Most már egészen biztos, hogy a jövőben több BlackBerry márkájú készülék is napvilágot lát majd, dacára annak, hogy a céget már számtalanszor leírták, és nemrég bejelentett stratégiaváltását többen tévesen úgy értelmezték, hogy a BlackBerry végleg lehúzta a rolót az okostelefonoknak. A valóság olyannyira gyökeresen ellentmondani látszik ennek, hogy ma megszületett az első globális, hosszú távú licencelési megállapodás a BlackBerry és a helyi piactól sikeresen függetlenedett kínai TCL között.

dtek50_angle1_onblack_fb.jpg

Ugyanarról a TCL-ről beszélünk, amelyik már két BlackBerryt is letett az asztalra (DTEK50 és DTEK60), nem mellékesen az Alcatel márkanév is a tulajdonában van - fontos, hogy jelen esetben a cég csak licenceli a BlackBerry márkanevet és a cég szoftvereit, vagyis semmilyen tulajdonjog-átruházás nem történt. A megállapodás hosszú távra született, legalábbis a bejelentést taglaló sajtóközlemény egyértelműen több új készülék megjelenésére utal, melyekről részletesebben a következő hónapokban kommunikál a BlackBerry.

Az egyezség részeként a TCL a fejlesztés és a gyártás mellett a sales és disztribúciós feladatokat is ellátja majd, de különösen a hardvergyártás és fejlesztés felett erős kontrollt gyakorolhat majd a BlackBerry. Az még nem teljesen egyértelmű, hogy a TCL hogyan tud a disztribúciós lánc szintjén hozzátenni a BlackBerry márka sikereihez, mindenesetre telefont gyártani azt tud a cég, erre mind a DTEK50, mind a DTEK60 kitűnő példa, hiszen kategóriájukban minden szempontból helytálló termékekről van szó, a felszín alatt és a felszínt tekintve is egyedivé tett szoftverrel.

A két cég megállapodása egyébként nem vonatkozik minden országra, így Indiában, Sri Lankán, Bangladeshben és Indonéziában nem lesznek kaphatók a TCL-féle BlackBerryk, Európában (így hazánkban is) viszont igen.

süti beállítások módosítása