Hardcore okostelefon-felhasználóként az ember szép lassan óhatatlanul verziófetisisztává válik, hiszen mindig jó érzéssel tölt el, ha a drágán vásárolt mobil funkciói javulnak (jobb esetben), azaz a készülék tudása bővül egy-egy frissítést követően. Így van ez a BlackBerry esetében is, akár a BB10-ről, akár az átalakított, biztonsági szempontból megerősített Androidról van szó. Előbbiből a 10.3.3-as verzió van készülőben, utóbbinál pedig nagyon közel járunk az egyelőre csak a PRIV-re telepíthető kurrens Android-verzió, a Marshmallow megjelenéséhez.

Március 10-én a világon elsőként a BerryBlogon jelent meg kép egy Marshmallow-t futtató PRIV-ről, most pedig már videón (lásd fent) is láthatjátok működés közben az új rendszert, az XLGadget jóvoltából. Ezen a videón egyébként az is jól látszik, hogy a legújabb Android túl sok lényeges kozmetikai változást nem eredményez, inkább a motorháztető alatt változik egy, s más a rendszerben, melyek összességében (elvileg) hosszabb akkumulátoros üzemidővel kecsegtetnek.

Ezek a teljesség igénye nélkül a:

  • Doze mód. Ez annyit tesz, hogy hosszabb inaktív fázisok (jellemzően éjszaka) során a rendszer annyi komponenst kiiktat, amennyit csak lehet, így nem érhet az a meglepetés, hogy a telefon reggel nem ébreszt fel, ha esetleg este elfelejtetted volna töltőre rakni, minimális töltöttséggel.
  • App Készenlét. A Doze-hoz hasonlóan ez a funkció is az akkumulátoros rendelkezésre álláson javít azzal, hogy a ritkán használt appoknak kevesebbszer ad hozzáférést a rendszererőforrásokhoz.
  • Továbbfejlesztett alkalmazásengedélyek. Na ez éppenséggel nem javít semmit az üzemidőn, a biztonságon azonban elvileg igen, hiszen ezzel az újítással bármilyen alkalmazásnak adhatsz engedélyt bizonyos erőforrások, rendszerkomponensek használatához, illetve ugyanúgy meg is vonhatod ezeket az engedélyeket bármikor.

A PRIV legújabb, átfogó rendszerszoftver-frissítésének pontos idejét még nem kommunikálta a BlackBerry, korábban mindössze annyit közölt a cég, hogy az első negyedévben majd elárulják, mikor érkezik meg a készülékre az új Android. Mivel az első negyedévnek a mai az utolsó napja, így sanszos, hogy hamarosan hallani fogunk valami konkrétumot ebben a témában...

...mint ahogy remélhetőleg azt is elárulja a BlackBerry hamarosan, hogy a BlackBerry 10 soron következő, szintén az első negyedévre ígért frissítése mikor érkezik majd. 

süti beállítások módosítása