A hazánkban működő mobilszolgáltatókról elmondható, hogy többé-kevésbé mostohán bánnak a BlackBerrykkel, amihez hozzátartozik a készülékkínálat összetétele, bizonyos esetekben ára, valamint a  szolgáltatáskínálat, konkrétan a BlackBerry Internet Service, azaz a BIS konstrukciója. Míg külföldön ezt a szolgáltatást beépítik a lakossági tarifákba is, addig itthon külön elő kell fizetni rájuk az egyéni ügyfeleknek és a cégeknek egyaránt, no de lássuk, hogy kinél mennyibe kerül mindez! Jelen összefoglalónk az egyéni felhasználók által elérhető konstrukciókat összegzi!*

T-Mobile

A legnagyobb hazai szolgáltató valami különös oknál fogva BlackBerry Instant E-mailnek hívja a BlackBerry szolgáltatást, amit havi 2100 forintért árul, kizárólag havi előfizetéses ügyfeleinek. A szolgáltató abban az esetben csak 1100 forintot számláz, ha a SIM-re egy másik mobilnet-csomag már aktiválva van (beleértve a netet is tartalmazó MédiaMánia díjcsomag-családot).

A szolgáltató 100 megabájtnyi BlackBerry-adatforgalmat biztosít ennyiért, ha ezt az ügyfél három egymás követő hónapon át túllépi, a T-Mobile jogosult felmondani a szerződést.

Telenor

A kék szolgáltatónál valamivel drágább, havi 2070 forintba kerül a BIS, amit - tévesen - BlackBerry Internet Solutionként bont ki a szolgáltató. Az opcióban foglalt adatforgalom 150 megabájt havonta, ha ezt az ügyfél túllépi, 10 kilobájtonként 5 forintot kell fizetnie. Az adatmennyiség kiegészíthető, de csak olyan mobilnet-tarifával, ami nem alkalmaz forgalomlassítást - ilyenből csak három van, az 50 megabájtos és 5 vagy 10 gigabájtos forgalmi keretet tartalmazó Mobil Online 50 MB /5 GB /10 GB.

Mókás addendum, hogy a Telenor vadonatúj, netet is tartalmazó Okostarifa családja mellé "technikai okokból" információink szerint nem is lehet BlackBerry szolgáltatást aktiválni.

Vodafone

Végül, de nem utolsósorban következik a Vodafone Magyarország, ahol a változatosság kedvéért BlackBerry Mobile E-mailnek hívják a szolgáltatást. Itt láthatóan nincs kecmec, a BIS brutál drága és brutál keveset adnak a pénzért cserébe. Az opció a vodásoknak havi 2900 forintba fáj, ez ráadásul csak 50 megabájt adatforgalmat tartalmaz, ezt túllépve túlforgalmazási díj van, ami 10 kilobájtonként 1,25 forint. A BIS nem lesz olcsóbb, az adatforgalom pedig nem lesz több, ha a szolgáltatás mellé extra mobilnetet is rendel az ügyfél. Bocs fiúk, ez már konkrétan tényleg fáj.

Akárcsak a Telenornál az Okostarifa esetében, úgy legjobb tudomásunk szerint a Vodafone-nál sem lehet BlackBerry-szolgáltatást igényelni a Vodafone Plus Surf tarifák mellé.


A fenti összegzésből látható, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki a magyar szolgáltatóknál BlackBerryt szeretne használni: amellett, hogy a szolgáltatás feláras (ezt még meg tudjuk érteni, hiszen semmi sincs ingyen), nagyon látszik, hogy még akkor jöttek létre ezek az opciók, amikor a BlackBerryket legfeljebb levelezésre használták - ma már, amikor a Facebook kliens, vagy a BBM, netán az App World is BIS-t kíván, ezek a tarifaopciók fájóan drága mulatságnak tűnnek, hiszen az adatforgalmi keretet nem kizárólag maximum 10 kilobájtos e-mailek fogyasztják többé.

Ismételten csak remélni tudjuk, hogy idővel lesz változás, és akárcsak a környékbeli, nyugati országokban, úgy itt is a csomagok integrált része lesz a BIS, ami az alapfeltétel ahhoz, hogy a BlackBerryk a kommerszebb szegmensbe is utat törjenek maguknak itthon.

A külföldi használat díjai is megérnek egyébként egy külön posztot, arról is igyekszünk mihamarabb beszámolni, még mielőtt valaki meggondolatlanul bekapcsolva hagyná az adatforgalmat a határátlépés után...

*A poszt a szolgáltatók 2011. június 26-án érvényes szerződési feltételei alapján lett összeállítva! Szerződéskötés előtt minden esetben tájékozódj a szolgáltatódnál!

süti beállítások módosítása