Ember legyen a talpán, aki a BlackBerry márkalicencelési stratégiáját pontosan nyomon tudja követni, de az biztos, hogy India saját BlackBerry-partneri szerződéssel rendelkezik, köszönhetően a szigorú helyi szabályozásnak. Ez a licencpartner az Optiemus Infracom, mely az egyik legnagyobb helyi gyártó/forgalmazó (ez már eleve kissé szövevényes státusz), ami egy egész menő csomagban hozta forgalomba a héten az egyébként Kínában gyártott KEY2-t az országban

evolve_event.jpg

Az Optiemus mindeddig saját, honi gyártású és tervezésű BlackBerryt nem tudott felmutatni, ez azonban még a héten változhat, augusztus 2-án ugyanis bemutatkozik két full tapi (vagyis gombok nélküli) BlackBerry Újdelhiben. A korábban csak Ghost és Ghost Pro néven emlegetett újdonságokat, melyek a lélegzetelállító Evolve és Evolve X néven hoznak majd forgalomba, már ha lehet hinni a pletykáknak. 

Erről a két készülékről egyelőre sok infó nem szivárgott ki, de tippem szerint elég komoly cuccok lesznek, melyek (vagy legalábbis a Pro modell) a felsőkategóriában motorozó nagyok ellenfeleivé válhatnak. Az mindenesetre biztos, hogy ott lesz rajtuk a BlackBerry szoftvercsomagja és a BlackBerry által megpiszkált Android, vagyis nem egyszerű brandingről van szó -- akárcsak a TCL esetében.

Részletek csütörtökön.

Immár nem csak a kódneve (Luna), hanem a hivatalos neve is tudható az alig pár hete kapható KEY2 utódjának: KEY2 LE-nek fogják hívni a butított, ámde ezzel párhuzamosan olcsósított BlackBerry mobilt -- derül ki az internetre kikerült dobozmatricából (CU Sticker), lásd alant.

key2_le.jpg

Nem mondhatni tehát, hogy különösebben sokat agyaltak volna a marketingesek a néven, mondhatni bevált sémát követtek, hiszen az iparágban számos gyártó alkalmazza az LE vagy a Lite jelzőt egy típus pénztárcakímélő változatához. 

A hírnek másfelől van egy olyan olvasata is, hogy ha már a hivatalos név is megvan, illetve az illetékes szervek, testületek mindent jóváhagytak, akkor a telefon gyakorlatilag már gyártásban van, pár héten, maximum egy hónapon belül pedig piacra is kerülhet. 

Via CrackBerry.

Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a KEYone-ok első verzióinak gyártásakor felmerült némi probléma a kijelző ragasztását illetően, egész pontosan az ominózus ragasztás hiánya vagy inkább hiányossága, ami azt eredményezte, hogy a telefon kijelzője relatíve kis mechanikai behatásra kipotyogott a helyéről. A gyártási hibát szerencsére hamar orvosolták, a KEY2 megjelenését követően pedig azonnal adta magát a kérdés, hogy vajon az utódmodell ehhez képest hogyan bírja a gyűrődést. 

Az első tesztet ugyanaz az ember, Zack Nelson végezte el a KEY2-t, az eredményt pedig az általa üzemeltetett, kissé beteg JerryRigEverything csatornán lévő videón látjátok. A videót csak erős idegzetűek nézzék meg, a KEY2-t ugyanis 6 és fél perc alatt

  • össze-vissza karcolják
  • megégetik
  • feszegetik

Ouch, ez biztosan fájhatott, a végeredményt azért nem lövöm le, hogy a legbátrabbaknak is legyen valami jutalma.

Vége a végtelennek tűnő várakozásnak, megérkezett Magyarországra a BlackBerry KEY2, a BlackBerry Mobile új QWERTY-s zászlóshajója! A készülék fekete és ezüst színben került forgalomba, mindkét változat raktárról elérhető a BerryBoltban, a BlackBerry okostelefonok legnagyobb magyarországi márkakereskedésében.

blackberry_key2_og.jpg

A készülék két év hivatalos, gyári jótállással, ingyenes házhoz szállítással, garanciafutár-szolgáltatással, most ajándék StilGut USB Type-C dokkolóval* lehet a tiéd!

A BlackBerry KEY2-ról itt olvashatod el a részleteket, ugyanitt tudod leadni rá a megrendelést.

*Az akció 2018. augusztus 31-ig vagy a készlet erejéig tart.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Ha emlékeim nem csalnak, a BlackBerry Mobile illetékesei már az éve lején elhintették, hogy idén két billentyűzetes BlackBerry kerülhet piacra, amiből az egyik, a KEY2 (Athena) éppen a napokban érkezik meg a boltok polcaira, a másikról pedig pletykaszinten annyit tudni, hogy egy olcsóbb modellről lesz szó. Az egyelőre csak Luna kódnéven becézett, butított KEY2-ról szokás szerint Evan Blass tett ki a Twitterre az első képet, amin nos, mondjuk úgy, nem sok minden látszik:

luna_back.jpg

Annyit azért ki lehet olvasni a képből, hogy az arányok egy az egyben a KEY2-nak felelnek meg, van dupla hátlapi kamera, és mintázott billentyűzet (ami kicsit más mintájú és első ránézésre más anyagú is, mint a KEY2-nél). Blass szerencsére elkotyogott két lényeges dolgot is a telefonnal kapcsolatban, amit ő csak KEY2 Lite-nak nevez: egyrészt

három színben, vörösben, kékben és rézbarnában lesz kapható,

másrészt pedig

méretét tekintve pont ugyanakkora lesz, mint a KEY2.

A Lunáról egyelőre nagyjából ennyi az összes - nem hivatalos - infó, amit tudni lehet, mindenesetre kíváncsi leszek, hogy ezek a színvariációk hogyan mutatnak majd (a fotón láthatóan egy vörös színű készülék van, de a hátlap ugye egységesen fekete), és főleg az eredeti KEYone-hoz képest mit tud majd maga a hardver.

Nem lennék meglepve, ha napokon belül további, ezúttal bizonyára árulkodóbb fotók is napvilágot látnának a BlackBerry Mobile második idei QWERTY-s mobiljáról. A Luna Blass információi szerint augusztus végén, szeptember elején debütálhat.

Via Twitter.

Az Android kurrens, 8.0 (8.1) -es verziója már több mint egy éve megjelent, csakúgy, mint a BlackBerry KEYone, a BlackBerry Mobile QWERTY-s telefonja, de ennyi idő minden jel szerint nem volt elég arra, hogy a hardver és a szoftver mindkét fél számára előnyös frigyet kössön. Az eredetileg Android 7.1-gyel érkező telefonra nagyjából mindenki június végére várta az Oreo-frissítést, miután az egyik amerikai mobilszolgáltató, a Sprint kiette a támogatási oldalára, hogy június 29-én válik elérhetővé az új szoftver a készülékre (azóta a dátumot módosították). Telt-múlt a június, a frissítés csak nem jött, most viszont vannak újabb fejlemények az ügyben.

oreokeyone.jpg

A BlackBerry ugyanis tegnap bejelentette e-mailben közölte az érintettekkel, hogy teljesen újraszervezi a kísérletező kedvű felhasználók és tesztelők számára létrehozott BlackBerry Beta Zone-t, és mintegy mellékesen hozzátette, hogy hamarosan, immár az új felületről elérhető lesz az Oreo bétateszt a KEYone-tulajok számára. A bétateszt kezdetének pontos időpontját egyelőre sűrű homály fedi, ami könnyen azt jelentheti, hogy júliusban sem frissül az újabb OS-verzióra a KEYone.

A meghívásos alapon működő bétateszt egyébként nem ismeretlen fogalom az iparágban, több szem többet lát alapon -- elvileg -- jobb lesz a végeredmény, másrészt viszont azért olyan nagyon mit nincs tesztelni, hiszen az Oreo stabil kódja több mint egyéves, ráadásul a KEY2-nál már használja ezt az OS-t a BlackBerry, szóval nem mondhatni, hogy nincs vele tapasztalata a cégnek.. De hé, inkább egy stabil, de régebbi OS-verziót futtató telefonod legyen, mint egy bugoktól hemzsegő szoftvert futtató, nem?

Címkék: béta oreo keyone
süti beállítások módosítása