A PlayBooknak számos olyan tulajdonsága van, mely egyedivé teszi a RIM tabletjét a mezőnyben, egyebek mellett ezek közé tartozik az a más tabletnél egyáltalán nem létező tulajdonság, hogy az interfészt a kijelző keretének taperolásával is lehet vezérelni. A PlayBook kijelzőjének kerete cserébe jó vastag, de ha megtanuljuk jól kihasználni a gesztusokat, cseppet sem fogjuk ezt bánni.

Az alábbi képen a kijelző érintésével elvégezhető gesztusokat szemléltetjük. Minden esetben a kerettől befelé haladó, egyenletes, határozott ujjmozdulatra reagál a vezérlés. Fontos, hogy a kiindulási pont és a mozdulat iránya együttesen határozza meg, mit fog csinálni a tablet! Lássuk sorjában a gesztusokat!

  1. A keret bal vagy jobb felső sarkától a kijelző középpontja felé tartó mozdulat: a felső státuszsáv előhívása bármely program futása esetén.

  2. A keret bal alsó sarkából a kijelző középpontja felé tartó mozdulat: a virtuális billentyűzet behívása bármilyen program futása esetén.

  3. A keret bal vagy jobb szélétől a kijelző középpontja felé mutató mozdulat: az éppen futó alkalmazás átváltása a háttérben futó programok listájában balra vagy jobbra található alkalmazásra.

  4. A keret alsó szélétől a kijelző középpontja felé mutató mozdulat: az éppen futó alkalmazás háttérbe küldése.

  5. A keret felső szélétől a kijelző középpontja felé mutató mozdulat: az alkalmazás menüjének (ha van) behívása.

  6. A keret alsó vagy felső szélétől legalább a kijelző kétharmadán végigfutó mozdulat: a tablet felébresztése készenléti állapotból. Update: utólag ezt korrigálnánk, vízszintes mozdulatra is felébred a PlayBook, és itt nem is kell megérinteni a keretet, elég a kijelzőn végighúzni az ujjat.