Több helyről hallom, hogy Magyarországon teljesen ismeretlen a köznép számára a BlackBerry márka, a készülékeket nem veszik az egyéni előfizetők, a BlackBerrynek nincsen itthon kultúrája, legfeljebb szubkultúrája. Ennek többek közt állítólag az az oka, hogy a mobilok drágák, másfelől meg ahhoz, hogy a rendeltetésüknek megfelelően használni tudjuk őket, szükség van a mágikus BlackBerry Internet Services-re, vagyis a BIS-re, azaz a készülékek mögött álló komplex szolgáltatásra.

Igenám - hangzik el jogosan -, de a BIS-ért mindhárom hazai szolgáltatónál fizetni kell (más kérdés, hogy bizonyos konstrukciókban, bizonyos szolgáltatóknál lehet, hogy jobban megéri egy BIS-előfizetést, meg egy kisebb értékű mobilnet-előfizetést megrendelni, mint egy nagyobb mobilnet-csomagot), ergo egy ilyen alapvetően árérzékeny piacon, mint a magyar, eleve borítékolható a rendszer kudarca.

A drága készülékekről annyit, hogy számos olyan okostelefon kapható ma a szolgáltatóknál, melyek drágábbak, vagy hasonló áron adják őket, mint a csúcskategóriás BlackBerryket, ezzel tehát alapvetően nem kellene gondnak lennie. Való igaz, a havi plusz egy-két ezer forintos kiadás még ilyen szinten is riasztó egyesek számára, éppen ezért nem értem, miért nem csomagolják be a szolgáltatók a BIS-t a BlackBerryk mellé kínált, speciális díjcsomagba.

Az ilyen csomagolt ajánlatok elsőként az iPhone esetében tűntek fel itthon, az Apple mobiljai mellé kínált tarifák árába a beszéd, az SMS meg az adatforgalom mellett ki tudja még mit építenek bele, ez azonban valahogy mégsem zavarja a vásárlókat, akik elfogadják, hogy ez egy prémium holmi, és boldogan kifizetik a használata után a havi 10-15 ezer forintot.

Tőlünk nyugatabbra magától értetődő, hogy a BlackBerry okostelefonokhoz választható tarifák mellé automatikusan jár a BIS, a szolgáltatóknál fel sem merül, hogy valaki e nélkül akarna BlackBerryt venni. Érthetetlen, hogy ez itthon miért nem működik, meggyőződésünk, hogy egy komplett tarifával sokkal jobban fogynának a BlackBerryk Magyarországon is.

Akkor tessék mondani, miért nincs BlackBerry-tarifa Magyarországon?

süti beállítások módosítása