Jó-jó, belátjuk, hogy a BlackBerry Torchról 2011 februárjában tapasztalati blogbejegyzést írni nem a legidőszerűbb, hiszen egy alsó hangon is féléves készülékről van szó. Ez van, nem jutottunk hozzá korábban, ráadásul tavaly december előtt még a BerryBlog sem létezett, szóval nem is késtünk olyan sokat azzal, hogy bemutassuk nektek a RIM aktuális csúcsmodelljét.

A Torch bemutató apropóját tulajdonképpen az adta, hogy a telefon csak most jelent meg hazai szolgáltatói kínálatban, mi meg különböző okokból jobban szeretünk mobilszolgáltatóknál telefont vásárolni, hozzátéve, hogy szerintünk a világon semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki hónapokkal ezelőtt hazai forrásból hozzájutott egy AT&T-s változathoz.

A hazai T-Mobile által forgalmazott Torch egyebek mellett annyiban mindenképpen különbözik az AT&T-s variánstól, hogy értelemszerűen nincs rajta AT&T logó, sőt, az eddig megszokottakkal szemben semmilyen logó nincs rajta, a dobozon se (a BlackBerry logót leszámítva). A branding nagyjából annyiból áll, hogy induláskor rövid ideig egy T-Mobile logót kell bámulni a kijelzőn, a böngésző pedig tele van fixen bedrótozott TMO-s linkekkel, valamint a gyári app mellett külön van egy w'n'w böngésző is, ami annyiban különbözik a gyáritól, hogy nem BIS-t használ, hanem a mindenki számára elérhető TMO-s APN-en keresztül megy ki a netre.

Ennyit a különbségekről, az első, hazai szolgáltatónál kapható BlackBerry Torch ezt leszámítva mindenben ugyanazt tudja, mint a többi változat. A csomagolás sem rejt semmi extrát, aktív bőrtok nem került a dobozba, viszont teljes magyar nyelvű dokumentáció jár a telefonhoz, olyan szinten, hogy a hátlapra ragasztott matrica is magyarul tájékoztat arról, hogyan távolítsuk el az akkufedőt.

A Mexikóban készült telefon (ez persze semmit nem jelent, lehet, hogy később már a magyar gyárból jönnek majd a készülékek) példásan össze lett rakva, akinek csak a kezébe adtuk, imádta, az elegancia és az összeszerelési minőség együttese olyan hatást kelt, amivel kevés telefongyártó büszkélkedhet. A mechanika működését nagyon eltalálták a mérnökök - bár csúszkát más is csinált korábban, a RIM-nél a kijelző úgy csusszan félre, felfedve az alatta elterülő QWERTY-klaviatúrát, hogy azt tanítani lehetne.

Tény ettől függetlenül, hogy szerintünk a QWERTY-gombsor sajna nem használható olyan jól, mint a Boldok esetében, és ez sajnos majdhogynem független attól, kinek mekkora keze van. A gombok eleve kisebbek, ami nem feltétlenül lenne baj, de az oldalsó peremek, valamint az elvékonyított felület zavaró, tapasztalataink szerint összességében nem adja azt a stabil gépelési alapot, mint a BlackBerry 9700, vagy még inkább a BlackBerry 9000.

Szerencsére a gombos interfész jól kiegészül az egyébként láthatóan érintőkijelzőkre optimalizált BlackBerry OS6-tal, amelyről tudvalevő, hogy bár elsősorban dizájn-ráncfelvarrásról van szó az OS5-höz képest, azért van olyan, meglehetősen lényeges újítás is, amivel a telefon funkcionalitása jelentősen javul.

Ilyen elsősorban a WebKit-alapú böngésző, mely hatalmas előrelépés a korábbi böngészőkhöz képest: a weboldalak - blackberrys viszonylatban - megdöbbentően gyorsan, pattogósan töltődnek be, a rendereléssel nincs baj, a tájolásváltás és a multitouch zoom sebessége láttán pedig eleinte könnyek szöktek a szemünkbe. A RIM végre ezen a téren is közelebb került a konkurenciához.

Ahelyett, hogy tovább taglalnánk az OS6 előnyeit és főbb fejlesztéseit, inkább leírjuk, mi történt azóta, hogy megjelent a Torch a nemzetközi piacon, és megjelentek róla az első tesztek. A telefont, illetve annak kezelőfelületét eleinte sok kritika érte, a tesztelők különösen a reakcióidőt, illetve a gyenge felbontás kritizálták. Utóbbin nem tudtak azóta segíteni (majd a Torch 2 állítólagj jobb lesz ezen a téren), a reakcióidő azonban az időközben kiadott szoftverfrissítéseknek köszönhetően sokat javult, a lag szinte teljesen eltűnt.

A T-Mobile-nál kapható Torchok a 6.0.0.337-es szoftververzióval kerülnek forgalomba - ez a kiadás tavaly ősszel jelent meg, jelenleg a szolgáltatónál nincs ennél frissebb változat. A telefon ezzel eleinte kitűnően működött, később azonban egy alkalommal vészesen lelassult a kezelőfelület, a görgetések szörnyen darabossá váltak, pedig rendszererőforrásokból az OS6-nál debütált monitoralkalmazás szerint nem volt hiány.


A böngésző betekintőablakai az új szoftverrel

Ez, illetve a kíváncsiság késztetett minket arra, hogy frissítsük a telefont a január végén kiszivárgott - azóta néhány szolgáltatónál hivatalos státuszba lépett - 6.0.0.448-as buildre, mely megoldott minden laget, ráadásul a böngésző is új funkcióval gazdagodott általa (betekintőnézetek a kezdőlapon).

Az új operációs rendszerrel új Twitter- és Facebook-alkalmazás, valamint új BlackBerry Messenger is érkezik, ezekről, illetve a változások listájáról azonban egyelőre semmit nem tudni. Ami maradt a "régi", az az App World kliens, ebből viszont már elérhető a 2.1.0.39-es változat. Nem véletlenül emeljük ki ezt az újítást, hiszen az új kliens megjelenésével nagyjából egy időben megnyílt a BlackBerry App World alkalmazás-piactér Magyarországon is.

Az App World hazai indulásáról sokat írtunk már korábban, mindenesetre örvendetes tény, hogy a Torch megjelenésével egy időben nyílt meg a piactér, más kérdés, hogy magyar relevanciájú alkalmazást egyetlen darabot sem sikerült találnunk, talán idővel ez változik majd, és legalább a nagyobb bankok, vagy tartalomszolgáltatók lehetőséget látnak a magyarországi BlackBerry-bázisban, és lefejlesztik saját alkalmazásaikat a platformra.

A BlackBerry Torch a hazai szolgáltatók egyik ütőképes okostelefon-csúcsmodelljévé válhat, más kérdés, hogy népszerűvé válhat-e. A T-Mobile a csúcskategóriának megfelelően jó drágán méri az újdonságot (a készülék 30 ezerről indul, és 156 ezer forint a listaára) - ez még persze mind nem lenne gond, csakhogy ahhoz, hogy a telefont ki tudjuk használni, szükség van egy BIS-előfizetésre is, ami listaáron 2100 forint havonta, kedvezménnyel, valamilyen mobilnet-csomag mellé pedig 1100 forint a magentásoknál.

Meggyőződésünk, hogy a BIS árát és szükségességét egy pillanatig sem firtatnák az előfizetők, ha egy a BlackBerrykre specializálódott tarifának az árába építenék be a szolgáltatók, nem pedig prémium szolgáltatáskén árulnák. Az iPhone esetében ez működött, a BlackBerryk esetében működik nálunk nyugatabbra (Németország, Anglia), sőt keletebbre (Románia) is, itthon viszont valamiért még nem sikerült eljutni oda, hogy a tarifastruktúrát rászabják a BlackBerrykre.

A BlackBerry Torch a BIS-sel kiegészítve egyedülálló telefon a hazai, és tulajdonképpen a  nemzetközi palettán is, értelmetlen bármihez is hasonlítani, üzenetkezelésben példátlan tudású, multimédiás és webes képességeit tekintve pedig felnőtt a konkurenciához, kész.

Izgatottan várjuk, merre lép innen tovább a RIM.

süti beállítások módosítása