A hétvégén a közeledő tavasz feletti önfeledt örömöt némileg beárnyékolta a hír, miszerint az egyik legnépszerűbb chatplatformnak számító, immár a Facebook tulajdonát képező, több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp az év végén megszünteti egyes mobilplatformok, köztük a BlackBerry 10 támogatását. A fejlesztők indoklása legalábbis sántít, bár azt azért nem állítanám teljes meggyőződéssel, hogy a BlackBerry ne adná alájuk a lovat.

whatsapp_bbworld.jpg

A WhatsApp céges blogján szereplő rövid bejegyzés egyébként szomorú mementót is állít a két, leginkább érintett gyártónak, vagyis a BlackBerry mellett a Nokiának: Arra hívja ugyanis fel a figyelmet, hogy a szolgáltatás indulásakor, 2009-ben a felhasználóknál lévő okostelefonok 70%-án vagy BlackBerry, vagy Nokia logó volt. Az okostelefon-piac gyökeres megváltozását mi sem érzékelteti jobban, mint az a tény, hogy a Symbian és BB10 platformok, valamint a rég kifutott Android és WP-verziók ma már a teljes okostelefon-mezőny nem egészen egy százalékát teszik ki.

A cég persze ettől még nem búcsúzik a BlackBerry-felhasználóktól, több szempontból sem. Egyrészt a blogposzt maga is utal rá, hogy aki az év vége után is tovább kívánja használni a WhatsAppot, cserélje le a telefonját egy újabb androidos, iOS-es vagy Windows Phone-os modellre. Márpedig év végére ha minden a jelenlegi tervek szerint halad legalább három androidos BlackBerry szerepel majd a kanadai gyártó választékában.

Másrészt viszont a BB10-es BlackBerrykre - legalábbis jelenleg - minden további nélkül telepíthető az androidos WhatsApp, és még csak hekkelni sem kell hozzá, hiszen az alkalmazás ott van a minden BB10-es készülékről elérhető Amazon App Store-ban. Legalábbis jelenleg. Úgy fest, mégis kell hekkelni hozzá, mivel az Amazon App Store-ban megtalálható WhatsApp letöltése minden jel szerint korlátozva van androidos telefonokra.

Via WhatsApp.

süti beállítások módosítása