A BlackBerryről nem feltétlenül köztudott, hogy az okostelefon-piaci mélyrepülése alapján már számtalanszor eltemetett cég az elmúlt években vagy legalább féltucatnyi felvásárlást hajtott végre. Olyan cégekről van szó, melyek a mobilbiztonság, mobilmenedzsment területén motoroznak, tehát valamilyen szoftveres megoldásuk van, mellyel a mobil munkaerő hatékonyabban és biztonságosabban dolgozhat.. Az így kialakult szoftverportfóliót azonban szerintem nincs ember, aki átlátja, és ezt szerencsére beláthatták a BlackBerrynél is, hiszen a kanadaiak most kicsit rendet raktak a szolgáltatások között.

Az átfogóan csak BlackBerry Secure-nak nevezett portfólió a BlackBerry szerint egy olyan, cégek és kormányzati szervek számára fejlesztett, különféle elemekből álló átfogó megoldás, mely az eredeti profil, a mobilmenedzsment (MDM) és flottamenedzsment mellett már jóval kiterjedtebb célokra használható, így a biztonságos fájlkezeléstől az internetre kötött dolgok kommunikációjának biztosításán túl a vészkommunikációs megoldások működtetéséig bezárólag elég sokrétűen használható.

A BlackBerry Secure bevezetése valójában egy régóta szükséges, és szerintem ügyesen megvalósított rebranding, amivel talán a BlackBerry szoftvertermékek egyik legnagyobb hiányossága, a szinte átláthatatlan, kusza licencelés is a múlté lehet. A rebranding részeként szinte az összes fontos szoftverkomponens új nevet kap, így például a BES-t januártól BlackBerry UEM-nek hívják majd, nevet vált a Wathcdox (ami BlackBerry Workspaces lesz) és a cég ejti a szerintem már eleve elég béna nevet viselő Good platform elnevezéseket is, mindenhol a saját márkanevét az előtérbe tolva.

A BlackBerry azt ígéri, hogy a jelenlegi, mindenféle BlackBerry-licenceket használó cégek, szervezetek számára a váltás zökkenőmentes lesz, bár azért egy-két céges rendszergazda, vagy MDM-adminisztrátor, aki megélt már korábban néhány BES verzióváltást, az ilyen hírek hallatán bizonyára elmormol egy-két illetlen szót a bajsza alatt. De ugyan már, ezúttal tényleg olybá tűnik, hogy a portfólióváltás/portfóliótisztítás egy rég várt, szükséges, és első ránézésre jól megvalósított művelet lett.

süti beállítások módosítása