A minap BerryBlog birtokába jutott az alábbi lista, melyen a BlackBerry Neon-hoz, vagy ahogy a jelek szerint nevezni fogják, a DTEK50-hez (!) készült eredeti, gyári tartozékok találhatók. Megtudtuk még azt is, hogy a kiegészítők a készülékkel nagyjából egy időben, azaz egy hónapon belül a boltokba kerülnek (köztük természetesen a BerryBoltba).

dtek50_acc.jpg

Ami a választékot illeti, érkezik a készülékhez "okos" flip bőrtok, egy színben, feketében - ez alighanem ugyanúgy működik majd, mint a PRIV flip bőrtokja, azaz lesz rajta egy kis ablakocska, melyen keresztül bizonyos információk megjelennek, és bizonyos funkciók vezérelhetők. Jön még egy színben (fekete) a modellhez kemény műanyag hátlap és két színben (fekete-átlátszó, kék-átlátszó) szilikon tok, valamint az elmaradhatatlan övcsipeszes bőrtok, fekete színben.

Újdonság a kínálatban a "Smart Pocket", ami vélhetően az ablakos flip bőrtok és a hagyományos, becsúsztathatós tok keveréke lesz. Ezeknek egyébként az is az érdekességük, hogy a megszokottal ellentétben nem egy színből (valószínűleg nem is egy anyagból) áll a tok, az egyik szürke/fekete, a másik szürke/barna színkombinációban pompázik majd.

Bár képek még nincsenek, ismételten felvetődik a kérdés: te melyik gyári tartozékot vennéd meg a telefonhoz?

Csak éppen nem úgy, ahogy azt a legtöbben elképzelik.

A tegnapi BlackBerry Security Summit 2016 számos tanulsággal és érdekességgel szolgált azok számára, akik a kormányzati és nagyvállalati szektort érintő, mobil oldalról begyűrűző kibertámadások ellen, valamint a kríziskommunikációs kihívásokra keresnek hatékony megoldásokat. A rendezvény egyben remekül szemlélteti azt is, hogy az Egyesült Államok Szenátusa felől érkező legutóbbi hírek (a stábnak már nem ajánlanak fel többé BlackBerry készülékeket céges használatra) mennyire nem rázták meg a BlackBerryt, mely most már kerek-perec szoftvercégként definiálja magát. Sőt, konkrétan elhangzott, hogy a

BlackBerry mindig is szoftvercég volt, a telefonok pedig csak arra kellettek, hogy a szoftver valahol mégiscsak futhasson.

Érdekes felvetés attól a cégtől, aki korábban többször is az okostelefon-piac megteremtőjeként aposztrofálta magát, de ez most mindegy is, hiszen a tegnapi nap inkább arról szólt, amire a BlackBerry most helyezi a fókuszt: a mobilbiztonsági és kríziskommunikációs szoftvermegoldásokra (meg még néhány más, hangzatos témára, mint például az IoT).

Márpedig ezen a területen a napokban három egész komoly fejlemény, vagy deal is összejött a kanadai cégnek, mindhárom az amerikai kormányzat különböző biztonsági, rendvédelmi szerveihez kötődik. 

uscapitol.jpg

Az egyik ezek közül, hogy a BES12 multiplatformos mobilmenedzsment-környezet, valamint a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.2-es verziója megkapta az Amerikai Védelmi Minisztérium (aka Pentagon) szárnyai alá tartozó Defense Information Systems Agency STIG (Security Technical Implementation Guide) nevű certifikációját. Ez ugyan azonnali üzletet nem hoz a BlackBerry számára, megnyithatja viszont a kaput olyan kormányzati dealek előtt, melyekhez eddig nem volt bejárása a cégnek.

Ennél konkrétabb, dollármilliókat hozó üzletet sikerült leütni a szenátus legfőbb biztonsági szervének számító U.S. Senate Sergeant at Arms-szal, mely többek közt a Capitoliumban, a Pentagonban és a Fehér Házban dolgozók, és az oda látogatók biztonságáért felel. A BlackBerryhez tartozó AtHoc vészkommunikációs rendszer csak ennél az egy biztonsági szolgálatnál közel 50 ezer ember számára küld figyelmeztetéseket és műveleti eligazítást krízishelyzetekben, így többek közt természeti csapás, vagy terrortámadás esetén. Érdekesség, hogy a BlackBerry ezzel együtt az amerikai kormányzat 3 millió (!) alkalmazottja számára biztosítja ezt a kommunikációs platformot.

Bár ekkora kontingensről nincs szó, de szintén elképesztően menő, hogy a BlackBerry-féle AtHoc-ra építi a továbbfejlesztett, "Alert Warning System 2.0"-nak nevezett kríziskommunikációs rendszerét az Amerikai Parti Őrség Washingtoni Nagyvárosi Övezetet (Washington Metropolitan Area) védő egysége. A Parti Őrség egyébként összesen mintegy 220 ezer AtHoc klienssel rendelkezik, és csupán az egyike azon, a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) alá tartozó szervezeteknek, melyek a BlackBerry szoftvermegoldásaira (és adott esetben mobilkészülékeire) támaszkodnak baj esetén, mint elsődleges, kommunikációt segítő rendszerre.

Via Inside BlackBerry blog.

Még szinte el sem kezdődött a BlackBerry éves szakmai konferenciája, a Security Summit 2016. John Chen elnök-vezérigazgató idejekorán letörte azoknak a lelkesedését, akik arra vártak, hogy a cég esetleg egy-két-három új mobilt bemutat majd a rendezvényen. Ahogy az várható volt, erre nem fog sor kerülni, de már nem kell sokat várni, jövő héten ugyanis szó lesz majd ezekről az újdonságokról is -- kotyogta ki Chen.

Hogy hol és pontosan milyen formában, az egyelőre titok, mindenesetre Chen az előadása előtt a maga szokásos fanyar humorával közölte:

"Folyton csak a készülékekről kérdeznek, pedig annyi minden más, fontos dolgot csinálunk..."

Chen egyébként szokás szerint sziporkázik a Security Summit házigazdájaként: amikor Rudy Giuliani, New York ex-polgármestere lement a színpadról, közölte, hogy azért őt hívták meg a rendezvényre, mert nem kért annyit, mint Hillary Clinton.

chen_rudy2.jpg

Szóval aki új készülékekre kíváncsi, az még legalább egy hétig legyen türelemmel, biztos vagyok benne, hogy Ralph Pini, készülékbizniszért felelős vezető nemsokára előhúz majd a kalapból egy-két érdekességet.

A BlackBerry ereje teljében évente több kisebb-nagyobb szakmai rendezvényt is szervezett, ahová elhívta a fontosabb partnereit, a fejlesztőket vagy éppen az újságírókat. Ezeken a rendezvényeken aztán többek között új készülékeket, vagy éppen új platformokat mutogattak a nagyérdeműnek a kanadaiak, akik az utóbbi években a költségeikkel együtt a rendezvényeket is megkurtították. Az év legfontosabb szakmai konferenciáját azonban éppen holnap tartja a BlackBerry, méghozzá New Yorkban.

security_summit.jpg

Ez lesz a BlackBerry Security Summit 2016, ami a vállalati mobilbiztonság meghatározó szereplőinek a csúcstalálkozója (mínusz a BlackBerry közvetlen konkurenciái). Éppen ezért nem annyira meglepő, hogy a platina fokozatú partnerek/támogatók körében olyan cégek tűnnek fel, mint a Microsoft, a Samsung vagy éppen a Google.

Persze a BlackBerry részéről is lesznek ott előadók, gyakorlatilag kivonul a teljes vezérkar, beleértve azoknak a cégeknek a vezetését is, melyeket a vállalat az elmúlt években bekebelezett (Good, AtHoc, Encription stb.). Az internetes fórumokat elnézegetve páran azt várják, hogy a BlackBerry majd ezen a rendezvényen mutatja meg az új, androidos készülékeit is, erre azonban egyelőre semmi nem utal sem a program oldalán, sem pedig a résztvevők körében nincs olyan ember, akinek közvetlen köze lenne a készülék-üzletághoz (leszámítva talán Daniel Majort, aki a hangzatos Android Phone Architect titulust viseli a cégnél).

A BlackBerry Security Summit 2016-ot természetesen online is lehet követni, szóval akit érdekel a céges mobilmenedzsment-rendszerek, az automatizált, hatékony kríziskommunikáció, az holnap magyar idő szerint délutántól tapadjon rá erre az oldalra!

süti beállítások módosítása