A BlackBerry PRIV-nek, illetve a nyomógombos BlackBerryknek úgy általában van egy olyan funkciójuk, melyről a többi okostelefon-használó legfeljebb álmodozhat: Ezek a billentyűparancsok, melyekkel bárhol, bármikor, az érintőképernyő matatása nélkül elérhetők bizonyos funkciók, vagy elindíthatók egyes alkalmazások. A PRIV-en ráadásul parancsikonok is hozzárendelhetők billentyűzetparancsokhoz, illetve megkülönbözteti a rendszer a rövid és hosszú lenyomással elérhető billentyűparancsokat. 

A hosszú és rövid lenyomásokkal együttesen összesen 52 különböző billentyűkombinációt programozhatsz fel a PRIV-edre, ám csak akkor működik ez a funkció, ha a gyári BlackBerry launchert nem cserélted le, illetve értelemszerűen ha be van kapcsolva. 

kb_priv.jpg

A billentyűparancsok beállításához érintsd meg a kijelzőt egy üres területen, bökj rá a jobb felső sarokban lévő fogaskerék gombra, majd válaszd a Billentyűparancsok menüt. Itt kiválaszthatod, hogy hosszú és rövid lenyomás esetén milyen műveletet hajtson végre a telefon (ez lehet valamilyen program indítása, egy programon belül valamilyen funkció elérése, vagy egy bizonyos kapcsolathoz, névjegyhez hozzárendelt tevékenység, pl. egy adott szám felhívása, vagy SMS-küldé). A rendszer tartalmaz néhány alapértelmezett billentyűparancsot, ezek sorrendben a következők:

keyb_shortcut_priv_hu.jpg

 A fentiek mellett egyes alkalmazásokban a fizikai gombokkal más funkciók is előhívhatók. A legtöbb lista nézetben (pl. a Hub-ban, de akár egy weboldalon) érvényesek az alábbi billentyűparancsok:

  • B: görgetés az oldal aljára
  • T: görgetés az oldal tetejére
  • Szóköz: egy oldal léptetése, görgetése
  • U: ugrás a következő olvasatlan üzenetre (csak a BlackBerry Hub-ban)

Fontos, hogy ezek a billentyűparancsok nem érhetők el minden alkalmazásban, de vannak olyan appok, melyeken belül külön billentyűparancsok működnek. Ilyen például a gyári Naptár alkalmazás, ahol az M, W, D és A gombok lenyomásával váltható havi, heti, napi és agenda nézet.

Az Inside BlackBerry blog posztja alapján.

süti beállítások módosítása