Futótűzként terjed a hír az internetes mobilos-okostelefonos berkekben, miszerint a BlackBerry soron következő, teljes érintőkijelzős mobilját az Alcatel gyártja majd. Ami persze ebben a formában nem igaz, noha kétségtelen, hogy egyre több jel utal rá, lesz köze az egyelőre csak Hamburg kódnéven ismert, és állítólag NEON márkanéven piacra kerülő újdonságnak az Alcatel egyik, egyébként még nem kapható típusához, az Idol 4-hez. Ehhez azért nem árt tisztában lenni vele, hogy olyan gyártó, hogy Alcatel, már rég nem létezik, a márkanév használati jogát már egy ideje egy kínai elektronikai gyártóóriás, a TCL birtokolja, mely a saját cuccai mellett számtalan más cégnek végez bérgyártást, pont, mint a méltán híres, nem mellékesen az iPhone-okat is gyártó Foxconn.

John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatója korábban igyekezett világossá tenni, hogy a gyártási költségek lefaragása érdekében a cég megkeresett több ázsiai ODM-et is (így rövidítik a bérgyártókat), az egyik ilyen a Foxconn, a másik pedig a jelek szerint a TCL lehet. Legalábbis gyanús egy, az internetre a minap kikerült rész-specifikációs adatlap, mely egy TCL-nél készülő új okostelefon jóváhagyási dokumentuma a Wi-Fi Alliance által. Erről a szövetségről annyit kell tudni, hogy az ő tanúsítványuk lényegében egy kötelező formalitás annak érdekében, hogy a készülékbe épített Wi-Fi chip mindenben megfelel a szabványoknak, és megkaphatja a Wi-Fi Certified logót a hardver.

tcl-branding-wifi.jpg

A tanúsítványon csak DTEK 50-nek emlegetett mobil típusszáma már eleve gyanús: STH100-2, ami illik a BlackBerry korábbi típusszámozási gyakorlatába, plusz a Hamburg kódnevet is igazolhatja. Ezen kívül még annyi derül ki a telefonról, hogy 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi sávokban egyaránt kommunikál majd a rádiója, ismeri a szupergyors 802.11ac szabványt, valamint Android M van rajta, azaz a kereskedelmi környezetben elérhető legfrissebb Androidot futtatja a készülék (a csomag verzió AAF295, ha valakit érdekel).

A TCL-féle BlackBerry megjelenése állítólag már a küszöbön van, bár sokat mondó, hogy a lényegében ugyanazon az alapon nyugvó Alcatel Idol 4 sincs még a boltokban - nem nagyon lennék meglepve, ha a két mobil kvázi egyszerre jelenne meg. John Chen a portfólió bővítésével kapcsolatban múlt héten annyit közölt, hogy július elején állhat minden készen arra, hogy az újabb BlackBerry készülékekről lerántsák a leplet. 

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása