A múlt hét végén felgyorsult velünk a világ. Szó szerint, hiszen megérkezett végre hozzánk a RIM messiásként várt új csúcsmodellje, a BlackBerry 9900, vagyis a legújabb Bold. A tesztkészüléket torkunkban dobogó szívvel bontottuk ki a borítékból (igen, nem bolti példányt kaptunk, hanem egy szolgáltatói tesztdarabot - abból azonban egy olyant, amit eddig egyszer sem kapcsoltak be), azóta eltelt ugyan pár nap, de most is fáj minden perc, amikor nem lehet a kezünkben. És nem csak azért, mert gyors lett.

Amikor az év elején elkezdtek terjedni a pletykák arról, hogy a RIM a régi, ikonikus BlackBerryk mintájára egy QWERTY-s, érintőkijelzős hibridet dob majd piacra, kissé szkeptikusok voltunk a koncepció alapjait, várható sikerét illetően. Azóta eltelt sok-sok hónap, és közben más gyártók (Nokia, Samsung, LG, Motorla) is meglátták az efféle hibridekben rejlő lehetőségeket, a fizikai billentyűzet tehát abszolúte reneszánszát éli. Nyilvánvaló, hogy nem maradhatott ki a sorból a tradicionálisan a legjobb minőségű billentyűzeteket felmutató kanadai gyártó sem.

A BlackBerry 9900-ről sok külföldi oldalon olvashattatok már teszteket, beszámolókat, sőt, egy olvasónk pénteken itt is megosztotta tapasztalatait a pár napja vásárolt új BlackBerryjéről. A világért sem akarnánk másokat ismételni, de elöljáróban muszáj leszögeznünk, hogy az új Bold a RIM eddigi legjobb készüléke, a minőségi hardver és szoftver együttes mintapéldája, az alfa és az omega a QWERTY-s készülékek mezőnyében. Nagy szavak? Lehet, de mi meg is tudjuk indokolni őket!

Vissza a gyökerekhez

A RIM az új Bold tervezésénél láthatóan visszanyúlt a gyökerekhez, abba az időbe (konkrétan 2008-ba), amikor a Bold termékcsalád napvilágot látott a 9000-es modellel. Az új Bold fél centivel szélesebb, mint az amúgy sem kicsi régi, viszont csaknem fél centivel vékonyabb is - ezzel a típus az eddigi legvékonyabb lett a családban.

A telefon külsejét abszolúte a karcsúsítási törekvés jellemzi azzal a kitétellel, hogy mind az összeszerelési, mind az anyagminőség az előnyére változott a típusnak, különösen az előző, tehát a 97x0-es Bold szériához viszonyítva. A telefont körbevevő csík többé nem krómozott műanyag, hanem tényleg fém (a manapság olyan divatos szálcsiszolt alumínium), a perem alatt közvetlenül gumírozott műanyag a biztosabb tartás érdekében, míg a hátlap karbonszál-hatású, lakkozott műanyag. Utóbbi hátránya, hogy vonzza az ujjlenyomatokat, és kíváncsiak lennénk arra is, hogy hosszabb távon mennyire áll ellent a karcolódásnak.

A fém oldalcsík új oldalsó gombokat is hozott, ezek is fémből vannak, és a szokásos funkciókat látják el, egyedül a kijelző- és billentyűzár-gombot leszámítva, mely középre került, és a billentyűzet mellett lezárja az érintőkijelzőt is. A microUSB-s töltőcsatlakozót félig a fém, félig a műanyag keretbe lett beillesztve, míg az asztali töltő érintkezői a keret alsó peremén találhatók.

A Bold 9900 elölről talán kevésbé szembeötlően változott, legalábbis ami a külső jegyeket illeti. Az arányok kissé eltolódtak, legalábbis abból a szempontból, hogy ennél a telefonnál a kijelző már nagyobb helyet foglal el az előlapon, mint a klaviatúra, ami nem jelenti azt, hogy a gombok kisebbek lennének, sőt. 

A középső trackpad a 97x0-as család óta ismert extra, a Bold 9900 esetében annyit változott, hogy immár saját háttérvilágítással rendelkezik. A korábbiaknál keskenyebb felső gombsoron a híváskezelő gombok színe egységesen szürke lett, és a QWERTY-gombsoron sincs többé színes számsor, mint a 9000-es modell esetében. Az új Bold így összességében sokkal egységesebb külső képet fest, szerintünk ezzel összességében a készülék ha lehet még elegánsabb lett.

Más világ

Mivel mostanra mindenki tűkön ülve várja, mikor kapcsoljuk végre be a mobilt, ezért nem csigázzuk tovább a kedélyeket, SIM és akkumulátor a helyén, pörögjön végre az az 1,2 GHz-es processzor! Aki az OS7 érkezésével sokkal rövidebb bootolási időre számított, annak csalódást kell okoznunk, a telefon ugyanolyan lassan áll fel az akkumulátor behelyezése után, mint az összes korábbi BlackBerry - majd talán a QNX-es készülékekkel ez a helyzet változik.

Ha azonban egyszer betöltődött az OS7, egy egész más világba csöppenünk, mely mégis nagyon ismerős - csak ebben a világban valahogy minden gyorsabban, olajozottabban működik. Ennek alapvetően két oka van: egyrészt a RIM egy majdnem kétszer olyan gyors processzort pakolt a Bold 9900-ba, mint a korábbi modellekbe (beleértve a 9000-et és a 97x0-családot, és a 9800-at, melyek mindvégig ugyanazt a processzort használták), az 1,2 GHz-es Qualcomm processzor és a BlackBerryknél elsőként a grafikus processzor látványosan teszi a dolgát. A RIM marketingesei liquid graphics-nak nevezték az új, gyorsabb kezelőfelületet és effekteket, és milyen találó a név, tényleg valósággal minden lefolyik a kijelzőről!

Az erős hardver mellett a másik ok az új, sorban a hetedik generációs operációs rendszer, az OS7, mely számos olyan optimalizációt tartalmaz, ami összességében gördülékenyebbé teszi a telefon használatát. A platform legújabb verziója logikáját tekintve nem újult meg számottevően az előző, OS6-os elrendezéshez képest, vagyis itt is különböző panelek alá rendezhetők az ikonok, a menük és panelek pedig éppúgy mozgathatók, mind mondjuk a Torch esetében. Újdonság, hogy a központi panelt leszámítva OS7 alatt már minden más panelt ki lehet kapcsolni.

A rendszerszoftver grafikus interfésze színes ikonokat kapott, melyek szerintünk nagyon jól állnak a telefonnak, bár bevalljuk, korábban ezzel kapcsolatban is kissé szkeptikusak voltunk. A színes ikonok a belső menüstruktúrában is megmaradtak. Az új operációs rendszer az eddig részletezett változásokon túl kezel néhány hardveres újdonságot is, így például az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő NFC rádiót, valamint a digitális iránytűt.

Ne feledkezzünk meg az új böngészőről sem, mely éppúgy WebKit-motorra épül, mint az OS6-os modellekben található böngésző, csak éppen a fejlettebb hardvernek  - és itt a gyorsabb processzor mellett említsük meg a 14,4 Mbps letöltési sebességet támogató modemet - köszönhetően sokkal (a RIM szerint 40 százalékkal) gyorsabban tölti be a weboldalakat.

A Bold 9900 kétségtelenül legnagyobb változást jelentő újítása maga a komplex, érintőkijelzőből és fizikai billentyűzetből álló hibrid rendszer. A RIM az első Torch-csal csinált ehhez hasonló megoldást, de a Torch máshogy oldotta meg a két beviteli eszköz egyidejű támogatását, mind az új Bold.

Kezdjük a kijelzővel! A Bold 9900 kijelzőjének képátlója 2,8 hüvelyk, vagyis kicsivel több, mint 7 centiméter. Ehhez standard VGA-felbontás, vagyis 640x480 pixel társul, a pixelsűrűség csaknem 286 ppi (pixel per inch). Ezzel a Bold 9900 az egyik legjobb pixelsűrűséget produkáló telefon a teljes mezőnyben - hogy mindez mit jelent? Pengeéles képet, természetesen. Ehhez kitűnő kontraszt és dinamikusan változó fényerő társul, a Bold 9900 képe így napfény mellett is jól látható, miközben sötétben sem vakít meg minket.

Nem nagy újdonság, hogy a kijelző a Boldok családjában elsőként beviteli felületként is használható, a liquid graphics-nak és a villámgyorsan reagáló, pontos érintőkijelzőnek köszönhetően összességében az érzés leírhatatlanul más, mint például az egyébként sem lassú Torch esetében. A homokórát helyettesítő órát ennél a telefonnál is látni azért néha, de ha egyszer megjelenik, hamar el is tűnik, lefagyasztani pedig végképp nem tudtuk az operációs rendszert és a hardvert, igaz, az OS6-os Torchon használt alkalmazásaink egy része nem is futott a Bold 9900-on, ezzel eleve kevesebb programhibára adva esélyt.

A hardverszintű újításokat egyelőre kevés program használja ki, ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni a WikiTude World Browsert, melyről korábban már írtunk, és ami lényegében a mobilos tájékozódás új lehetőségeit hozza el a BlackBerry platformra is. Az appok számára egyébként kevesebb hely áll rendelkezésre, mint a modernebb OS6-os készülékeknél (Bold 9780, Torch 9800), hiába a másfélszer annyi memória, az operációs rendszer lényegesen több helyet foglal magának. A telefonnak egyébként 8 gigabájtnyi beépített tárhelye van, és nem is jár memóriakártya a bolti csomagokhoz sem.

A világ legjobb telefon-billentyűzete

A hardverhez visszakanyarodva, végül, de egyáltalán nem utolsósorban mindenképpen áradoznunk kell pár mondat, vagy bekezdés erejéig a billentyűzetről. A BlackBerryk klaviatúrája mindig a legjobba közé tartozott, ez nem vitás, ezt a lécet rakta most még feljebb - sokkal feljebb - a Bold 9900. 

Az újdonság billentyűzete - egészen addig, amíg nem akarunk ékezetes betűkkel írni - maga a megtestesült tökéletesség, szintén nehéz leírni szavakkal, érezni kell: a szélesebb felület miatt a gombok kicsit nagyobbak, mint a Bold 9000 esetében, a nyomáspontjuk, rugózásuk és a visszajelzés ideális alapot nyújtanak a mobilos gyors- és gépírók számára, egyszerűen nincs még egy ilyen, tökéletes jellemzőkkel bíró fizikai gombsor ma más mobiltelefonon, pont.

Azért a Bold 9900 sajnos nem minden tekintetben fejlődött tovább az elődökhöz képest, itt van például az 5 megapixeles kamera, amivel ugyan már lehet 720p felbontású videofelvételeket készíteni, az autófókusz azonban kimaradt belőle, és néha a fehéregyensúlyt sem sikerül jól belőnie a cuccnak, ami esetenként kék ég és zöld fű helyett ezek fordítottját eredményezi. Nem mondjuk, hogy nem bosszantó, de részünkről ez legyen a legnagyobb hibája a telefonnak.

De nem ez az egyetlen hibája az új Boldnak. Bár hibának igazából nem is neveznénk, sokkal inkább a okostelefon-jellegzetességnek, vagy adottságnak, de az akkumulátoros üzemidő, vagyis a két töltés közt eltelt átlagos idő az új hardvernek és a vékonyka akkumulátornak köszönhetően azért elég számottevően csökkent. A telefon három napja van nálunk, ez alatt az idő alatt háromszor kellett feltöltenünk úgy, hogy éjszaka kikapcsoljuk a rádióját. Intenzív használat esetén nem árt, ha mindig van kéznél egy töltő, netán tartalék akkumulátor. De itt legalább van olyan, hogy tartalék akkumulátor.

A két említett negatívum ellenére a BlackBerry 9900 nálunk is az eddigi legjobb készüléke a RIM-nek. Persze, mi mást is írna a BerryBlog, na de azért az már jelzésértékű, hogy akinek csak megmutattuk, és eddig legalábbis közömbös volt a márka iránt, most érdeklődve vonta fel a szemöldökét.

Pont ezért lehet telitalálat a Bold 9900, és ezért lehet a RIM új megváltója. Az új Bold ugyanis cool. Cool érzés használni, cool, ahogy kinéz, ergo cool az is, aki használja. Végre készítettek a kanadaiak egy olyan BlackBerryt, aminek cool faktora is van, azon kívül, hogy egy remek munkaeszköz. A RIM egyik legkomolyabb problémája az elmúlt egy- másfél évben az volt, hogy a vállalati szegmensben az alkalmazottak kisírták maguknak a cool érintőkijelzős készülékeket. Hát mostantól nem fogják. 

Odáig merészkednénk, hogy aki anno kisírta magának az iPhone-t, az most lehet, hogy a Bold 9900-at látva visszasírja magának a BlackBerryt...

Hiszünk benne, hogy sokan vissza is fogják kapni.

A BlackBerry 9900-at a Vodafone Magyarország szíves közreműködésével teszteljük. Köszönjük!


Vegyél részt Te is a BerryBlog első fotópályázatán! Részletek, nevezési határidők és nyeremények az alábbi blogposztban!

süti beállítások módosítása