Tegnap, mióta megláttam az első képet a RIM első BBX-es telefonjáról, nehezen tudom kiverni a fejemből a készülék látványát, olyan mély nyomot hagyott bennem. Jelentőségteljes mobil lesz, az biztos, a RIM fennállásának talán éppen eddigi legfontosabb terméke. Éppen ezért őrülten hiányoznak róla a fizikai gombok - legalábbis számomra.

Nem tudom, honnét jön ez a gombmánia nálam, de mióta az eszemet tudom, imádok gombokat nyomogatni, még szerencse, hogy a munkám tulajdonképpen másból sem áll. Az egyik első emlékem, hogy alig pár évesen nyomkodom egy bolt pénztárgépének gombjait a közértes néni felügyelete mellett, aztán jött az írógép anyám munkahelyén, a számológépes kvarcóra (Neked megvolt?) majd a Commodore, végül a PC. És közben, illetve utánuk a telefonok.

Az interakciónál - legyen szó akár telefonról, vagy számítógépről - nálam a gombok ott kell legyenek fizikai valójukban (jó, a PlayBook talán az egyetlen kivétel), különben egyszerűen nem érzem magam komfortosan. Erre itt van ez a BBX-es cucc, amit lehet rondának meg szépnek tartani, de fizikai gombok, nos azok nincsenek rajra. Kész rémálom.

A RIM részéről ez egy üzenet. A cég a hardveres gombokkal ellátott személyhívókkal alapozta meg a jövőjét, most láthatóan mégsem tér vissza a gyökerekhez. Ennek oka nyilván a divatnak való megfelelés, ha ezt igényli a nép, ezt kapja. Nem kétlem, hogy jó lesz ebben a versenyszámban a RIM, a dizájnon és a hardveren túl úgyis legalább olyan nagyot, ha nem nagyobbat nyom a latba a szoftver, márpedig a BBX erős versenytársnak ígérkezik, még ha mostanában nem is annyira jó a PR-ja.

Egyébként nem félek attól, hogy Kanadában végleg lemondtak a QWERTY-ről, csak mert az iparágban most a touch a menő - hiszek benne, hogy a 9900-as Boldnak érkezik majd BBX-es utódja, de legalábbis eléggé meg lennék lepve, ha az eddigi legsikeresebb termékcsaládjának itt búcsút intene a RIM. Érdekes kérdés, hogy vajon mi lesz a csúszkákkal, vagyis a Torch-koncepcióval, lesz-e tájkép módban szétcsúsztatható BlackBerry - ami lássuk be, elég kényelmes és kézenfekvő megoldás lenne.

Értem én, hogy kell az érintőkijelző az intuitív vezérléshez, de az ideális megoldás szerintem még mindig a fizikai gombok és a touchscreen elegye, ahogy a Torch-nál vagy az új Bold-nál is látni, és amihez most csatlakozott a BlackBerry 9790 is. Szóval kellenek azok a gombok, akarom őket, és felőlem az érintőkijelzős London mellé jöhet még egy Párizs meg Róma is, csak egy, ó csak egy QWERTY-s BBX-es BlackBerryt szeretnék!

Ez van, ha az embert hagyják pénztárgépet nyomogatni gyerekkorában.

süti beállítások módosítása