Váratlan, sőt, mondhatni példátlan eredmény született még március elején egy a BlackBerry és az okostelefonok legnagyobb chipbeszállítójaként ismert Qualcomm között zajló jogi vitában: Az egyelőre még nem jogerős döntés értelmében processzorgyártó tekintélyes summát kénytelen visszafizetni a BlackBerrynek jogosulatlanul beszedett (többlet-)licencdíjak miatt. Egész pontosan 

814 868 350 dollárt

meg az aprót.

bbry_money.jpg

Ez egyébként 400 dolláros átlagárral számolva uszkve kétmillió okostelefon ára, szóval nem csodálnám, ha John Chen elnök-vezérigazgató a hét további részét eufórikus, részeg bódulatban töltené valamelyik waterlooi kocsma pultjánál. Különösen annak fényében komoly eredmény ez, hogy a BlackBerry készpénzállománya ezzel az egy mozzanattal hirtelenjében másfélszeresére nő majd (a legutóbbi üzleti negyedév zárásakor 1,7 milliárd dollár volt a széfben), de éppenséggel az összes adósságát is kifizetheti ebből az összegből a cég, ha akarja.

Hogy pontosan mit kezd majd a hirtelen jött gazdagsággal a BlackBerry, azt egyelőre nem tudni, Chen mindenesetre leszögezte, hogy a Qualcomm és a BlackBerry továbbra is jóbarátok maradnak majd, és nagyon számít a cégre az okosautó-szegmens számára szállított megoldások és egyéb, BlackBerry-szoftvert futtató beágyazott megoldások piacán.

Közkeletű mondás a Wall Streeten, hogy ha a cégvezetés boldog, boldogok a részvényesek is, ez most sincs másként, a BlackBerry papírok árfolyama a hírre hirtelenjében 15%-ot emelkedett. De most inkább lássuk, te mihez kezdenél a hirtelen jött pénzzel John Chen helyében!

A BlackBerry Mobile legújabb QWERTY-s okostelefonjára egyre többen kíváncsiak, amin egyáltalán nincs mit csodálkozni: az idei év egyik legérdekesebb készülékének ígérkező KEYone láttán még azok is felvonják a szemöldöküket, akiknél a felhasználói élmény régóta kimerül abban, hogy egy dizájnos keretbe foglalt üveget taperolnak.

Bár a mobilt már januárban is mutogatták működés közben, illetve a barcelonai Mobile World Congress keretében hivatalosan is lehullt a lepel, a nagyüzemi termelés vagy nem várt nehézségekbe ütközött, vagy egyszerűen nem tud elegendő gyártókapacitást allokálni a BlackBerry licencpartnere, a TCL -- így vagy úgy, de mindez azt jelenti, hogy a KEYone megjelenésére még tovább kell majd várni.

keyone_official_black.jpg

Hogy pontosan meddig, az úgy tűnik, egyelőre ország- illetve régiófüggő, de nagyon úgy fest, hogy az eredetileg kommunikált áprilisi rajt legfeljebb egy-két ország számára válhat valósággá, a kisebb piacok -- mint amilyen a Magyarországot is magába foglaló kelet-európai régió -- pedig megint várhatnak majd a sorukra. Ez egyébként a két DTEK-szériás modellt leszámítva mondhatni megszokott már a BlackBerrytől (licencmegállapodás ide vagy oda), a PRIV, a Passport és a Classic esetében mind-mind ugyanez volt a helyzet, vagyis aki Magyarországon, hivatalos forrásból akar vásárolni BlackBerryt, annak elég türelmesnek kell lennie.

Hogy pontosan mennyie? Jó kérdés, nem tudom biztosan, nem hivatalos infók szerint a KEYone magyarországi startja egészen júniusig csúszhat, és számítani kell rá, hogy eleinte nem jut majd mindenkinek a telefonból. Ez természetesen érinti majd a BerryBolt előrendelését is, amit okkal nem indítottunk még el -- viszont hogy könnyebb legyen lenyelni a keserű pirulát, a BerryBolt az országban egyedülálló előrendelési akcióval igyekszik majd mindenkit jobb kedvre deríteni. 

Az előrendelés kezdetéről és az induló akció feltételeiről időben értesülhetsz, ha feliratkozol a BerryBolt KEYone hírlevelére (ha még nem tetted meg). 

Kitartás testvérek!!4!

süti beállítások módosítása