Az okostelefonok (különösen a drágább modellek) használata kapcsán örök kérdés marad a védőtokok használata, vagy éppen nem használata, ami a BlackBerry-felhasználók táborában különösen megosztó tud lenni. Tény, hogy a BlackBerryk többségének külsejét nem kell különböző tokokkal feldobni, de a védőtokoknak azért van más funkciója is - például a védelem. Most ezek közül a tokok közül egy feltörekvő gyártó példányait próbáltam ki, ez a gyártó az itthon, illetve nemzetközi viszonylatban (még) alig ismert Imak.

img_20161117_1011036.jpg

Az Imak BlackBerryhez készített tokjai gyakorlatilag kivétel nélkül hátlapok, melyek leginkább az anyaghasználatban különböznek egymástól. Az alapmodell, a Crystal átlátszó, a Ruiyi és a Sagacity hátlapok bőr bevonattal rendelkeznek, a Cowboy széria felülete pedig leginkább egy érdes kavicshoz (vagy inkább homokkőhöz) hasonlítható.

A három széria közül a legelegánsabb megoldás kétségtelenül a bőr bevonatú, fekete és barna színben elérhető Ruiyi hátlap. Láttam már ilyen gyári megoldást is, az LG G4-en, a Ruiyi egy az egyben ezt az irányt követi, még a középen lévő két varrat csík is ott van a tokon, ami elegánsan kettéválasztja a hátlapot. 

A felhasznált alapanyagnak köszönhetően a Ruiyi a legvastagabb Imak hátlap, nagyjából egy-másfél millimétert tesz hozzá a telefon vastagságához, és mind előre, mind hátra túlnyúlik kicsit a készülék sarkain. A tok felhelyezve szerencsére sehol sincs útban, a kezelőgomboknak adott a megfelelő kivágás, illetve a töltő és a headset is gond nélkül csatlakoztatható. A Ruiyi további előnye, hogy kijelzővel lefelé fordítva a készülék (kivéve a PRIV esetén) a tok peremeire fekszik fel, így a hátlap ilyenkor amellett, hogy teljes pompájában megmutatkozik, védi a mobil előlapját is.

A kissé furcsa nevű Cowboy hátlap a személyes kedvencemnek számít. Egy ilyen tokot csaknem fél éve használok egy PRIV-vel, és túlzás nélkül ki merem jelenteni, hogy az egyik legjobb védőtok, amivel valaha találkoztam.

Ennek alapvetően két oka van, az egyik a Cowboy vékonysága és teljesen elhanyagolható tömege, a másik pedig a felület speciális, matt kialakítása, ami kicsit tényleg olyan, mint a homokkő, és ebből kifolyólag úgy beletapad a kézbe, hogy extrém ügyetlenség kell ahhoz, hogy valaki elejtse. 

A Cowboy a telefonra helyezve - a matt felületet leszámítva - kicsit olyan érzést kelt, mintha nem is lenne tok a készüléken, ebből adódóan valószínűleg nem is nyújtja ugyanazt a szintű védelmet az ütődésekkel szemben, mint a kibélelt műanyag tokok. Aki azonban egy kecses, biztos fogást nyújtó, tartós műanyag hátlapot keres a telefonjához, most ezzel a megoldással járhat talán a legjobban.

Végezetül létezik egy Imak sorozat azok számára is, akik nem szívesen mondanának le a telefonjuk egyedi dizájnelemeiről, mint például a hátlapi logóról, vagy a hátlap mintázatáról, vagyis nem takarnák el a készülék egyetlen négyzetcentiméterét sem. Ez a sorozat a fényes felületű, leginkább a plexihez hasonlítható Crystal, ami jellegéből adódóan teljesen átlátszó és semmilyen mintázata nincs.

A Crystalnak ergonómiai szerepe tehát nincs, nem is növeli az eleganciát, mint a bőr hátlapok, pusztán védelmet kínál, a lehető legegyszerűbb módon, hasonlóan a rugalmas anyagból lévő szilikontokokhoz. A tok hátránya, hogy a felülete picit csúszósabb az átlagnál, és az ujjlenyomatok is jobban megmaradnak rajta, ugyanakkor nem növeli meg annyira a a készülék vastagságát, mint egyes szilikontokok, vagy bélelt tokok,és a tömege is elhanyagolható.

Az Imak tokok teljes választékát megtalálod a BerryBoltban, mely itthon kizárólagosan forgalmazza a gyártó BlackBerryhez készült termékeit. A teljes választékhoz kattints ide!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: tok imak berrybolt

A BlackBerry legújabb androidos okostelefonja, a DTEK60 mondhatni szokatlanul pozitív fogadtatásban részesült tőlünk nyugatabbra, ahol a készüléket tudása alapján egy lapon említik a legnagyobbakkal, ugyanakkor kiemelik, hogy kevés modell nyújtja ezeket a szolgáltatásokat és képességeket ilyen áron.

És itt az "ilyen ár" alatt most nem a BlackBerry által előszeretettel alkalmazott árprémiumot értem, bár az is nyilvánvaló, hogy Magyarországon semmi sem lehet elég olcsó, és hát lássuk be, nem mindenkinek van 200 ezer forintja egy okostelefonra (bár ez legkevésbé sem a BlackBerry hibája). 

dtek60_threeangle.png

Bár a DTEK60 hosszú idő óta talán az első olyan BlackBerry, mely nyugodt szívvel, kompromisszumok nélkül ajánlható a hardcore egyéni felhasználóknak is (erről majd a tesztben részletesebben), valójában egy csúcskategóriás üzleti készülékről van szó. Hogy mi teszi üzletivé? Nagyjából ez:

  1. Biztonság: A DTEK60 a többi androidos BlackBerryhez hasonlóan számos pontont megerősíti az Android sokak szerint foghíjas biztonsági védvárát. Az átalakított, kipucolt kód, a bootolási folyamat átható kontrollja, valamint a havonta érkező biztonsági javítások mind-mind azt szavatolják, hogy a DTEK60 az iparági átlagot jócskán meghaladó szintű (mobil)biztonságot nyújt.
  2. BlackBerry Hub: A BlackBerry a BB10-es időkből származó Hub-ban összegyúrt egy elég sokrétűen paraméterezhető értesítési központot és egy mobilos e-mail klienst. Bár a Hub-ból megnyíló üzenetek (az e-mailek kivételével) külső alkalmazásban olvashatók teljes terjedelmükben, a BlackBerry megoldása így is áttekinthetőbbé és kezelhetőbbé teszi az okostelefonra érkező üzenetkavalkádot.
  3. Gyorsgomb: Az ős-BlackBerry időkben minden készülék oldalán ott volt egy gomb, amire tetszőleges funkciót (például program indítása) lehetett programozni. Ez a gomb a DTEK50-nel és a DTEK60-nal visszatért, így például egy gombnyomással elindítható a Hub, vagy kapcsolgathatók bizonyos funkciók (pl. Wi-Fi vagy zseblámpa).
  4. Swipe up gesztus: A BlackBerry a BB10-es idők óta nagy hangsúlyt fektet a gesztusvezérelt működésre, így saját androidos felületén lehetővé teszi, hogy a BB10-hez hasonlóan bizonyos funkciókat mindenhonnan elérj egy a kijelző aljáról felfelé simító ujjmozdulattal. A funkciók a gyorsgombhoz hasonlóan egyedileg programozhatók.
  5. Értesítések extrákkal: A BlackBerry Hub e-mail klienséhez köthető egyik izgalmas funkció, hogy az e-mailek esetén már az értesítési panelen el lehet dönteni, mihez akarunk kezdeni az üzenetekkel. Így lehet például olvasatlanul törölni, megjelölni elintézendőként, vagy archiválni - mindezt anélkül, hogy be kéne lépni a Hub-ba.
  6. Produktivitás fül: A kijelző jobb oldaláról behúzható produktivitás fül igazi jótétemény azoknak, akiknek mindig zsúfolt a naptáruk, az e-mail fiókjaik és a névjegyzékük. Ezen a mindig kéznél lévő panelen ott van minden információ, amire nekik szükség lehet, egyfajta digitális filofaxként.
  7. BlackBerry billentyűzet: A BlackBerryk billentyűzete mindig is legendás beviteli eszköznek számított, és a cég sikerrel vitte tovább ezt az örökséget a virtuális klaviatúrák világába - Androidon is. Az egyelőre kizárólag a PRIV-en, a DTEK50-en és a DTEK60-n elérhető BlackBerry virtuális billentyűzet az egyik legjobb szoftveres klaviatúra, amit az Android valaha látott, egyedi, gesztusalapon működő prediktív motorral, automatikus nyelvfelismeréssel és külön kezelt privát és céges szótárfájllal.
  8. Android tisztán, sallangok nélkül: Manapság elég sok androidos gyártó megpróbálja a saját ízlésére formálni az operációs rendszer kinézetét, több, de inkább kevesebb sikerrel. Emellett sok cég telepakolja a rendszert eltávolíthatatlan komponensek sokaságával, melyek inkább bosszantóak, mint hasznosak. A BlackBerry ezzel szemben a lényegre, a hatékonyságra és az üzleti alapfunkciókra fókuszál a gyári app kínálattal.
  9. Memóriakártya kapacitása belső tárhelyként: A DTEK60 azon kevés okostelefonok közé tartozik, melyek a behelyezett memóriakártya kapacitását az Android 6.0-ban megjelent fejlesztésnek köszönhetően fel tudják használni a belső tárhely növelésére. Ez esetben a memóriakártya kvázi összeolvad a belső tárhellyel, és a készülék részévé válik, csak a teljes adattörlés után használható fel újra különálló adattárolóként.
  10. Gyorsfunkció ikonok a kezdőképernyőn: A nyomógombos BlackBerryk egyik leghatékonyabb funkciója az egy gyorsgombbal előhívható parancsok, programok. Az androidos BlackBerryken ezek a funkciók szintén jelen vannak, még ott is, ahol nincs fizikai billentyűzet. Ez esetben ikonokkal lehet meghívni ezeket a funkciókat, így például külön ikonnal lehet elérni bizonyos menüpontokat és funkciókat (pl. akkumulátor állapotának ellenőrzése, Wi-Fi ki- és bekapcsolása), illetve ugyanilyen módon egy-egy ikonnal elindíthatók egyes műveletek (pl e-mail írása, jegyzet készítése, naptárbejegyzés beillesztése stb.).

Bár ezek a funkciók tulajdonképpen az összes androidos BlackBerryn elérhetők, illetve a Hub letölthető más márkájú készülékekre is, a DTEK60 nyújtja mindezt a legkevesebb kompromisszum mellett, mint a legnagyobb teljesítményű, egyik legelegánsabb BlackBerry, amelyik valaha létezett.

A ZDnet cikke alapján. 

Idén év elején komoly felzúdulást váltott ki a BlackBerry 10-es készülékeket használók táborában, hogy a világ egyik legnépszerűbb mobilos chatkliense, a WhatsApp december 31-ével megszünteti a támogatását több mobilplatformnak, egyebek mellett a BB10-nek. Ez azt jelenti, illetve azt jelentette volna, hogy ettől az időponttól kezdődően nem lehet a BlackBerry Worldből letöltött klienst használni, aki tovább akar "WhatsAppozni", az kénytelen valamiféle alternatívát, vagy más telefont keresni magának.

whatsapp_bbworld.jpg

A Facebook tulajdonában álló cégnek most úgy látszik mégis megesett a szíve azon a néhány millió felhasználón, akik BB10-et, vagy Symbiant, esetleg valamilyen régi Windows Phone vagy Android verziót használnak, a fenti támogatási dátumot ugyanis

2017. június 30-ra módosította.

Vagyis a WhatsApp lényegében még fél év haladékot ad a BB10-felhasználóknak, akiknek a kiterjesztett határidő érdekében le kell tölteniük a kliens legújabb, ma megjelent verzióját a BlackBerry Worldből.

Az új verzió egyetlen lényeges újdonsága, hogy ezt a klienst december 31. után is lehet majd használni (egészen a fenti dátumig), más fontos funkció nem került a kiadásba. Lényeges, hogy BlackBerry-fronton ez az egész mizéria csak a BB10-es készülékeket érinti, az androidos BlackBerrykre természetesen mindig elérhető a legfrissebb androidos WhatsApp-kiadás, mindenféle időbeni korlátozás nélkül. 

Apropó androidos WhatsApp: a kliens legfrissebb, tegnap megjelent verziójától már támogatott a videohívás is.

Miközben Magyarországon, illetve úgy általában véve a világ boldogabbik felén tombol a Messenger- meg Viber-őrület, a BlackBerrynél szép csendben kerülnek be a cég saját üzenetkezelő platformjába, a BBM-be az érdekesebbnél érdekesebb újdonságok.

Nem is tudom lassan, minek kéne hívni a BBM-et, hiszen bár valószínűleg a chatfunkció továbbra is elsődleges prioritást élvez, a kliensbe lassan tényleg annyi mindent belepakolnak, hogy nem igazán létezik rá kifejezés a mobilos appok világában. A BlackBerrynek is csak egy csaknem háromperces videóba sikerült belesűrítenie, mi mindenre is jó a BBM:

A bárki számára elérhető, kibővített chatfunkciókon (pl. helymegosztás, időzített, visszavonható üzenetek, matricák stb.) túl olyan finomságokat lehet felfedezni a videóban, mint a mobilfizetés-támogatás, a nyereményjátékok, kuponos megoldások integrációja, mobilegyenleg feltöltés, online vásárlás és a többi. 

A dolog szépséghibája, hogy az utóbb említett funkciók nagy része egyetlen országra, Indonéziára korlátozódik egy helyi megállapodásnak köszönhetően, mindenesetre jó látni, hogy a BlackBerry saját platformja - ha igény és piac van rá - elképesztő sokszínű megoldássá fejleszthető.

A BlackBerry Messenger ott van gyárilag minden BlackBerryn, de egyébként a közhiedelemmel ellentétben más márkájú készülékekre is elérhető: Androidra a Google Play Áruházból, iOS eszközökre az App Store-ból érheted el.

süti beállítások módosítása