Emberek, frissítették a BlackBerry 10 OS-t!

2018-ban!!4!

Emlékszem pár évvel ezelőtt szinte minden héten jött valami félhivatalos vagy hivatalos frissítés a BlackBerry 10 operációs rendszerhez, melyet a viszonylag egységes hardverháttér miatt többnyire minden BB10-es készülékre fel lehetett tolni így vagy úgy. Ezek a frissítések egy ideje sajnos teljesen eltűntek, de úgy tűnik, nem végleg.

bb10_new.jpg

Tegnap kikerült ugyanis a netre a BlackBerry 10 OS 10.3.3.3216 -os verziójának néhány autoloadere (ezekkel a frissítőfájlokkal lehet PC-n keresztül upgrade-elni a mobilt), ami a következő újdonságokat, változásokat hozza:

  • a böngésző WebKit-motorját frissítették, vagyis jó eséllyel azok az oldalak mostantól jól, vagy legalábbis jobban jelennek majd meg, melyeknél eddig probléma volt
  • megkapta a rendszer a KRACK sebezhetőségre a biztonsági tapaszt (ez egy tavaly októberben felfedezett, kritikus sebezhetőség)
  • frissült a broadcom-komponensek firmware-je, vagyis jó eséllyel a Wi-Fi és Bluetooth-kapcsolattal kapcsolatos problémák egy része megoldódhat egyes készülékeknél
  • eltűnt a telepítőből az Amazon App store (mondjuk nem nagy kár érte)

Aki ki szeretné próbálni az új verziót, a CrackBerry fórumából letöltheti az autoloadereket (igen, akár a több mint ötéves Z10-re is).

ÁM EZZEL MÉG NINCS VÉGE!

A tavaly év végén komoly zúgolódások közepette nyugdíjazott PRIV is kapott egy frissítést tegnap - valljuk be, erre azért valószínűleg kevesen számítottak, lévén egy idestova két és fél éves készülékről beszélünk, amelynél deklarálták is, hogy nem fog több havi biztonsági frissítést kapni.

priv-sw-update.jpg

Az AAW068 kódszámmal jelölt upgrade szigorú értelemben nem is android security patch, a telepítést követően legalábbis marad a telefon az októberi patch szinten. Változott viszont a kernel verziószáma és a kiadási ideje, vagyis valamiféle (biztonsági) frissítés csak belekerült a rendszerbe. A BlackBerry szokás szerint nem részletezi a változásokat, de azt korábban megígérte a cég, hogy ha valamilyen kritikus sebezhetőség megjelenik, arra lesz soron kívül valami fix a PRIV esetében is - valószínűleg most is valami ilyesmiről lehet szó.

Akinek elhasalna az ellenőrzésnél a frissítés, az ezen az oldalon talál (angol nyelvű) segítséget, illetve megoldást.

süti beállítások módosítása