A BlackBerry mindig is a különcek közé tartozott az okostelefonok terén, nekem valahol mélyen meggyőződésem is, hogy ezért sem szeretik mostanában annyira (meg persze még egy jó pár másik okból kifolyólag) a márkát. Ezt a vonalat a cég legújabb középkategóriás androidos modellje is sikerrel képviseli, igaz, a különlegességek itt - például a PRIV-vel ellentétben - inkább szoftveres oldalon jelentkeznek. Már ha eltekintünk a ritka hülye névválasztástól. 

A sokáig csak Neon kódnéven emlegetett telefonról ma rántotta le a leplet a BlackBerry, így mától hivatalos a fentebb emlegetett DTEK50 márkanév is, meg a specifikációk, melyek egyébként kísértetiesen hajaznak egy bizonyos Alcatel Idol 4-ére, nem véletlenül: mindkét telefont ugyanaz a kínai gyártó, a TCL gyártja. 

dtek50_doboz.jpg

Sok mindent elárul a készülék célközönségéről, hogy a BlackBerry a hivatalos kommunikációjában szereplő első hardveres specifikáció a DTEK50 vastagsága, ami egyébként 7,4 milliméter, ezzel pedig máris a valaha volt legvékonyabb BlackBerry kitüntető címet kapja a telefon (a második legvékonyabb modell, a PRIV ennél pont 2 milliméterrel vastagabb). 

Az 5,2 hüvelykes érintőpanel középkategóriás modellhez képest meglehetősen részletgazdag, hiszen az 1920x1080 pixeles felbontás ekkora méretben körülbelül 424 ppi (pixel per inch) pontsűrűséget eredményez. A panel a PRIV-vel ellentétben nem OLED, hanem IPS technológiával készült, vagyis van rá esély, hogy napsütésben is jól (de legalábbis jobban) lehet majd olvasni, cserébe kevésbé ad majd kontrasztos képet.

Szintén kiemelt hangsúlyt kap a 13 megapixeles hátlapi, illetve 8 megapixeles előlapi kamera, ami igazából ebben a szegmensben egyáltalán nem nagy szám, bár a 8 megapixeles előlapi kamera ismételten rekorder BlackBerry berkekben, ami igazán remek hír azoknak, akik sűrűn szelfizgetnek, netán videokonferenciáznak a mobillal. 

A DTEK50-ben egyébként van egy középkategóriás Qualcomm MSM8952 (Snapdragon 617) rendszerchip, 3 GB rendszermemória (mint a PRIV-ben) és 16 GB háttértárt. Magyarul semmi extra, csakhogy 

A DTEK50 megkapta a BlackBerry által módosított Androidot, és a BlackBerry-exkluzív rendszeralkalmazásokat.

Ezzel a PRIV után a második olyan androidos mobil a piacon, melynél a gyártási fázistól kezdődően beépítenek olyan biztonsági gátakat, melyek szavatolják, hogy a mobil jóval nehezebben kompromittálható, mint az átlag androidos készülékek. Ezt a törekvést ráadásul a BlackBerry az iparágban gyakorlatilag egyedüli független gyártóként példátlan szoftvertámogatással is megtetézi.

dtek50_front.jpg

Vagyis a DTEK50-en is ott az androidos Hub, a BlackBerry saját produktív alkalmazásai (Naptár, Névjegyzék, Jegyzetek stb.), valamint a telefon biztonsági beállításait feltérképező, illetve az alkalmazáshozzáféréseket monitorozó és kordában tartó DTEK alkalmazás, meg persze a BlackBerry egyedülálló funkciókkal rendelkező virtuális billentyűzete.

Mindezt persze már a PRIV is tudta, csakhogy a DTEK50 sokkal olcsóbban nyújtja ugyanazt a biztonsági szintet (miközben persze azért az egyéb képességei itt-ott szerényebbek). A mobil Észak-Amerikában 299 dolláros áron, Európában pedig 339 euróért kerül a boltokba. A hazai áron jelenleg gőzerővel dolgozik az importőr, de valószínűleg szokás szerint a jogdíjat és magas adókat kell még belekalkulálni az itthoni árakba. A készülék természetesen a BerryBolt kínálatában is megjelenik, az előrendelés a napokban indul, amint ismertté válik a hazai fogyasztói ár.

süti beállítások módosítása