Tegnap írtam róla, hogy küszöbön a BlackBerry KEYone egy új kiadásának megjelenése Indiában, ma délelőtt pedig annak rendje s módja szerint le is rántották a leplet Újdelhiben a fekete színű limitált változatról, ami konkrétan így néz ki:

keyone_black_limited.jpg

Az eseményen kiderült, hogy nagyjából minden előzetesen terjengő pletyka igaz volt a készülékről, azaz az Optiemus által gyártott KEYone az eredeti változathoz képest picit kraftosabb, legalábbis ami a rendszermemóriát (3 vs. 4 GB) és a háttértárat (32 vs. 64 GB) illeti, valamint egy további, lényeges ponton különbözik még: két SIM-et képes fogadni.

A limitált kiadású KEYone egyébként egy az egyben az eredeti mása, azt leszámítva, hogy annyira fekete lett, hogy még a hátlapon lévő BlackBerry logót is beszínezték. Nem véletlen, hogy Mr. Mobile rövid videobemutatójában Star Wars limited edition-nek nevezi a készüléket, és hát lássuk be, van igazság benne, egy ilyen telefon remekül passzolna Darth Vader kezébe.

Félre a tréfával, a video természetesen választ keres arra is, hogy a több memória befolyásolja-e a bármilyen szinten a teljesítményt vagy a felhasználói élményt, aki kíváncsi a részletekre, nézzen bele a fenti klipbe és megtudja.

A fekete KEYone egyelőre csak Indiában lesz elérhető augusztus 8-tól, és csak az indiai Amazon választékában, de azt csiripelik a verebek, hogy később nem kizárt, hogy Európában is megjelenik majd.

Egyre több jel utal arra, hogy holnap valóban debütálhat a BlackBerry KEYone újabb kiadása, amivel kapcsolatban egyelőre továbbra is viszonylag sok a bizonytalanság, illetve kérdőjel, ám annyi egyre biztosabb, hogy az újdonság -- legalábbis eleinte -- csak Indiában lesz kapható, illetve fekete színű lesz a nyugati piacokra szánt ezüst-fekete kombóval szemben.

A BlackBerry Mobile indiai kirendeltsége által kiszivárogtatott videóból és tweetből mondjuk eléggé gyanús (különösen utóbbit nézve), hogy valóban a fekete KEYone-t jelenthetik be augusztus 1-jén, az eseményen pedig ott lesz Alex Thurber, a BlackBerry (mármint a kanadai BlackBerry) illetékes vezetője, akihez az egész hardverlicencelési projektet kötődik.

Fontos szempont, hogy az indiai KEYone-t nem az a cég gyártja (TCT), amelyik például a hazánkban is kapható típusokat, hanem egy Optiemus nevű helyi gyártó, kifejezetten azzal a céllal, hogy a helyi piacra szánt okostelefonok helyi gyártásban is készülhessenek, ezzel többek közt a helyi munkaerőpiacot támogatva. Hogy mégis hogyan lehet tök egyforma - mármint a színt leszámítva - a két KEYone-változat? 

Az ok pofonegyszerű: a KEYone-t még a kanadai BlackBerry berkeink belül tervezték, legalábbis részben, a dizájntervet pedig a márkanév használati joggal egybe csomagolva megkapta több gyártópartner is. 

Mindezzel még mindig nem vált egyértelművé, hogy a fekete színű KEYone-változat például nálunk elérhető lesz-e a hivatalos csatornán, mindenesetre ha meg is jelenik a változat a TCT-nél (mivel az Optiemus a licencmegállapodást értelmében nem jogosult például az európai piacra gyártani), arra még jó néhány hónapot várni kell. 

Több részlet holnap.

süti beállítások módosítása