Vannak azok a szakmák, pozíciók, melyeknél a biztonságos mobilkommunikáció nem állhat meg a piacon gyakorlatilag bárki számára elérhető megoldásoknál, hanem valami extrára, valami többre van szükség, amit tényleg nem tudnak sem feltörni, sem visszafejteni mások (vagy legalábbis EXTRÉM nehezen lehallgatható a kommunikáció).

Ilyen megoldásokat használnak többek közt a nemzetbiztonsági szervek, vagy például azok, akikre részben ezek a nemzetbiztonsági szervek vadásznak: a szervezett bűnözés. Most például sikerült az FBI-nak lekapcsolnia egy cégvezetőt, aki a vádirat szerint drogkartelleknek is szállított szuperbiztonságos mobilokat -- többek közt BlackBerryket.

fbi.jpg

Vincent Ramos, a kanadai Phantom Secure ügyvezetője évekkel ezelőtt arra tette az életét, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy a mobiljukkal önfeledten chatelhessenek más üzletfeleikkel és megrendelőikkel, anélkül, hogy az üzenetek tartalmába bárki illetéktelen beleütné az orrát. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a Phantom legnagyobb vásárlói közé olyan szervezetek tartoztak, mint a Sinaola drogkartell, de a szupertitkosított telefonokból szép számmal jutott más, ausztrál, venezuelai, mexikói vagy éppen kubai droghálózatokba.

Ez még önmagában nem lett volna akkora probléma, hiszen jóhiszeműen bárki adhat el bűnözőknek telefont (még az Apple is), csakhát Ramos a vádirat szerint pontosan tudta, kik a kuncsaftjai, a készülékeket pedig az ő igényeiknek megfelelően módosította, az alábbiak szerint:

  • a mobilokból kikerült a kamera és a mikrofon,

  • eltávolították belőlük a GPS-modult is,

  • valamint letiltották a böngészőt és mindenféle gyári üzenetküldő szoftvert.

Azért a Phantom nem csak elvett a szuperbiztonságos készülékekből, hanem hozzájuk is adott. Például egy saját fejlesztésű, PGP-titkosítást használó csevegőalkalmazást, mely hongkongi és panamai szerverekre csatlakozott. A helyszínválasztás természetesen nem véletlen: Ramos (és megrendelői) némileg joggal bíztak abban, hogy ezek az országok kevéssé lesznek együttműködők egy esetleges nyomozás során az illetékes nemzetközi hatóságokkal. Ha ez nem lenne elég, a Phantom telefonjait saját fejlesztésű megoldással, távolról tudták "hatástalanítani" a vásárlók. Ez egyébként annyira nem működhetett jól, mivel a hírek szerint Ramos telefonját sem sikerült a letartóztatása után távolról törölni.

Ramos rendőrkézre kerülése ismét feleleveníti a titkosított (mobil)kommunikációval kapcsolatosan pár évvel ezelőtt felvetődött morális dilemmát, miszerint egy cég mennyire tehető felelőssé azért, mert az általa nyújtott szolgáltatást, terméket bűnözők is használják, pontosabban mit köteles megtenni azért, hogy a hatóságok munkáját segítse adott esetben a felderítésben. A Phantom esete ezeken nyilván kissé túlmutatva arra is felhívja a figyelmet, hogy a szervek nem túlságosan elnézőek a szektor azon szereplőivel szemben (sem), akik teljes tudatában vannak annak, hogy bűnszervezeteket segítenek. 

Via Engedget via Motherboard.

süti beállítások módosítása