Éppen a napokban jelent meg az Android legújabb, 9-es verziója (Android P), ami ugyan még így is távol áll a funkcionálisan késznek tekinthető kiadástól, de mindenesetre ideje volt, hogy a BlackBerry Mobile is szintet, vagy legalábbis verziót lépjen egyik legnépszerűbb készülékénél, a KEYone-nál. Csak éppen a tavalyi QWERTY-s modellre nem az Android P, hanem az Android előző verziója, az Oreo (8.1) érkezik meg szép lassan, hullámokban, kezdve a kanadai piacra szánt változatokkal.

keyone_oreo.jpg

A BlackBerry esetében a rendszerfrissítés soha nem a sebességről szólt, már leszámítva a biztonsági frissítéseket, aminek alapvetően két oka lehet. Egyrészt a szoftvercsapat elég mély szinten belenyúl az Androidba azért, hogy az biztonságosabb legyen, ez pedig időigényes munka, másrészt a néhány hónapja piacon lévő rendszer főverziók (és itt most nem csak az Androidra kell gondolni, ilyen pl. a Windows is) kiforratlanságuk miatt nem kimondottan népszerűek a célcsoport körében, ezért nem is csoportosítanak komoly erőforrásokat a verzióugrásra.

Azért olyan nagy csodát nem érdemes várni az Oreótól, főként kisebb változtatásokat hoz az új verzió, itt-ott átalakuló menüstruktúra, kicsit kiegészültek az értesítések, elvileg javult a rendszer energiahatékonysága és a többi.

Egyelőre tehát az amerikai régióba szánt KEYone-ok frissülnek, valószínűleg pár héten belül jönnek az európai modellek is -- a rendszer a frissítés megjelenésekor automatikusan értesít, a letöltés mérete kb. 1,3 gigabájt, szóval ajánlott wifire (meg töltőre) csatlakozni a telefonnal a teljes művelet idejére.

Címkék: android oreo keyone

Valószínűleg már csak napok, maximum pár hét kérdése, és hivatalosan is bejelentik az idei év második billentyűzetes BlackBerryjét, a KEY2 LE-t (már ha ez lesz a neve, de szinte biztos, hogy ez lesz a neve), ami lényegében egy butított KEY2 lesz, ennek megfelelően kedvező(bb) árral. Az Android Police a hétvégén egy exkluzív képet is posztolt az újdonságról, valamint megszerezte a specifikációkat is, melyeket még mindig nem kell készpénznek venni, de azért jó eséllyel ez lesz a végleges vas:

luna_front_leak.jpeg

BlackBerry KEY2 LE BlackBerry KEY2
Kijelző 4.5-inch 1080 x 1620 LCD 4.5-inch 1080 x 1620 LCD
Processzor Snapdragon 636 Snapdragon 660
Háttértár 32GB vagy 64GB 64GB
RAM 4GB 6GB
Fő kamera 13MP + 5MP 12MP + 12MP
Akku 3000mAh 3500mAh
Méretek 150.25 x 71.8 x 8.35 mm 151.4 x 71.8 x 8.5 mm
Tömeg 156 g 168 g

A fentiek alapján több ponton is spórol a KEY2 LE, azaz konkrétan szerényebb tudású a processzor, kevesebb memória került a készülékbe, kisebb kapacitású az akku, kisebb felbontású a kamera (de azért maradt dupla kamera) emellett nem lennék meglepve, ha több műanyagot használna a BlackBerry Mobile a készülékhez, mint a KEY2 esetében. 

Az Android Police azt is sejteti, hogy a KEY2 LE billentyűzete nem lesz érintésérzékeny, ami elég logikus és kézenfekvő költségcsökkentő tényező lehet tekintve, hogy sokan vannak, akik csak egy egyszerű(bb) nyomógombos telefont szeretnének, mármint úgy, hogy a nyomógombok tényleg csak nyomógombok, nem pedig tapipadok egyben.

Via Android Police.

Címkék: leak key2 le
süti beállítások módosítása