Ha (mobil)biztonságról van szó, a BlackBerry aztán nem bíz semmit a véletlenre, vagyis a BlackBerry márkájú, ma már androidot futtató okostelefonok biztonságossá tétele továbbra is prioritás a cég számára. Sok más androidos gyártóval ellentétben ez esetben tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy a BlackBerrykre feltolnak egy közönséges android-kiadást, aztán a többit rábízzák az egyébként nem létező felhasználói tudatosságra - aki részletekbe menően akar erről tájékozódni, annak javaslom ennek a dokumentumnak az olvasgatását.

A BlackBerry androidos védvonalainak része az elég bénán elnevezett DTEK nevű applikáció, mely jelenleg kizárólag androidos BlackBerryken hajlandó elindulni, és a lényege nagyjából annyi, hogy tájékoztatást ad a hardverrel és szoftverrel összefüggő biztonsági beállításokról, incidensekről, illetve próbál valamiféle összképet adni arról, hogy mennyire is biztonságos adott állapotában a mobil.

dtek-2018.jpg

A DTEK app tegnap új verzióra frissült a Play Áruházban, ami talán az eddigi legfontosabb frissítés az alkalmazás élettörténetében.

Először is frissült, átláthatóbb lett a dizájn - megjegyzem ráfért -, illetve mostantól manuálisan, valamint heti időzítéssel is indítható biztonsági ellenőrzés. Bár az app továbbra is inkább csak a háttérben futó folyamatokat ellenőrzi és naplózza, újdonság, hogy proaktívabban jelzi, ha valami gyanúsat észlel. Így például szól, ha egy app, netán a háttérben futva szenzitív "területre" tévedt (ez jelenleg a tárcsázót, a kamerát és a mikrofont, pontosabban ezeket a rendszererőforrásokat jelenti), függetlenül attól, hogy korábban amúgy megadtuk-e az adott app számára az engedélyt az adott rendszererőforrás-hozzáféréshez.

A DTEK-kel párhuzamosan egy rakás BlackBerry app is frissült, zömében hibajavításokkal, a legfontosabb tényleges újdonság talán az, hogy a naptár alkalmazásban megjelent a havi nézet, illetve az új kiadások elvileg jobb támogatást nyújtanak az Android legújabb, még csak bétaállapotban elérhető verziójához, az Android P-hez.

Fotó: CrackBerry

Most már aztán tényleg pár héten belül megérkezik a szerencsésebb vásárlókhoz a BlackBerry KEY2, a világ legjobb billentyűzetes mobilja. Egész pontosan a legszerencsésebbekhez már meg is érkezett, hiszen a BlackBerry Mobile a héten kiküldte a sajtó és a blogoszféra (vlogoszféra) részére az első tesztpéldányokat. Ami egyben azt is jelenti, hogy rövidesen érkeznek az első tesztek, ami az eddigi, nagyjából tíz perc használat alapján írt "tesztecskéknél" jóval árnyaltabb képet ad majd arról, mit képes nyújtani a BlackBerry zászlóshajó szinten 2018-ban.

Addig is itt van egy rakás kicsomagolós videó, amiben többféle szögből és kommentárral megnézhetitek, hogyan veszik ki a dobozból a készüléket meg a szokásos tartozékokat. Annyit elöljáróban, hogy a KEY2-t -- akárcsak elődjét, a KEYone-t -- elég kedvezően fogadja a média, valószínűleg tőlünk nyugatabbra már rájöttek, hogy a BlackBerry zsigerből ekézése korántsem annyira menő, mint a tapifon-korszak hajnalán (igazából akkor sem volt az, de ez most részletkérdés). De győződjetek meg minderről ti is!

Ha pedig te is szeretnél mielőbb kicsomagolni egy ilyen telefont, akkor iratkozz fel a BerryBolt előregisztrációjára, hiszen ahogy az ilyenkor lenni szokott, alighanem idén is várólistás lesz az aktuális QWERTY-s újdonság.

Regisztrálj itt, ha a KEY2-t elsők közt szeretnéd megkaparintani.

süti beállítások módosítása