Hosszú ideje csend honol a BlackBerry készülékgyártó (rosszmájú vélemények szerint készülékmárkázó) részlegének háza táján - a régi szép időkben hetente, sőt naponta jöttek új, nem hivatalos infók mindenféle új mobilokról, most viszont a BlackBerry kínosan ügyel rá, hogy idő előtt minél kevesebb infó szivárogjon ki egy-egy új típusról. Így esett meg, hogy egy jövő hónapban várható újdonságról csak mostanában kezdenek félhivatalosnak tekinthető információk szivárogni. Például az, hogy DTEK60-nak hívják majd, és a legdurvább cuccok kerülnek bele, ami ma mobilba kerülhet.

Azért írtam, hogy félhivatalosnak tekinthető infók vannak a készülékről (ami egyébként Argon kódnéven fut), mert a lenti specifikációk valójában a leghitelesebb forrástól, a BlackBerry weboldaláról származnak, mintha csak valaki tévedésből tette volna ki a bejelentés előtt az adatokat (legalábbis erre utal az URL, ami most még elérhető, ki tudja, meddig). Kép amúgy itt még nincs a készülékről, de a nyakamat rá, hogy pont úgy fog kinézni, mint a DTEK50, csak nagyobban, lásd a lenti, referenciadizájnt ábrázoló képet:

tcl-950-main-0.jpg

A speckók alapján a kanadaiak nem viccelnek, szinte minden komponensből a létező legdurvább került az Argonba, amit egyébként szintén a DTEK50-et is gyártó TCL készít, azzal a lényeges különbséggel, hogy ez a referenciadizájn a kistesóval ellentétben más márkanév alatt soha nem került piacra, és valószínűleg egy darabig nem is fog. No de akkor lássuk, mit jelent a BlackBerrynél a csúcskategória 2016. végén!

BlackBerry DTEK60 tulajdonságok (nem végleges!)
Kijelző 5,5 hüvelykes, 2560x1440 pixeles felbontással (kb 534ppi)
Processzor Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996), 2+2 Kryo 2.15GHz / 1.6GHz maggal. GPU: Adreno 530
Memória 4 GB rendszermemória, 32 GB háttértár, microSD-kártyával bővíthető 2 TB-ig
Rádiós egységek 4G/LTE (Cat9 450/50 Mbps maximális sávszélesség), 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2LE, NFC
Bevitel BlackBerry virtuális billentyűzet
Kamera 21 MP, autofókuszos kameraegység, képstabilizátorral, villanóval, 4k felbontású videorögzítési lehetőség (előlap: 8 MP, f2.2 fixfókuszos kamera)
Akkumulátor 3000 mAh kapacitású, nem eltávolítható Li-Ion, Qualcomm Quick Charge 3.0 kompatibilis töltőrendszerrel
Operációs rendszer Android 6.0.1 (Marshmallow)
Csatlakozás USB Type-C csatlakozó, OTG támogatással
Méretek és tömeg 153,9 x 75,4 x 7 mm, 165 gramm

Ha a fentiek önmagukban nem mondanak sokat, akkor megpróbálom kontextusba helyezni a DTEK60-at mondjuk a PRIV-hez viszonyítva: Az újdonságnak gyakorlatilag ugyanakkora és ugyanolyan felbontású kijelzője lesz, mint a PRIV-nek, de erősebb processzor, több memória és jobb kamera (mind előlapi, mind hátlapi) lesz az októberben megjelenő csúcsmodellben. Nem mellesleg a Qualcomm Snapdragon 820 a jelenleg elérhető legerősebb mobil rendszerchipek egyike, szóval igazán nem lehet majd azzal vádolni a BlackBerryt, hogy elavult technológiát pakolna a csúcskészülékbe.

Két fontos apróságra hívnám még fel a figyelmet, amiből az egyik bent sincs a táblázatban: Egyrészt a DTEK60 lehet az első BlackBerry, mely tartalmaz ujjlenyomat-azonosítót, ami továbbra is inkább kényelmi extra sokak véleménye szerint, de tény, hogy a felhasználók zömének igényeit kielégíti. Aztán - bár ez tudom, nem mindenkinél szempont - a DTEK60 átveheti az eddig készült legvékonyabb BlackBerry címet a DTEK50-től, mivel az újdonság vastagsága csupán 7 milliméter, vagyis vékonyabb, mint a múlt héten bejelentett, hasonló méretű iPhone 7 Plus.

Végül gondolom már csak annyi kérdés maradt benned, hogy a BlackBerry DTEK60-at mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni. A mobil az eddigi információk szerint jövő hónap végén jelenhet meg, az ára pedig picivel 200 ezer forint alatt állhat majd meg. Vélemény?

süti beállítások módosítása