Bizonyára te is eljátszottál már néha a gondolattal, hogy milyen lenne egy olyan csapatban dolgozni, netán az élén állni, mely azért felelős, hogy egy-egy mobilgyártó újabb készülékét megtervezze. A lehetőségeket figyelembe véve eldönteni, hogyan is nézzen ki a mobil, milyen technológiákat támogasson, miben különbözzön esetleg más márkák modelleitől. A BlackBerry ezen a téren elég ellentmondásos gyártó, hiszen a legtöbb készüléke markánsan különbözik a fősodortól, ezzel együtt viszont egyes iparági újdonságokat elég későn vesz át a cég. 

De most itt a lehetőség, tegyük fel, minden lehetőséged adott eldönteni, milyen legyen a következő BlackBerry, az alábbi lista elemeiből összelegózva (és pls. most hagyjuk végre az Android vs. BB10 csörtét).

3_priv_hand_sketches_white.png

Érintésérzékeny QWERTY-billentyűzet

A BlackBerryk a kezdetektől fogva rendelkeztek fizikai QWERTY-billentyűzettel, vagyis nyomógombokkal, ezt a sort elsőként a BlackBerry Storm törte meg, ám hamar látszott, hogy nem tudja felvenni a versenyt az akkor már javában szárnyát bontogató, full touch csúcsmodellekkel. 

A cég legsikeresebb mobiljai ezért továbbra is a billentyűzetes típusok maradtak, ezt a vonalat a BlackBerry jó érzékkel tovább is fejlesztette az először a Passporton feltűnő, érintésre is reagáló kapacitív fizikai QWERTY-billentyűzettel. Szerinted ott a helye a következő BlackBerryn?

Ujjlenyomat/retinaszkenner

A BlackBerry mindeddig ellenállt az ujjlenyomat/retinaszkennerek jelentette könnyű csábításnak, elsősorban azért, mert a cég sosem tartotta olyan biztonságosnak a biometrikus azonosítást, mint a jelszavas rendszereket. Ezzel lehet vitázni, meg lehet vele egyetérteni, tény azonban, hogy a biometrikus azonosítás kényelmes, és most már többnyire elég pontos is, bizonyos felhasználási területeken pedig bőven elegendő biztonságot nyújt.

Ennek ismeretében te raknál-e a következő BlackBerryre biometrikus szkennert?

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés szintén egy olyan, elsősorban kényelmi extra, mely újabban egyre több okostelefonon (köztük BlackBerryken is) megtalálható. Van előnye és hátránya is a használatának, így jellemzően azért kábellel jóval gyorsabban tölthető egy mobil, mint a különböző wireless technológiákkal, de a kábellel is lehet probléma, elsősorban kontakthiba, meg ugye a kábel valósággal kínálja magát arra, hogy gyerek lerántsa az asztalról.

Szavazz tehát: legyen-e vezeték nélküli töltés a következő BlackBerryn?

USB-C csatlakozó

Az USB-C csatlakozók a microUSB-csatlakozóknak egyfajta következő generációs változatai, és két dolgot kell tudni róluk elsősorban: Egyrészt a microUSB-vel szemben szimmetrikusak, azaz mindegy, milyen oldalról csatlakoztatjuk őket, másrészt ebből kifolyólag nem kompatibilisek a microUSB-csatlakozókkal. Ez nyilván azt jelenti, hogy egy USB-C-s mobilhoz új töltő, illetve új töltőkábel szükséges (szerencsére manapság egyre ritkább a töltőbe fixen beépített kábel), cserébe sosem fordulhat elő veled többé, hogy félálomban, vagy sötétben matatva nem érted, miért nem tudod bedugni a töltőkábelt a mobilodba.

Kis lépés az embernek, nagy lépés a BlackBerrynek?

Vízálló működés

A BlackBerry eddig még soha nem dobott piacra vízálló telefont, pedig -- legalábbis a többi gyártó kínálatát elnézve -- igény mondhatni lenne rá. Persze azon ismét lehet vitatkozni, hogy az olyan őrültségekre mi szükség, mint például a víz alatt is használható stylussal ellátott Note7. Meg aztán a BlackBerry köztudottan munkatelefon, és hát őszintén, ki akarja magával vinni a munkát a víz alá, vagy mondjuk a zuhanyzóba? 

Vajon a víz az úr?

Hajlított kijelző

A két oldalán hajlított, lekerekített kijelző nem éppen egy újdonság, a Samsung vezette be a tömegpiacra, és van olyan BlackBerry, amelyik ilyennel rendelkezik (a PRIV). A lekerekített kijelző az egyik legjobb módja a megkülönböztetésnek, van aki szerint jól néz ki, van aki szerint viszont csak feleslegesen drágítja a mobilt. A valós használat során jelentkező előnyök kapcsán is vegyesek a vélemények, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen értelmetlen lenne ilyen kijelzővel ellátni egy mobilt.

Kerekded idomok jöhetnek?

Ezzel nagyjából le is zárható a szavazás, biztos vannak még olyan iparági innovációk, melyek kimaradtak, ha komoly hiányérzeted van, írd meg a kommentekhez, vagy a Facebookra, vagy írj e-mailt az info@berryblog.hu -ra, hogy teljesen összeálljon a kép arról, milyen legyen a következő BlackBerry.

süti beállítások módosítása