Ma mondhatni bombaként robbant a hír, hogy a Microsoft megválik a telefongyártó részlegének egy részétől, egész pontosan attól, amelyik a mai napig is Nokia márkanév alatt adott el jellemzően olcsó "butatelefonokat". Az üzletágat a többek között az iPhone-okat, illetve egyes BlackBerryket is gyártó kínai Foxconn fogja megvenni, a márkahasználati jog pedig a finn HMD Globalhoz kerül.

nokia_hq_logo.jpg

Érdemes lehet figyelmesen átolvasni a Microsoft témában kiadott közleményét, ugyanis található benne utalás a most értékesített részlegtől elvileg függetlenül működő okostelefonos üzletág (tehát a Lumiákat jegyző divízió) jövőjével kapcsolatban is.

A HWSW legalábbis arra következtet a közleményből, hogy a részleg feje felett már meglendült a pallos, és a Microsoft rövidesen úgy ahogy van befejezi a telefonok gyártását:

A Microsoft a közleményben a saját okostelefonos üzletágának jövőjére is utalt: "A Microsoft folytatja a Windows 10 Mobile fejlesztését és támogatja a Lumia telefonokat, a Lumia 650, Lumia 950 és Lumia 950 XL mellett az OEM partnerek termékeit is, tehát az Acer, Alcatel, HP, Trinity és Vaio telefonokat." Ami egyértelműen hiányzik: mi lesz a cég saját okostelefon-gyártásával? A fenti mondatot mi úgy értelmezzük, hogy a cég az x50-es sorozattal lezárja a Lumiák gyártását, és valószínűleg teljesen partnereire bízza a platform jövőjét. Ez azt jelenti, hogy következő generációs Lumia (vagy épp Surface) telefonok már nem kerülnek piacra.

Információink szerint a döntés a Microsoft egyes hazai alkalmazottait is érinti majd, a telefonokkal foglakozó Microsoft Mobile bizonyos (jellemzően pénzügyi) kiszolgáló tevékenységeit ugyanis itthonról látja el a szervezet. A külsős alkalmazottak többségét a cég már tájékoztatta, hogy a folyó üzleti év végén (június végén) a szerződéseket nem hosszabbítja meg.

És a drámának ezzel még nincs vége, meglehetősen érdekes adaléka ugyanis a történetnek, hogy a HMD a jövőben Androiddal tervezi kiadni a Nokiákat (telefonokat és tableteket egyaránt). A Nokia egyébként egyszer - meglehetősen rövid ideig - tett már egy kitérőt az Android irányába (lásd X sorozat), igaz az akkori készülékeken ún. forkolt, vagyis a Google Play Services-t teljesen nélkülöző (na jó, mondjuk ki, KIHERÉLT) Android futott. Ez most alighanem változni fog.

Ezzel a Nokia gyakorlatilag a BlackBerry útját követheti, azzal a fontos különbséggel, hogy míg a finn óriás időközben tulajdonost cserélt (a márkahasználati jog eladásáról nem is beszélve), addig a kanadai gyártó mindvégig ugyanabban a tulajdonosi felépítéssel, ám gyökeresen átalakuló szervezeti struktúrában maradt talpon az elmúlt években. 

A Microsoft pedig - ha beigazolódnak a spekulációk - a végén éppúgy kapitulálhat a Windows Phone-os (pontosabban a Windows 10 Mobile) iránnyal, mint a BlackBerry tette a BB10-zel. Azzal a fontos különbséggel, hogy a redmondi cég rendszerét más gyártók is használhatják, vagyis felrakhatják a készülékeikre - a kérdés az, hogy ezt meddig akarják megtenni a platform folyamatosan csökkenő támogatottságát figyelembe véve.

Via HWSW, via Nokia, via Microsoft.

süti beállítások módosítása