Nyáron a nagy melegben furcsa dolgok történnek az emberrel, illetve ezek szerint nem csak az emberrel, hanem a cégekkel is: Úgy fest, hogy ezúttal az egyik legnépszerűbb jegyzetelős platformot fejlesztő, az alkalmazással megegyező nevű Evernote-nál ütött be a masszív kaliforniai hőguta, vagy csak egyszerűen fogyóban van a pénz - mindenesetre a lényeg az, hogy a szolgáltatás mostantól jóval kevesebb funkciót biztosít ingyen, a fizetős csomagokért pedig jóval többet kér a cég, mint korábban.

evernote.png

A változásokat eképp foglalja össze a HWSW:

A szolgáltatás ingyenes szintje, az Evernote Basic mostantól kizárólag két eszközről vehető igénybe, ha ennél több helyről (telefonról, tabletről, PC-ről) szeretnénk elérni a jegyzeteinket, akkor azért már fizetni kell. Kliensnek számít minden olyan eszköz, ahol a hivatalos appot telepíti a felhasználó, a webes felület viszont nem számít annak, sem az olyan külső fejlesztők alkalmazásai, amelyek csak az Evernote API-t használják. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy egy appot "kivonjunk", és helyette más appnak adjunk hozzáférést, a havi feltöltési korlát pedig 60 megabájt - ami leginkább szöveges állományokhoz elegendő.

A következő szint az Evernote Plus, amely korlátlan számú appból biztosít hozzáférést a szolgáltatáshoz. Ez a szint havi 1 gigabájtos feltöltési korlátot szab, tehát ennyi szöveget, képet, videót és egyéb tartalmat vihetünk be a rendszerbe. Ennek az árát az Evernote látványosan megemelte, a szint eddig 25 dollárba került, a jövőben azonban 35 dollárt kér érte évente. A "csúcsmodell" az Evernote Premium előfizetés, amely 70 dollárba kerül (itt is 40 százalékos az emelés), és minden limitáción lazít. Így (a Plushoz hasonlóan) korlátlan eszköz között képes szinkronizálni, a havi feltöltési korlát azonban tízszeres, vagyis 10 gigabájt.

Ilyenkor persze azonnal felmerül az emberben, hogy otthagyva csapot-papot egy alternatív, olcsóbb, vagy akár tök ingyenes platformra vált, és erre ez esetben kitűnő alkalom is nyílik: a Microsoft-féle OneNote tárt karokkal fogad mindenkit, aki kiábrándult a változások hatására az Evernote-ból.

A BlackBerry-felhasználókat természetesen éppúgy érinti az új szolgáltatásstruktúra és árazás, mint mindenki mást, azzal a szomorú széljegyzettel, hogy BB10-re jóval kevesebb alternatíva érhető el, mint bármi másra (többek között a OneNote natív kliens sincs rá). De legalább ez esetben nem szűnik meg a szolgáltatás, csak többet kell fizetnie annak, aki ragaszkodik továbbra is a platformhoz.

Via HWSW via Evernote.