Az utóbbi években nem bánt kesztyűs kézzel a média a BlackBerryvel, kicsit olybá tűnt már, hogy a cég csinálhat akármit, nem fogja elnyerni az újságírók és bloggerek tetszését. Ennek persze megvannak a maga okai, és nem állítom, hogy nem ludas ebben legalább egy picit a cég, most mindenesetre olyan történt, amire évek óta nem volt példa: Befutottak az első DTEK50 gyorstesztek (hands-on), melyek

meglepően pozitívak.

Itt van például az utóbbi időben a tech újságok körében csak iVerge-nek csúfolt (vajon miért?) The Verge beszámolója, mely ugyan leírja, hogy a hardver alapvetően semmi extrát nem nyújt, és valójában egy referencia dizájn, de azt is belátja, hogy ma már nem feltétlenül ez a legfontosabb szempont:

Minél többet tudok meg a DTEK50-ről, annál jobban értem a BlackBerry logikáját a készülékkel kapcsolatban. A hardver spártai és egyszerű, mivel már nem ez számít. Az emberek azt szeretnék érezni, hogy valaki törődik velük, odafigyel a biztonságukra és jólétükre. Sokan csak legyintenek az Android biztonságosság tétele hallatán, de a BlackBerry révén mindennél jobban hiszek benne, hiszen a cég jóval többet tesz ezért, mint bármelyik másik androidos gyártó.(...) A BlackBerry androidos szoftverkörnyezete sokat fejlődött, ezzel minimum benne rejlik a potenciál, hogy egy jól megkülönböztethető "BlackBerry-érzést" nyújtson a felhasználóknak.

Hangsúlyozom, ezt a The Verge-dzsen lehet olvasni. Meg még ezt is:

A BlackBerry tegnapi prezentációján kis híján bealudtam, és már készültem rá, hogy görbe tükröt állítsak a terméknek és az egész koncepciónak. Aztán az a furcsa érzés kerített hatalmába, hogy valójában kedvelem a DTEK50-et, és látom a helyét a piacon. 

Nem kevésbé lelkes a techradar, mely az alábbiak szerint vélekedik a DTEK50-ről:

A BlackBerry DTEK50 egy meglepően ígéretes okostelefon, több mint elfogadható árszinttel, és olyan specifikációkkal, melyekre mindemellett büszke lehet. Nem fogsz elájulni a dizájntól, és lehidalni a csúcs képességeitől, de cserébe kapsz egy telefont, ami alapállapotban titkosítja az adataidat, lehetővé teszi a számodra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérd a privát szférád védelmét, valamint gondoskodik arról, hogy minden adatod biztonságban legyen. 

A Mobilesyrup szerint is van helye a DTEK50-nek az üzleti szférában, bár a lap hozzáteszi, hogy a készülék hamarabb is jöhetett volna:

A BlackBerry jó lóra tehetett a középkategóriás DTEK50-nel, különösen ha a vállalati szférát kívánja célba venni vele a cég. Igazán kár, hogy a gyártónak ennyi idejébe tellett, hogy egy ilyen telefonnal előrukkoljon.

Videobemutató (lásd fent) is tartozik az angol recombu beszámolójához, amit első körben mindenkinek ajánlok, aki kíváncsi arra, mit rejt a készülék doboza pontosan, és hogy is mutat a hardver:

Meggyőzött minket az a tudás, amit a BlackBerry DTEK50 275 angol fontért kínál a dobozból kivéve. A készülék egy jóval megközelíthetőbb, vonzóbb alternatíva lehet azon egyéni felhasználók és cégek számára, melyek eddig nem tudtak (újra) elköteleződni a márka iránt.

Végezetül pedig, csak hogy mindenki lássa, mennyire sokrétűek a vélemények, a phonescoop a készülék külsejéről lelkendezik egy sort:

A hardver igazán szép. Meglepően nagy az előrelépés a BlackBerry egyes korábbi full touch készülékeihez, így például a Z30-hoz képest. Bár a BlackBerry nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért egy meglévő dizájnra épített, ahelyett, hogy saját maga tervezett volna egyet, de bármi is az ok, a BlackBerry-hívők számára végre készült egy olyan érintős telefon, mely iránt igazán lelkesedhetnek.

Ezek lettek volna az első körös hands-on kritikák szemelvényei, és bár az újságíró véleménye is csak egynek számít, a legtöbb írást átlengő pozitív fennhang még engem is meglep. Remélem előbb-utóbb a hazai bloggerek és a szaksajtó jómunkásai is belátják, hogy a BlackBerryt nem lehet a végtelenségig cikizni, és a cég minden botladozása dacára igenis képvisel olyan értékeket, melyet az iparágban más nem. Igaz, ehhez némileg több nyitottság és (szak)értelem szükséges, mint egy AnTuTu vagy egy GeekBench lefuttatásához, de 2016-ban ez utóbbiak már úgysem érdekelnek senkit, nem igaz?

süti beállítások módosítása