Azt hiszem minden valamit magára adó mobilgyártóval (vagy márkával) előfordult már, hogy a tervezés vagy a gyártás során nem gondoltak át mindent eléggé a srácok, amit a végén a vevők egy része (vagy éppen az összes vevő) szívott meg. A BlackBerry Mobile első, éppen ezért kiemelt fontosságú gyártmánya, a KEYone sem kerülhette el a sorsát, a kijelzőt bizonyos szériáknál nem sikerült eléggé a helyére ragasztani, így szépen kipotyogott a helyéről, olykor minden különösebb erőhatás nélkül. A gyártó elnézést kért, és megígérte, hogy változtat az összeszerelési fázison, hogy ilyen hiba ne fordulhasson elő többet az újabb szériákban.

Az új kijelzőillesztés elég jól sikerült, legalábbis ez derül ki a JerryRigEverything kontratesztjéből -- ha emlékeztek, ez az az őrült faszi, aki minden keze ügyébe kerülő készüléket brutálisan megsemmisít, és ő volt az, akitől az egész ragasztógate-botrány kigyűrűzött. Most megkaparintott egy újabb KEYone-t, aminek éppúgy megpróbálta kivenni a kijelzőjét, mint az első példánynak. 

Nem igazán sikerült neki.

Vagyis sikerült, de hiába melegítette a készülék peremeit (a ragasztók többnyire hőre engednek), hiába feszegette, végül csak a panel teljes megsemmisülésével lehetett eltávolítani a helyéről az LCD-t. Job well done.

Egyébként óvva intenék minden KEYone-tulajt attól, hogy pánikba essen, ha esetleg korai példánnyal rendelkezik. A BerryBolt tapasztalatai szerint ez a hiba továbbra is csak elenyésző mértékben jelentkezik, másrészt meg minden (legális forrásból származó) KEYone-ra két év gyártói jótállás vonatkozik, ami természetesen fedi a kieső kijelző problémáját is.

A poszt címe mögé lehet, hogy még elkellene egy kérdőjel, de inkább nem borzolom senkinek az idegeit, pláne mivel alapvetően jó, de legalábbis jobb irányba mozdultak a dolgok a BlackBerry DTEK-sorozatú androidos okostelefonjait illetően. Ehhez persze előbb meg kell érteni, hogy ez a két készülék hogyan látott napvilágot és ki (milyen cég) áll a DTEK50 és a DTEK60 mögött pontosan. Nem lesz egyszerű.

Először is, a BlackBerry androidos termékkínálatát a 2015 őszén rajtoló PRIV vezette be, melyről mint később kiderült, az utolsó, minden tekintetben a BlackBerry által tervezett és tradicionális bérgyártó közreműködésével készült telefon volt. A DTEK50, majd később a nagytesó, a DTEK60 már egy új partnerként megjelent, több márkát is a kezében tartó kínai gyártó, a TCL referenciadizájnja alapján készült, a BlackBerry megrendelésére, ugyanakkor a disztribúciós tevékenységet és a logisztikát továbbra is a BlackBerry koordinálta.

dtek50_doboz.jpg

A BlackBerry és a TCL közt létrejött gyártási megállapodás nemrég lejárt, a két DTEK-készülék pedig kissé gazdátlanná vált, és bár még mindig piacon vannak, a rendszerfrissítések például korántsem olyan ütemben érkeznek rájuk (nem beszélve a Nougat-frissítésről), ahogy azt előzetesen a BlackBerry ígérte.

A kanadai cég még májusban kezdeményezte az illetékes hatóságoknál a két modell bevonását a tavaly év végén a TCL-lel kötött, a hardverek gyártására, tervezésére, fejlesztésére és támogatására vonatkozó teljeskörű licencmegállapodás alá, amit a hírek szerint most hagyott jóvá minden érintett fél, azaz

a DTEK50 és a DTEK60 mostantól ugyanolyan státuszban vannak, mint a KEYone.

Hogy ez pontosan hogyan hat majd a gyártásra és támogatásra, azt egyelőre nehéz megítélni, de azért a gyártónak (függetlenül attól, hogy közben milyen egyéb megállapodás köttetett a felek között) vannak kötelezettségei, például az eladott telefonokra jótállást kell biztosítani. Emellett a TCL-től legutóbb olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy a licencmegállapodás alapján gyártott BlackBerrykre a piacra kerülést követően két éven keresztül garantáltak a biztonsági frissítések.

Remélhetőleg a transzferrel tényleg gazdára talál a két DTEK készülék, hiszen azért a maguk nemében remek telefonokról van szó, melyek ugyanazt a produktív és biztonságos környezetet biztosítják Android alapokon, mint pl. a KEYone.