Az érintés nélküli fizetési (Near Field Communications - NFC) technológiák óriási felfutás előtt állnak, a zsíros bödönből pedig a telefongyártók - köztük a RIM - és nyilván a szolgáltatók is meríteni szeretnének. Immár biztos, hogy két idén is megjelenő BlackBerryben lesz NFC-támogatás.

A májusban bejelentett Bold 9900 után egyre több fotó és beszámoló árulkodik arról, hogy a még be sem jelentett, de őszre várt 9360, vagyis az új Curve is támogatni fogja az érintés nélküli fizetést, aminek köszönhetően fiatalok százezrei, később milliói veszik majd elő pénztárca helyett a mobiljukat a kasszánál a mekiben.

A netre kikerült legújabb fotó tanúsága szerint az új Curve hátlapján ott az NFC antenna, amit egy speciális érintkező köt össze azzal az áramkörrel, ami a rendszer logikáját működteti.

De mi is ez az egész NFC-őrület? Egyre több ember kezében láthattok manapság OTP-s MasterCard PayPass kártyát, amit elég csak meglóbálni a terminál előtt a fizetésnél - egy ehhez nagyon hasonló rendszert képzeljetek el, csak a bankkártyát a lényegében a telefonodba épített SIM, és az azon futó alkalmazás helyettesíti. A hátlapba szerelt antennára azért van szükség, mert az egész varázslat rövid hatósugarú rádióhullámokkal működik, ezért csak a termináltól pár centiméterre elhelyezett antennán keresztül tudnak közlekedni - természetesen megfelelően titkosított módon - a fizetési tranzakció adatai.

A piaci jóslatok szerint jövőre az NFC nagy bumm előtt áll, az első NFC-támogatással ellátott telefonok pedig mostanában kerülnek a boltok polcaira. Miként a BlackBerry 9900, vagy a 9360. Már csak azt lenne jó tudni, hogy a két új Torchból miért maradt ki ez a technológia.

Egyébként a RIM-től nem áll olyan messze ez az egész mobilpénztárca-világ, ott van például a BlackBerry Wallet alkalmazás, ami pont ezt a célt segíti, igaz az csak webes fizetéseknél és átutalásoknál csinál virtuális pénztárcát a telefonból.

süti beállítások módosítása