Mióta a TCL átvette a BlackBerry márkájú készülékek tervezését és gyártását, tulajdonképpen a csapból is a nem teljesen alaptalanul sikermodellnek kikiáltott KEYone folyik, amihez mostanában csatlakozik a full touch formátumú tesó, a Motion. A régi BlackBerry-jellegzetességekhez hű, billentyűzetes KEYone-t először idén év elején mutogatták szűk körnek a Las Vegas-i CES-en, amit a nagy plénum előtti bemutató követett Barcelonában februárban -- szóval közmegegyezés szerint lassan ideje lenne megvillantani valamiféle utódmodellt, még akkor is, ha a KEYone végülis csak a nyáron kerülhetett a boltokba.

bbf100-1-tcl.png

Egészen mostanáig kellett várni a legújabb pletyka-morzsára a KEYone utódjával kapcsolatban, egy holland oldal szúrta ki a TCL egyik konfigurációs állományában. Sok minden nem derül ki azért az újdonságról, azt viszont sejteni lehet, hogy BBF100-x típusszámozást kapott a sorban (emlékeztetőül a KEYone a BBB100-x, a Motion pedig a BBD100-x - de akkor mi lesz vajon a BBE100-x?), QWERTY billentyűzete lesz, a kijelző felbontása pedig pont ugyanakkora, mint a KEYone-nál, azaz 1620x1080 pixel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kijelző képaránya is egyezik a két modellnél, ami méginkább arra utalhat, hogy ez bizony nem lehet más, mint a KEYone 2, vagy KEYtwo.

Még egy fontos részlet szerepel a dokumentumban, mégpedig a készülékben lévő rendszerchip típusa, az SDM660, ami minden bizonnyal a Snapdragon 660 lapkát takarja. Ez a chip az első KEYone-ban lévő Snapdragon 625-höz képest lényegesen modernebb, új architektúrára épül és a memóriakezelése, valamint a grafikus teljesítménye is ráver a 625-re, miközben a fogyasztása kvázi ugyanakkora. Egyéb műszaki paraméterekről egyelőre nem szól a fáma.

Hogy a KEYone-utódból mikor lesz ténylegesen megvásárolható termék, az persze mindebből nem derül ki, de ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy valahol ugyanarra a menetrendre lehet számítani, mint az első KEYone esetében, vagyis ha valóban létező, fejlesztés alatt álló termékről van szó, akkor valamikor a jövő év elején meglehet a bemutató, jó esetben tavasszal pedig felkerülhet a boltok polcaira az új QWERTY-s BlackBerry.

Via GSMarena via Mobielkopen.net.

Megint eltelt egy hónap, amit kitűnően lehet mérni a BlackBerry példás rendszerességgel frissülő androidos alkalmazáscsomagjában található appok verzioszámának változásával: tegnap lefrissült a Hub+ -ban található, valamint több, a BlackBerry által házon belül fejlesztett androidos app a Google Play Áruházban.

hub_priv2.jpg

Az októberi frissítések ezúttal leginkább a Hub levelező- és üzenetkezelő klienst, a BlackBerry saját naptáralkalmazását, valamint a DTEK nevű biztonsági szkenner/riasztó appot érintették (utóbbi kizárólag csak az androidos BlackBerryken működik), de kisebb hibajavításokkal gazdagodott szinte az összes androidos BlackBerry-app. A fontos frissítések nagyjából a következők:

BlackBerry Hub:

  • Tumblr és QZone fiókok kezelése
  • Külön aláírás állítható be a megválaszolt és továbbított e-maileknél, valamint linkelhető e-mail aláírás
  • Android Wear-támogatás bővítése (lehet okosóráról válaszolni e-mailekre, ha valakinek ez minden vágya)
  • Gmail párbeszédek kezelésének javítása

BlackBerry Naptár:

  • Naptáreseményekhez illeszthető csatolmányok megjelenése (Exchange Activesync 16 esetén)
  • Kisebb-nagyobb hibajavítások

DTEK by BlackBerry:

  • Android biztonsági szint (security patch level) ellenőrzés)
  • Kisebb-nagyobb hibajavítások, fejlesztések

A fentieken túl frissült a Tasks, a Notes, a Power Center, a Contacts (Névjegyzék) és a Device Search app is, pontosan nem részletezett hibajavításokkal, vagyis a csomagot mindenkinek erősen ajánlott frissítenie, akár tapasztalt a korábbiakban bármiféle malőrt a használat során, akár nem.

A BBM-et fejlesztő EMTEK az utóbbi hónapokban folyamatosan igyekszik különböző extra funkciókkal vonzóbbá tenni a BlackBerry nevéhez kötődő, egykor úttörőnek számító, ám mára eléggé kopottas fényű csevegőplatformot. Bár a fejlesztők elsősorban az ázsiai régióra fókuszálnak az újdonságokkal, néha azért bekerülnek olyan újítások is a repertoárba, ami errefelé is hasznos lehet.

hoelscombined_bbm.png

Mostantól például már szállást is lehet foglalni az appon keresztül, méghozzá a HotelsCombined szolgáltatásán keresztül, ami -- amennyiben jól értelmezem -- gyakorlatilag egy közvetítőoldal, mely többek közt a Booking.com ajánlatait is listázza. A szálláskereső 55 országban, köztük Magyarországon érhető el, közvetlenül a BBM-en belül. Érdekesség, hogy van Uber-hívási lehetőség is itthon, ami már csak azért is furcsa, mert a híres-hírhedt fuvarozószolgáltatást Magyarországon kvázi betiltották.

A szállásfoglalással ilyen problémák nincsenek, bár a technikai megvalósítás valójában nem különösebben extra, hiszen a BBM nemes egyszerűséggel meghívja a HotelsCombined mobil oldalát.

Több mint egy hete hivatalosan is bejelentette a BlackBerry Mobile a következő szederlogós telefont, a Motiont, mely valamikor a következő hetekben kerülhet a boltokba egynémely országban -- remélhetőleg hazánkban is. A Motion és a KEYone premierje sok szempontból különbözik, például ezúttal nem volt kiválasztott újságíróknak bemutató, meg a tesztpéldányokat sem küldözgették ki a sajtónak, bloggereknek, ami azt jelenti, hogy a BlackBerry Motiont illetően fotókból, mind videókból elég szegényes a felhozatal. Szerencsére a gyártó azért igyekszik gondoskodni arról, hogy a kicsomagolgatós videotesztekig is legyen valami fent a Motionről a YouTube-on:

A Motion a BlackBerry Mobile első, teljesen saját tervezésű BlackBerryje lesz, és ahhoz képest szerintem elég pofás eszközt sikerült is kikanyarítaniuk a tervezőknek, már amennyire a formátum egyáltalán lehetővé teszi az egyedieskedést. 

Ettől függetlenül a Motion nyilvánvalóan nem a külsővel (és még csak nem is feltétlenül a belső hardverkomponensekkel) akar kitűnni a mezőnyből, sokkal inkább a BlackBerry által szállított szoftverháttérrel, mely biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a munkát. Vagyis a Motionon futó Android 7.1-es verziót alaposan kigyomlálták, megerősítették, majd ráhúzták az egészre a mindeddig feltörhetetlennek bizonyuló BlackBerry bootloader-védelmet, a Hub+ csomagot meg a DTEK alkalmazást, illetve a rendszeres biztonsági patcheket.

A Motionre előreláthatóan még ebben a hónapban elindulhat az előrendelés hazánkban is, figyeljétek a blogot, hogy elsők között értesülhessetek róla!

Ez aztán nem tartott sokáig, a BlackBerry Mobile alig pár órával azután, hogy kiszivárgott a netre a termék neve és az első hivatalosnak tűnő fotó, bejelentette legújabb okostelefonját, a teljes érintőkijelzős Motiont. Az új mobil ahogy az várható volt igyekszik azok kedvében járni, akik nem feltétlenül igénylik a fizikai gombsort, ám a BlackBerry betonbiztos szoftverhátterére és egyéb, elsősorban hatékony munkavégzést támogató funkcióira vágynak. Azaz mégis lesz egy fizikai gomb az előlapon, az a "home" gomb, amit éppen mostanában pucol le egyre több gyártó a készülékről, hogy ezzel is minél nagyobb területet foglalhasson el a kijelző az előlapról.

motion_press_2.jpg

Nos, a Motion egyáltalán nem követi ezt a trendet, mint ahogy egyéb trendeket sem (például maradt a telefonon jack aljzat), amiben én felfedezni vélek némi szándékosságot a gyártó részéről, de legalábbis szembe menni a trendekkel nem csak merész, de valahol szerintem menő dolog is.

A Motion kapcsán végül minden előzetes pletyka beigazolódott, úgyhogy lássuk is a teljes specifikáció-listát, avagy itt van minden, amit kívül-belül el lehet mondani (egyelőre) a BlackBerry Motionről:

Operációs rendszer Android 7.1.2 Nougat
Kijelző 5,5 hüvelyk, 1920x1080 pixel
IPS LCD
403ppi
16:9 képarány
Processzor Qualcomm Snapdragon 625
Nyolcmagos CPU, 2.00GHz-en
Adreno 506 GPU
RAM 4GB
Háttértár 32GB
Bővítési lehetőség microSD kártyával maximum 2TB-ig
Hátlapi kamera 12MP (1.55 mikronos pixelméret) f/2.0, PDAF
kéttónusú LED vaku
HDR, 4K, 30fps
Előlapi kamera 8MP f/2.2
1.12-mikron pixel
Szelfivaku
1080p/30 video
Akkumulátor 4000 mAh
nem eltávolítható
Töltés Quick Charge 3.0
USB-C
Vízállósság Igen, IP67 szintű
Biztonság DTEK app
FIPS 140-2 teljes háttérttár-titkosítás
Android For Work, Google Play for Work
Vezeték nélküli csatlakozások Wi-Fi 802.11ac, 5GHz, Bluetooth 4.2 LE, NFC
GPS, GLONASS
NFC
Hálózati támogatás (Európa) LTE Band 1/2/3/4/5/7/8/13/17/20/28
TD-LTE Band 38,40
Méretek 155,7 mm x 75,4 mm x 8,13 mm
Tömeg ? gramm

Tehát alapvetően egy gombok nélküli KEYone a Motion, plusz vízállóság, illetve még brutálisabb akku, amit valamennyire kompenzálni fog a nagyobb kijelzőméret. A telefon előlapján lévő home gomb lesz az ujjlenyomat-szkenner, illetve újdonság a "Locker", vagy magyarul "szekrény" funkció, amivel a háttértár egy külön, PIN-nel vagy ujjlenyomattal védett részére lehet dokumentumokat, fájlokat, vagy akár fotókat másolni. Az így levédett fotók a hírek szerint nem kerülnek fel automatikusan a Google felhőjébe, amit bizonyos felhasználók azt hiszem különösen értékelni fognak.

motion_press_1.jpg

Mégegy fontos momentumot érdemes kiragadni a tegnapi bejelentésből: bár a közel-keleti, arab piacokra szánt Motion dual SIM-es lesz, az európai változatba legjobb tudomásunk szerint csak egy SIM rakható majd. Cserébe viszont lehet memóriakártyát rakni a telefonba, amire a 32 GB háttértár mellett idővel szükség is lehet.

Jó hír, hogy a készülékre nem kell olyan sokat várni Európában, így itthon sem, úgy tudjuk, hogy a Motion még októberben, de legkésőbb november elején megérkezhet hozzánk, az ára pedig valahol 160 ezer forint környékén áll meg (bruttó, áfás fogyasztói ár).

Címkék: blackberry motion

Már csak napok kérdése, és hivatalosan is bemutatkozhat a BlackBerry Mobile legújabb okostelefonja, mely a félhivatalos infók szerint szakítani fog a KEYone-nál továbbvitt hagyománnyal, azaz nem billentyűzetes mobil lesz, hanem egy hagyományos kialakítású, üveglap-teló. Ahogy közeledünk a hivatalos bemutatóhoz, úgy szivárognak ki az internetre a legfrissebb infók az újdonságról, most éppen a jó öreg twitteres kiszivárogtató, Evan Blass dobott be egy jó nagy kavicsot a tóba azzal, hogy közzétett egy fotót az új BlackBerryről, amit állítólag 

Motion-nek hívnak majd.

És állítólag így fog kinézni:

motion_leak.jpeg

Nem tudom, a névválasztás mennyire merít a BlackBerry előző cégnevéből, a Research in Motion-ből, de szerintem jól eltalált név, nekem még a KEYone-nál is jobban tetszik (az interneten ettől függetlenül ezt a típust máris KEYnone-ként emlegetik egyesek, muhaha). 

És akkor mit is látunk a képen:

Egy szokásos full touch okostelefon, némi iPhone-beütéssel, illetve ha már itt tartunk, meglehetősen klasszikus elemekkel, hiszen nyoma sincs kávanélküli kijelzőnek, plusz van egy jó nagy "home" gomb BlackBerry-logóval és ujjlenyomat-azonosítóval (ezt ugye éppen mostanában szünteti meg a legtöbb gyártó), és persze ott a jack-aljzat is a telefonon.

A Motion (már ha ez lesz a neve egyáltalán) fém keretbe ágyazódik, ami láthatóan nem fut körbe a mobilon, és ami azt illeti jó vastag fém keretről van szó. De hát kell a hely az állítólag 4000 mAh-s akkunak, amivel bizonyára még a KEYone-nál is jobb rendelkezésre állás préselhető majd ki. Már csak azért is, mert a Motion a pletykák szerint belül ugyanazokkal a komponensekkel (leszámítva az akksit) rendelkezik majd, mint a KEYone.

Aztán lesz még itt USB-C csati (valószínűleg gyorstöltéssel), funkciógomb, bekapcsológomb (végre jobb oldalt - bocs, balkezesek!) a SIM-foglalat pedig alighanem a készülék másik oldalára kerül.

A bejelentésig állítólag már tényleg csak párat kell aludni, a Motion pedig várhatóan novemberben megjelenhet majd a boltok kínálatában. Addig is lássuk, Te megvennéd-e:

Via Twitter.

 

süti beállítások módosítása