Az előző hét sok szempontból speciálisnak tűnt, nem csak azért, mert ekkor töltöttük szokásos téli vakációnkat, hanem azért is, mert a RIM háza táján is történt egy, s más, illetve a Boy Genius Report ezt a hetet választotta arra, hogy egy nagy adag pletykával meghintse az új BlackBerrykre éhes közönséget. Következzék tehát az előző hét összefoglalója annak, akinek volt jobb dolga is, mint az internetet bújni január 10 és 17 között.

App World Magyarországon

Mindjárt itt az első és legfontosabb történés, ami nekünk, magyaroknak alighanem az elmúlt évek egyik leglényegesebb eseményének számít: múlt hét végén itthon is elérhetővé vált végre a BlackBerryk alkalmazás-piactrere, az App World. Mostantól tehát a hazai BlackBerry-tulajok sem holmi mellőzött, harmadosztályú felhasználók, már ami az alkalmazások elérhetőségét illeti.

Az App World megnyitásáról külön posztban számoltunk be, és a tervek szerint rövidesen egy részletesebb ismertetővel is szolgálunk a használatáról.

BlackBerry Torch Magyarországon

Még jó, hogy az imént említettük, hogy az alkalmazásokat tekintve immár nem számítunk harmadosztályú felhasználóknak - sajnos a telefonok elérhetőségét tekintve ez még nem állja meg a helyét. A tavaly augusztusban bemutatkozott BlackBerry 9800 aka Torch például csak mostanában kerül forgalomba itthon a szolgáltatóknál, legalábbis a T-Mobile a múlt héten elárulta nekünk, hogy jön hozzájuk a telefon, és időközben fel is rakták a készüléket a hamarosan kapható mobilok számára fenntartott weboldalukra.

A BlackBerry Torch hazai megjelenésének pontos idejéről hivatalosan egyelőre semmit nem tudni, mi mindenesetre úgy értesültünk, hogy a T-Mobile még januárban forgalomba hozza a készüléket. Amennyiben lesz megjelenési időpont és ár, azonnal jelentkezünk a részletekkel.

A BGR, mint pletykafészek

A múlt héten a nemzetközi szaksajtó és szakblogok is a BlackBerryktől voltak hangosak, miután a Boy Genius Report szép egymásutánban kiszivárogtatott egy rakás új infót négy, várhatóan még idén megjelenő okostelefonról. A BGR így információkat csepegtetett a Storm 3-ról (Monaco), a Torch 2-ről, az új Curve-ról (Apollo) és egy új Boldról (Dakota) - természetesen ebben a fázisban nem árt fenntartásokkal kezelni az alant olvasható híreszteléseket.

Az újdonságokról nagy vonalakban egyelőre elég annyi, hogy gyakorlatilag mindegyik telefon erősebb hardvert és jobb kijelzőt kap, mint az elődmodell, a sorból egyedül a Dakota lóg ki, mint az első olyan sima QWERTY-s BlackBerry, mely érintőkijelzővel van ellátva. Egy ilyen típus érkezéséről gyakorlatilag két éve keringenek a neten különféle spekulációk, aztán a Torch bejelentésével kissé lehiggadtak a kedélyek, míg nem a BGR múlt héten ismét jól felpiszkált mindenkit.

A Storm 3 és a Torch 2 már jóval valószínűbb utódoknak tűnnek a BlackBerryk termékpalettáján - előbbi megjelenését is meglehetősen régóta várja a nagyközönség, a legfrissebb pletykák szerint ennek a típusnak már zajlik is a próbagyártása. A Storm 3 először is 800x480 pixeles érintőkijelzőjével (ami állítólag nem lesz SurePress rendszerű) és 1,2 GHz-es processzorával gurít nagyot, de atovábbfejlődik a WLAN-modul, jobb lesz a 3G-s rádió és a kamera is.

Ígéretes újdonságnak tűnik a Torch 2 is, mely a rosszmájú vélemények szerint egy olyan okostelefon lesz, amilyennek a Torchnak eredetileg lennie kellett volna. A RIM ennek megfelelően elsősorban a kijelző felbontásán javít majd állítólag (360x480 pixelről 480x640-re nőne a felbontás), emellett ugyanazt az 1,2 GHz-es processzort kapná, mint a Storm 3 (állítólag ezek még nem kétmagosak lesznek).

A végére következzen a Curve-család dizájnos új tagja, az Apollo kódnevű újdonság, mely a képek és a kiszivárgott adatok tanúsága szerint az eddigi legvékonyabb BlackBerry lehet (a BGR szerint mindössze 1,1 centiméter vastag lesz). Az Apollóba 800 MHz-es CPU, 480x360 pixeles felbontású kijelző és 512 MB memória kerül majd, a kamera pedig a Curve családban az eddigi legjobbnak ígérkezik - a szenzor 5 megapixeles lesz.

Az új BlackBerryken a BlackBerry OS legújabb, 6.1-es verziószámot viselő változata fut majd, mely többek közt alkalmazásszintű támogatást nyújt majd a magnetométerekhez, lesz benne OpenGL ES 2.0 support és még számos egyéb nyalánkság.

Gondok a Curve 3G-vel és a Pearl 3G-vel?

Szintén múlt hétről jött át a következő: Greg a BlackBerry Garage-tól esküszik rá, hogy biztos forrásból jutott hozzá azokhoz az infókhoz, melyek szerint a hazánkban csupán alig pár hete kapható Curve 3G gyártását pontosan meg nem határozott problémák miatt leállították. Hogy csak a magyarországi gyártósorok álltak-e le, vagy a többi gyárból sem érkezik több készülék, az nem teljesen világos, mindenesetre megpróbálunk a héten mi is utánajárni, hogy van-e komoly gond a telefonokkal, és ha igen, mi. A Pearl 3G-nél hasonló a helyzet, de azoknak állítólag csak szünetel a gyártása, másrészt viszont csak elvétve lehet innen-onnan beszerezni őket itthon, úgyhogy talán kevesebbeket is érint a dolog.

A teljesség igénye nélkül ez lett volna a múlt hét zanzásított összefoglalója, mától naprakészen jelentkezünk a friss hírekkel, stay tuned!

süti beállítások módosítása