Igen, a BlackBerryk még mindig feltörhetetlenek (és igen, még a PRIV is), noha időről-időre előkerülnek olyanok, akik az ellenkezőjét állítják. Most például a holland rendőrségnek dolgozó intézet, a Netherlands Forensic Institute (NFI) a hét elején közölte, hogy egy bűnügy kapcsán elkobzott BlackBerryn tárolt 375 e-mailből 275-öt sikeresen visszafejtettek, vagyis a titkosítás dacára megismerték a tartalmát. 

Az NFI természetesen semmit nem árult el arról a metódusról, amit használt, így jobbára csak spekulációk jelentek meg a módszerrel kapcsolatban, melyek onnantól kezdve, hogy az intézet speciális kódfejtő programot használt odáig terjedtek, hogy közvetlenül (fizikailag) hozzáfértek valahogy a készülék memóriachipjéhez, amiből sikeresen kiolvasták az adatokat.

lakatok.jpg

Mondanom sem kell, hogy a BlackBerry számára egy ilyen hír felszínre kerülése meglehetősen kellemetlen, különösen annak fényében, hogy a törés hátteréről semmit nem tudni. Ennek természetesen hangot is adott a gyártó, az alábbi nyilatkozatában:

Néhány sajtóorgánumban megjelent cikkek szerint egy a holland rendőrséghez kötődő csoport sikeresen "feltörte" egy BlackBerry titkosítását és hozzáfért a készüléken tárolt e-mailek és adatok egy részéhez.

A BlackBerrynek semminemű információja nincs arról, hogy az adott eszközt milyen szintű védelemmel látták el, hogy volt menedzselve, vagy egyéb módon védve, illetve arról sincs adatunk, hogy pontosan milyen jellegű kommunikációt fejtettek vissza az eszközről.

Ha csakugyan történt ilyen adathozzáférés, annak számos olyan aspektusa lehet, melyek függetlenek attól, hogy a BlackBerry készülékek eredetileg mennyire biztonságosak. Ilyen lehet a felhasználói beleegyezés, a nem biztonságos külső alkalmazás használata, a nem megfelelő biztonsági környezet, vagy felhasználói beállítások.

Továbbmenve, a BlackBerry készülékek tartalmához semmilyen hátsó kapun keresztül nem lehet hozzáférni, a BlackBerry pedig semmilyen készülékjelszót nem tárol sehol, így értelemszerűen nem is tudja azt átadni a hatóságok, vagy bárki más számára. A fentieket összegezve - megfelelő beállítások mellett - a BlackBerryk továbbra is olyan biztonságos mobileszközök, amilyenek mindig is voltak.

Ez a titkosítós-feltörős sztori egyébként a Snowden-ügy óta meglehetősen élénken foglalkoztatja a nagyérdeműt, úgyhogy itt a lehetőség, hogy te is kifejtsd a véleményed a témában, a lenti szavazáson keresztül:

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása