Tegnap két érdekes poszt is megjelent a BlackBerry hivatalos blogján, mindkettő bizonyos készülékek, illetve rendszerek támogatásával foglalkozik, ami ebben az iparágban rendszerint kritikus szempont szokott lenni. Miután a BlackBerry 2015-ben áttért az Android operációs rendszer használatára, sok minden megváltozott, az első androidos modell, a PRIV, mely egyben a BlackBerry utolsó, saját maga által, házon belül tervezett okostelefonja volt, most nyugdíjba vonul, már ami a havi biztonsági frissítéseket illeti. 

Kétségtelen, hogy ezt a hírt meglehetősen nehéz megemészteni azoknak, akik elég tekintélyes összegeket fizettek anno a PRIV-ért, bár tény, hogy a bejelentés nem volt minden előzmény nélküli. Egyrészt a PRIV kapcsán korábban kerek-perec kijelentette a BlackBerry, hogy nem kapja meg az Android 7-es verziót, másrészt a cég félig-meddig hivatalosan utalt rá, hogy a biztonsági frissítések a készülék megjelenését követő két évben biztosítottak az androidos modellekre. 

priv_update.jpg

A BlackBerry illetékese, Alex Thurber az Inside BlackBerryn megjelent blogposztban hosszasan fogadkozik, hogy a PRIV-ek a havi patchek nélkül is szuperbiztonságos mobilok -- tény és való, hogy eddig még egyetlen androidos BlackBerryt sem sikerült feltörnie dokumentáltan senkinek. Másrészt az is tény, hogy a PRIV egy több mint kétéves modell, ami egyébként abban az esetben nem lenne önmagában probléma, ha a rendszert saját maga fejlesztené a BlackBerry (lásd BB10 vagy BBOS). Csakhogy a core fejlesztés a Google kezében van, ők pedig nem adják ingyen a patcheket, nem véletlen, hogy gyakorlatilag egyetlen olyan androidos csúcstelefon sincs a piacon, mely két év elteltével bármilyen frissítést kapna. Persze el lehet merengeni azon, hogy mi lett volna, ha a PRIV egy tízmillió számra eladott sikertelefon lett volna, de sajnos nem így alakult -- tippre akkor sem lett volna jobb a helyzet.

Thurber egyszersmind azt is bejelenti a blogposztban, hogy hamarosan termékcsere program indul a gyártópartner, BlackBerry Mobile bevonásával, magyarul ha valaki a régi PRIV-jét lecserélné egy újabb, továbbra is támogatott típusra, valamilyen kedvezménnyel teheti majd ezt meg. A program részletei egyelőre homályosak, nem lennék meglepve, ha ez a lehetőség csak a nagyobb piacokon lenne nyitva a vásárlók előtt.

És akkor ami mindennek igazi kontrasztot ad: a BlackBerry ugyanazon a napon bejelentette, hogy további két évig támogatja a BB10 és BBOS rendszereket, vagyis azt a két OS-t, melyet házon belül, saját maga fejlesztett, fejleszt. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a cég csak azokért a szolgáltatásokért és funkciókért vállal bármilyen felelősséget, melyet még saját kezében tart, vagyis a jelenség, miszerint a külső fejlesztők fokozatosan kihátrálnak a BB10 (pláne a BBOS) támogatása mögül, létezik és egyre inkább jellemző.

Érdekesség, hogy ez a blogposzt is említi a csereprogramot, vagyis a BB10-es készülékek tulajdonosai is becserélhetik majd régi mobiljukat egy új, BlackBerry Mobile androidos eszközre. Meg persze dönthetnek úgy is, hogy használják a telefont a végsőkig, majd kiteszik a vitrinbe egy olyan korszak mementójának, mely még nem a kétpólusú okostelefon-világrendről szólt.

Via Inside BlackBerry.

Miközben javában zajlik a lázas karácsonyi készülődés, a BerryBlog kicsit elhallgatott, de ennek egyik oka éppen az említett lázas karácsonyi készülődés, meg az azzal járó krónikus időhiány. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy megállt volna az élet itthon BlackBerry-fronton, sőt, teljes gőzzel pörög az élet, most éppen a BerryBolt háza táján, ahová mostanra megérkezett raktárra a BlackBerry Mobile legújabb üdvöskéje, a Motion, valamint a hozzá kiadott összes gyári tartozék.

BlackBerry Motion termékoldal

Az új, teljes érintőkijelzős mobilhoz jelenleg három gyári kiegészítő érhető el, ezek sorjában a következők:

BlackBerry Motion privacy flip tok

Ez a különleges védőtok nem csak a telefon testi épségét védi, hanem a kijelző elé behajtható, átlátszó fedlap a kíváncsiskodó szemek elől is elrejti a tartalmat, vagyis a privát széférát is fokozottan védi.

blackberry-motion-flipcase-rev-02.jpg

A készülék érintőkijelzője behajtott fedlappal is működik, illetve van hely az ujjlenyomat-szkennernek is. A hátlap bőrből készült, eleganciát és kiváló fogást biztosítva a Motionnek.

BlackBerry Motion kemény tok

Ez a védőtok szinte láthatatlan marad a telefonon, miközben védelmet biztosít a peremeknek, a hátlapnak és a sarkoknak.

blackberry_motion_hardshell_03_v2.jpg

A félig átlátszó, szürke hátlap felülete anyagában mintázott, ami biztosabb fogást nyújt, mint a hagyományos, sima műanyag tokok.

BlackBerry Motion kijelzővédő fólia

A termék neve tulajdonképpen le is lövi a poént, ez egy gyári, eredeti kijelzővédő fólia-csomag a BlackBerry Motionhöz. A csomagolásban 2 db fólia található.

3taleu1.jpg

A BlackBerry Motion készüléket és tartozékokat megtalálod a BerryBolt BlackBerry Motion termékoldalán.

süti beállítások módosítása