Bár a gyártósorok a hírek szerint már üzemelnek, vagy legalábbis nagyon hamar üzembe állhatnak, egyelőre még nincs véglegesítve a PlayBook rendszerszoftvere, illetve a felhasználói felület, legalábbis erre utal egyebek mellett, hogy egy tegnapi, fejlesztőknek tartott San Francisco-i rendezvényen mutatták csak meg először, hogy a PlayBook hogyan működik majd portré üzemmódban (és tényleg, ha jobban belegondolunk, az eddigi demókon csak tájképmódban használták az eszközt). Wow, éppen ideje volt!

Az Engadget beszámolója szerint emellett a RIM teamjét erősítő, nemrég felvásárolt UI-fejlesztőcsapat, a TAT (the astonishing tribe) jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy a PlayBook kezelőfelületének gesztusvezérlése pontosan hogyan is működjön. Mint tudjuk, a RIM tabletjének egyik fontos megkülönböztető jegye lesz, hogy a 7 hüvelykes kijelzőt körülölelő keret is érintésérzékeny lesz, vagyis ha a felhasználó ezen a felületen matat, azzal befolyásolhatja az eszköz működését.

Egyelőre nem tudni semmi biztosat arról, hogy ezek közül a gesztusok közül mi kerül be az első szoftverváltozatba, könnyen lehet ugyanis, hogy a RIM a megjelenési határidőtől hajtva, valamint a szerződéses gyártóval kötött megállapodás alapján heteken belül piacra küldi a PlayBookot, a rendszerszoftvert pedig csak később egészítik ki azokkal a funkciókkal, melyeken most a TAT dolgozik.

Nem lennénk meglepve, ha a RIM a megjelenést követően sűrűn küldözgetne firmware-frissítéseket az eszközhöz, ami egyfelől nem túl jó ómen egy stabil rendszerre vágyó üzleti ügyfélnek (a RIM a BlackBerryknél egyébként sem az állandó szoftverfrissítgetés híve), másfelől látni kell, hogy a QNX most debütál először ilyen széles közönség előtt, így a kód, valamint a kezelőfelület csiszolgatása óhatatlanul szükséges lehet a megjelenést követő időszakban.

süti beállítások módosítása