annál a szolgáltatónál, ahol eddig is volt, csupán arról van szó (nagy vonalakban), hogy a bázisállomások egy része közös üzemeltetésbe kerül, vagyis ahol lesz térereje a jövőben a Telekomnak, ott szinte biztosan lesz a Telenornak is (meg persze fordítva), méghozzá pont ugyanannyi kis pálcikával. Számszerűsítve csak idén év végén mindez 97/95 százalékos országos 4G-lefedettséget jelent majd a Telekomnál és a Telenornál.

Tehát változatlan marad mindkét cégnél minden díjcsomag, ami természetesen a BlackBerry-ügyfeleket is érinti, hiszen nekik a Telekomnál a BB-infrastruktúra és a 4G-s hálózat együttes használata esetén továbbra is meg kell majd venniük a speciális BlackBerry-díjcsomagokat, míg a Telenornál nincs ilyen kritérium. 

Az összekapcsolás minden más fontos aspektusáról és mélységéről a HWSW-n olvashattok.

És akkor megint SZAVAZÁS!

KIFUTOTT AKCIÓ!

Még mindig tart az energiavámpír tél, de ha kinézel az ablakon, már mutatkoznak olykor a tavasz jegyei. Ennek örömére a BerryBoltban újabb akció indult el ma, melynek révén most gondoskodhatsz arról, hogy sem otthon és/vagy az irodában, sem az autóban ne legyenek energiaproblémái a telefonodnak.

kompakt_sz.jpg

Ha most vásárolsz a webshopban eredeti, gyári EU-töltőt, féláron kapsz mellé egy Kompakt szivargyújtó-töltőt! Ehhez mindössze a KOMPAKT (csupa nagybetűvel, majd katt a mentés gombra) kuponkódot kell beírnod a vásárlás során, és ha már van a kosárban egy EU-töltő, akkor a rendszer automatikusan hozzáadja az autós töltőt féláron.

Az akció 2015. március 1-én éjfélig, vagy a készlet erejéig tart.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy egy mobilgyártó (vagy most már inkább mobilmárka) nem tud szabad szemmel is látható méretű eladást produkálni anélkül, hogy lepaktálna azokkal a cégekkel, akik közvetlenül elérnek minden mobilozót - vagyis a mobilszolgáltatókkal. Jó, talán a Xiaomi ez alól kivétel, talán ők az elsők, akikben látok annyi potenciált, hogy fenekestül felforgassák az egész piac működését.

verizon_classic.png

Na mindegy, ettől még tartom a fenti véleményemet (egyelőre), miként azt is szomorúsággal telve tapasztaltam az elmúlt egy-két évben, hogyan pártolnak el sorra a mobilszolgáltatók a BlackBerrytől, mind itthon, mind külföldön. Éppen ezért kifejezetten jó hírnek tartom, hogy a héten újabb amerikai mobilszolgáltató kezdi meg a BlackBerry ma kapható szerintem legvonzóbb készülékének, a Classicnak a forgalmazását: a Verizon Wireless ügyfelei február 26-tól vásárolhatják meg a mobilt (egyelőre csak online, a shopokban majd március 5-én tűnik fel a típus).

A Classic ezzel a két legnagyobb amerikai szolgáltatónál már bent van (AT&T, Verizon), és állítólag folynak a tárgyalások a helyi T-Mobile-lal is, szóval láthatóan van nyitottság a tengerentúli operátoroknál az új BlackBerryk iránt. Ez már félsiker, most már a marketingen a világ szeme, de legalábbis remélem John Chen nagyon rajtuk tartja a szemeit, ezeken az embereken most ugyanis elég sok áll vagy bukik...