A neten egyre több fórumon teszik fel a hezitáló vásárlók a kérdést, miszerint az aktuális csúcskategóriás kínálatból melyik BlackBerry lenne jobb választás számukra, melyikkel járnának jobban. Noha mindenkinek mások az igényei, mi most igyekszünk objektív módon igazságot tenni két aspiráns, a BlackBerry 9780 és a BlackBerry 9800 közt, különböző szempontokat figyelembe véve.

Kijelző

A BlackBerry 9780 pontosan ugyanazt a kijelzőt kapta, mint közvetlen elődje, a 9700, vagyis 2,44 hüvelykes képátlójú, 480x360 pixeles felbontású TFT-j van a mobilnak, mely nem mellékesen 65 ezer szín, illetve színárnyalat ábrázolására képes.

A BlackBerry 9800-nál a képátló 3,2 hüvelykre nő, a felbontás azonban marad 480x360 (pontosabban 360x480) pixel, a színmélység viszont jobb, ez a készülék már 16 millió színárnyalat kirajzolására képes. A legfontosabb tulajdonság persze az, hogy ez a panel kapacitív érintőkijelző.

A két kijelző fényereje tapasztalataink szerint nagyjából egyező, a kisebb méret melletti azonos felbontásnak köszönhetően azonban úgy tűnhet, hogy a 9780-nak szebb, élesebb képe van, a színmélység-különbség pedig csak szélsőséges esetekben tűnik fel, akkor viszont nagyon. A 9800 érintőkijelzője a nagyobb igénybevételnek köszönhetően vastagabb üveget vagy plexit kapott, a 9780 esetében ujjal simán benyomkodható a panel.

Verdikt: egál

 

Billentyűzet, gépelés

Akárcsak a kijelző, úgy a billentyűzet sem változott a BlackBerry 9780 esetében, alapvetően az egyik legjobb QWERTY-s klaviatúrával ellátott okostelefonnal van dolgunk, a gépelés kényelmes, köszönhetően a megfelelő nyomáspontú, kellően nagy gomboknak. Ékezetes karaktert kicsit bonyolultabb előcsalni vele, de kis idővel ez is megszokható.

A 9800-as klaviatúrája kicsit kisebb, mint a 9780-asé, jóllehet a kiosztás ugyanaz, és a nyomáspont is hasonló. A billentyűzet pereme viszont néha útban van gépelésnél, emellett a súlyeloszlás sem túl jó, amikor ki van nyitva a készülék, az ékezetes karakterek beírása pedig kész kínszenvedés, mert a Trackpad, ami ehhez szükséges, nem egy síkban van a gombokkal. Hozzá kell tenni, hogy a BlackBerry 9800 virtuális billentyűzete egész jóra sikerült, még portrémódban is nehéz vele félregépelni.

Verdikt: 9780 ftw!

 

Számítási teljesítmény

A BlackBerry 9780 és a 9800 ugyanazt a 624 MHz-es Marvell Tavor processzort hordja a burkolat alatt (ez az egység egyébként már a BlackBerry 9000 óta változatlan, maximum a gyártástechnológia fejlődött). Mindez azt jelenti, hogy a számítási teljesítményt tekintve lényegében semmi különbség nincs a két modell közt, a programok elméletileg ugyanolyan sebességgel futnak mindkét BlackBerryn.

Verdikt: egál

 

Memória

A két mobilban ugyanannyi rendszermemória  található, ami azt jelenti, hogy a programok futtatására szolgáló operatív tárterület egyezik, azaz ez sem okozhat teljesítménykülönbséget. A két telefonnál az alkalmazások egyaránt 512 megabájtnyi tárterületet foglalhatnak el.

Fontos különbség ellenben, hogy a BlackBerry 9800-ba 4 gigabájtnyi flashmemóriát is építettek, amire a felhasználó a saját állományait (zenék, képek, videók stb.) mentheti. Ezt a tárterületet lehet bővíteni microSD kártyákkal, amiből egy BlackBerry 9800 dobozában egy 4 gigabájtos, a BlackBerry 9780 csomagolásában pedig egy 2 gigabájtos kártya lapul.

Verdikt: 9800 ftw!

 

Kezelőfelület, UI

Mindkét telefon a BlackBerry OS legfrissebb, 6-os verziójával érkezik, ami többek közt teljesen átszabott kezelőfelületet és megújult UI-t jelent a korábbi verziókhoz képest. A menüt itt már nem a megszokott módon érhetjük el, a rendszer különböző panelekbe csoportosítja az alkalmazásindító ikonokat, melyeket az ikonsáv nevére kattintva (vagy a 9800 esetében az érintőkijelzőn húzogatva) érhetünk el.

Számunkra teljesen nyilvánvaló, hogy az OS6 kezelőfelületének megalkotásakor a BlackBerry 9800-ra, illetve az érintőkijelzős interfészre koncentráltak a fejlesztők, a rendszer ugyan jól működik a 9780-on is, de sokkal egyértelműbb - és logikusabb - a kezelés az érintőkijelzővel ellátott modellen. Mindez nyilván annak köszönhető, hogy a 9780 esetében csak a trackpadre hagyatkozhatunk, míg a 9800-nál a trackpad csak kiegészítő szerepet tölt be, az érintőkijelző mellett olykor feleslegesnek is tűnik.

Verdikt: 9800 ftw!

 

Multimédia, navigáció, böngészés

A két telefon multimédiás képességei gyakorlatilag egyeznek, a 9780 és a 9800 ugyanolyan médiafájl-támogatást nyújt, egyforma a két mobilba épített kamera (legalábbis a felbontását és a vezérlését illetően), különbség mindössze abban van, hogy a 9800 esetében egy 30 százalékkal nagyobb kijelzőn nézegethetjük a képeket, vagy a videókat, ami azért nem mellékes szempont.

A navigációs képességek terén sincs funkcionális különbség, a gyári BlackBerry Maps mindkét modellen ugyanaz, más kérdés, hogy itt sem mindegy, hogy mekkora kijelzőn navigál minket a rendszer, ráadásul a 9800 esetében az érintőpaneles vezérlés lényegesen intuitívabb.

A böngészőt illetően nagyjából a fentiek állnak, azaz mindkét mobil a WebKit-alapú böngészőt futtatja, de a nagyobb érintőkijelző, valamint a kétféle tájolás miatt a 9800 itt is előnyt élvez.

Verdikt: 9800 ftw!

 

Akkumulátoros üzem

A nagy érintőkijelzős okostelefonok korszakával sajnos eljött az az idő, amikor a gyártók egyre kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy egy mobil minél hosszabb ideig működjön egy feltöltéssel. A BlackBerry 9800 esetében ez hatványozottan érezhető, a mobil legjobb esetben is 2 napig bírja tapasztalataink szerint, de ha biztosak akarunk lenni benne, hogy nem hagy cserben minket, nem árt naponta töltőre rakni.

A BlackBerry 9780-nál jobb a helyzet, de két napnál sokkal több rendelkezésre állásra itt se számítsunk, feltéve, hogy használni is szeretnénk a készüléket. Ez már csak azért is furcsa egyébként, mert a BlackBerry 9700 három, vagy akár négy napig is elüzemelt egy feltöltéssel, a 9780-ba pedig semmi olyan hardveres komponens (például erősebb processzor) nem került, ami indokolná a rendelkezésre állás ilyen drasztikus csökkenését

Ettől függetlenül a BlackBerry 9780-tól több kitartást várhatunk, szóval:

Verdikt: 9780 ftw!

 

Fogyasztói ár

No igen, eljutottunk a nagyon lényeges, utolsó ponthoz, a fogyasztói árhoz, mely sokak szerint egy BlackBerry vásárlása esetén egyáltalán nem szabadna szempont legyen,de mi azért felsorolnánk ezt is, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a fenti különbségek milyen árszint mellett rajzolódnak ki a két modell közt.

A BlackBerry 9780 és a 9800 egyelőre csak egy hazai szolgáltatónál kapható: a T-Mobile kínálatában előbbi 123 200 forintos listaáron, utóbbi pedig 156 100 forintos listaáron szerepel. Ez testvérek közt is több mint 30 ezresnyi különbség a két típus ára közt, ami természetesen a különböző konstrukciókban csökkenhet, de arányaiban azért jól érezhető marad az árkülönbség.

Verdikt: 9780 ftw!

 

Meccseredmény

A fentieket értékelve úgy tűnhet, hogy a BlackBerry 9800 jobb választás lehet, feltéve ha meg tudjuk fizetni, a helyzet azonban ennél némileg árnyaltabb, nagyon sok múlik ugyanis a felhasználási szokásokon.

Összességében az a véleményünk, hogy aki elsősorban szövegbevitelre keres mobilt, az a BlackBerry 9780-nál jobbat ma nemigen talál a piacon, míg a BlackBerry 9800 inkább a tartalomfogyasztásra fókuszáló okostelefon. Aki úgy érzi, hogy hiányozna neki az érintőkijelző, vagy mert korábban is volt ilyen telefonja és megszokta, vagy egyszerűen mert most ez a trendi, válassza a BlackBerry 9800-at, aki viszont megvan nélküle, nem fog csalódni a 9780-ban.

süti beállítások módosítása