Ha (mobil)biztonságról van szó, a BlackBerry aztán nem bíz semmit a véletlenre, vagyis a BlackBerry márkájú, ma már androidot futtató okostelefonok biztonságossá tétele továbbra is prioritás a cég számára. Sok más androidos gyártóval ellentétben ez esetben tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy a BlackBerrykre feltolnak egy közönséges android-kiadást, aztán a többit rábízzák az egyébként nem létező felhasználói tudatosságra - aki részletekbe menően akar erről tájékozódni, annak javaslom ennek a dokumentumnak az olvasgatását.

A BlackBerry androidos védvonalainak része az elég bénán elnevezett DTEK nevű applikáció, mely jelenleg kizárólag androidos BlackBerryken hajlandó elindulni, és a lényege nagyjából annyi, hogy tájékoztatást ad a hardverrel és szoftverrel összefüggő biztonsági beállításokról, incidensekről, illetve próbál valamiféle összképet adni arról, hogy mennyire is biztonságos adott állapotában a mobil.

dtek-2018.jpg

A DTEK app tegnap új verzióra frissült a Play Áruházban, ami talán az eddigi legfontosabb frissítés az alkalmazás élettörténetében.

Először is frissült, átláthatóbb lett a dizájn - megjegyzem ráfért -, illetve mostantól manuálisan, valamint heti időzítéssel is indítható biztonsági ellenőrzés. Bár az app továbbra is inkább csak a háttérben futó folyamatokat ellenőrzi és naplózza, újdonság, hogy proaktívabban jelzi, ha valami gyanúsat észlel. Így például szól, ha egy app, netán a háttérben futva szenzitív "területre" tévedt (ez jelenleg a tárcsázót, a kamerát és a mikrofont, pontosabban ezeket a rendszererőforrásokat jelenti), függetlenül attól, hogy korábban amúgy megadtuk-e az adott app számára az engedélyt az adott rendszererőforrás-hozzáféréshez.

A DTEK-kel párhuzamosan egy rakás BlackBerry app is frissült, zömében hibajavításokkal, a legfontosabb tényleges újdonság talán az, hogy a naptár alkalmazásban megjelent a havi nézet, illetve az új kiadások elvileg jobb támogatást nyújtanak az Android legújabb, még csak bétaállapotban elérhető verziójához, az Android P-hez.

Fotó: CrackBerry

süti beállítások módosítása