Az egyik legelképesztőbb mobilos életmentő megoldást egy biztonsági őröknek, erdészeknek, és mindenféle veszélyes munkát végző magányos farkasoknak készített telefonnál volt szerencsém nemrég látni. A gyártó most mellékes, a telefon sem okostelefon, viszont van benne egy olyan okosság, amit úgy hívtak, hogy "man down" riasztás. Ez nagyjából arról szól, hogy a telefon a giroszkóp meg a vízszintmérő segítségével meg tudja állapítani, ha a tulaj padlót fogott valami miatt (leütötték, lelőtték, rádőlt egy fa, pofonvágta egy grizzly), és ez alapján automatikus riasztást küld mindenféle segélyhívó rendszereknek, természetesen a GPS koordinátákkal megspékelve.

Kicsit hasonló elgondolásból született a Guardly mobilalkalmazás, mely azért igényel bizonyos szintű beavatkozást, és talán a célközönség is más, de a cél ugyanaz: baj esetén segítséget kérni a lehető legegyszerűbb módon.

A poszt apropója, hogy az egyelőre csak iPhone-ra elérhető program a hírek szerint hamarosan BlackBerrykre is megjelenik. A rendszer elsősorban egyedül élő, mobilis, és kevésbé mobilis emberek, nyugdíjasok, ágyhoz kötöttek, esetleg éjszaka egyedül kószáló, potenciális bűnözői célpontok számára lehet életmentő megoldás - akár szó szerint is.

Az alkalmazás úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkevesebb interakcióval a lehető leggyorsabban segítséget lehessen kérni vele. A segélykérő üzenet többféle úton (telefonhívás, SMS, e-mail stb.) juthat el a címzettekhez, végső soron pedig automatikus segélykérő üzenetet küldhet az ismert segélyhívó számokra. Emellett a program közli a bajba jutott tartózkodási helyét is azokkal, akik az illető segítségére siethetnek.

A Guardly sok más apphoz hasonlóan ingyenes és prémium, fizetős szolgáltatással is jelen van a piacon. Az azonban egyelőre nem világos a számunkra, hogy az app itthon is használható lesz-e, remélhetőleg a fejlesztők nem fogják korlátozni az elérhetőséget a nagy tengerentúli piacokra.

süti beállítások módosítása