Itthon örök probléma, hogy gyakorlatilag teljesen hiányoznak a modern médiafogyasztást támogató tartalomdisztribúciós rendszerek - különösen a mobilosok számára fájó ez, hiszen nincs például iTunes zeneletöltés, de a szolgáltatók próbálkozásai is többnyire hamvukba holtak eddig (lásd PlayNow Plus). Egy angol tartalomszolgáltatónak köszönhetően mostantól búcsút inthetünk ennek az időszaknak: a 7digital népszerű előadók zeneszámainak és albumainak széles választékát kínálja a magyar felhasználóknak is.

A szolgáltatás használatához PC-s és telefonos felület egyaránt igénybe vehetp, utóbbihoz az App Worldben érhető el egy nagyon jól használható alkalmazás (a QR-kódot lásd lent), ami tulajdonképpen feleslegessé is teszi a PC-s felületet. A 7digital zeneáruházból többnyire DRM-mentes 320 kbps bitrátájú mp3-akat tölthetünk le, vagyis a zenék korlátozás nélkül lejátszhatók minden eszközök, ráadásul a magas bitráta miatt a minőséggel sem lesznek problémák (az egészen perverz audiofilek számára bizonyos albumokat FLAC-ben is közzétesznek).

A 7digital BlackBerry-kliensből egyszerű módszerrel elvégezhető a regisztrációs folyamat, a zeneszámokért és albumokért pedig vagy bankkártyával, vagy PayPal-lel lehet fizetni. A letöltés történhet 3G-s és WLAN-hálózaton egyaránt, ha valakinek korlátozott adatforgalom áll rendelkezésére, beállíthatja úgy a programot, hogy csak Wi-Fi kapcsolaton keresztül töltse le a háttérben a számokat.

Az app természetesen egy kiterjedt keresőmotort is kínál, amivel a tekintélyes méretű adatbázisban lehet kutakodni, emellett a BlackBerryre másolt saját zenetárunkat is képes importálni, és saját médialejátszóján keresztül kezelni. A 7digital webáruházban és a telefonon vásárolt számok/albumok természetesen oda vissza szinkronizálhatók a PC és a BlackBerry közt.

A zenebolt árairól is érdemes szólni néhány szót: egy album átlagosan tíz, egy zeneszám pedig egy euróba kerül, ami ugyan egyáltalán nem a legkedvezőbb ár, de sok esetben még mindig olcsóbb így egy albumot megvásárolni, mint CD-n valamelyik forgalmazónál (már ha egyáltalán itthon kapható az adott album).

És a végére annak is van egy tippünk, aki tényleg parttalan választékból kíván csemegézni: a "rest of europe" régióbeállítás helyett az app menüjében állítsa be Nagy-Britanniát tartózkodási helynek. God save the Queen!

süti beállítások módosítása