Mától előrendelhető a svájci Punkt legújabb mobiltelefonja, az MP02, ami valahol félúton van egy okostelefon és egy hagyományos (buta?) készülék között, bár tudását tekintve valójában kanyarban sincs a mai modern okostelefonokhoz képest (például nemhogy kettő, de egy kamera sincs rajta). Nem úgy árban. Az új mobil ugyanis 329 euróért, azaz

107 ezer forintért

rendelhető elő mától az alábbi weboldalon.

Kezdjük talán azzal, hogy mi is az a Punkt.

A 2008-ban alapított lugánói cég elsősorban mindenféle dizájnos elektronikai eszközöket gyárt -- például van dizájnos vekkerórájuk, elektromos elosztójuk (halál komolyan), USB-s asztali töltőjük, meg vezetékes- és mobiltelefonjuk is.

punk_mp02_1.jpg

Utóbbi sorozat új tagja lett az MP02, ami a BerryBlog szempontjából azért érdekes, mert a készülék biztonsági hátterét a BlackBerry adja, vagyis a gyártás során ugyanazokat a hardveres és szoftveres biztonsági funkciókat pakolják bele ezekbe a telefonokba, mint az összes androidos BlackBerrybe. Ebből következik, hogy magán a készüléken egyébként szintén android fut, de elképesztően lebutítva. 

The Punkt. MP02 4G Mobile Phone from Punkt. on Vimeo.

A mobil 2 hüvelykes (!) képátlójú, 320x240 pixeles felbontású, monokróm (transzflektív technológiájú, azaz vakító fényben is remekül olvasható) TFT-jén például egyáltalán nem jelenik meg semmilyen ikon, appokról meg aztán ne is álmodjon senki. A menük és képernyők csak szövegesek, szóval hiába is lenne kamera a mobilon, elég problémás lenne megnézni az elkészült fotókat rajta. Ami az összeszerelést és az anyagokat illeti, az összesen 20 nyomógombbal ellátott készülékház egy gramm fémet sem tartalmaz, helyette van valamennyi szénszálas megerősítés meg puha fogású hátlap.

punk_mp02_2.jpg

A mindössze 10 dekagramm tömegű, meglehetősen kompakt MP02 ettől függetlenül LTE-képes mobil, bár hogy pontosan mire használható ez a képesség egy böngészővel sem rendelkező mobilban, az nem teljesen kerek (gondolom LTE-alapú mobilhívásokra meg mobil hotspothoz), meg van 16 GB háttértára is, amin szintén nem teljesen világos, hogy mit is tárol majd a tulajdonos. De legalább biztosan nem fog kifogyni a helyből.

A mobilban van GPS-vevő meg WiFi is (megint csak: minek?), meg Bluetooth-kapcsolatra is képes - ez legalább szélesebb körben használható tulajdonság. A gyártó szerint az MP02 hangszórója elég királyul szól, és még egyedi csengőhangja is van a mobilnak, amit Kjetil Røst Nilsen, az ismert norvég zeneszerző készített. Wow!

punk_mp02_3.jpg

Ha egy sallangok nélküli, de drága mobilra, vágysz, amit ráadásul láthatóan komoly műgonddal terveztek, akkor ne keress tovább, a Punkt MP02-t neked találták ki. Esküszöm csak poénból én is veszek egyet, kár, hogy a weboldal nem részletezi, mikor szállítják ki az előrendeléseket.

További részletek a Punkt MP02-ről ezen az oldalon.

Címkék: punkt mp02
süti beállítások módosítása