A BerryBlog rendhagyó húsvét előtti bejelentkezésében ezúttal egy BlackBerry témát ajánlunk mindazoknak, akik szeretik ünnepi hangulatba öltöztetni telefonjukat. Az MMMOOO által készített Easter Eggs téma tökéletesen alkalmas erre, a tojásokkal teli háttérkép és a színes ikonok révén mindenki azonnal átélheti a húsvét sajátos hangulatát, amint ránéz a BlackBerryjére.

Az ingyenes Easter Eggs téma letölthető a webes App Worldből, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével.

Címkék: húsvét téma

Bár a PlayBookot még nem kapni itthon, sem Európa tőlünk nyugatabbra lévő országaiban, a tabletet és a BlackBerryket összekötő app, a BlackBerry Bridge már hazánkból is elérhető. Az alkalmazást a RIM a PlayBook premierjével egy időben tette közzé, ám pár napig amerikai régiókorlátozás volt rajta, vagyis csak a tengerentúli BlackBerry-felhasználók érhették el az appot.

Mostantól nincs ilyen korlát, a BlackBerry Bridge bárki számára ingyenesen letölthető - jól jön például annak, aki Amerikából importál be valahogy egy PlayBookot, akár magánimport útján, akár az angol Amazonon keresztül, ahogy arról egy poszttal lejjebb beszámoltunk. Az AT&T előfizetők számára az alkalmazás továbbra sem férhető hozzá, a szolgáltató hivatalos indoklása szerint tesztelik az appot, ennél valószínűbb azonban, hogy az AT&T tethering szolgáltatásával kapcsolatos üzleti megfontolások állhatnak a háttérben.

Az ingyenes BlackBerry Bridge App letölthető a webes App Worldön keresztül, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével.

A válasz a címben szereplő kérdésre egyszerű: az Egyesült Államokban és Kanadában természetesen, ám aki utazás nélkül hozzá akar jutni már most egy PlayBookhoz, annak jó hír, hogy az Európai Unióból is megrendelheti, így akár már a jövő héten taperolhatja a RIM tabletét - ráadásul vámoltatni sem kell a holmit.

A PlayBooknak jelenleg két változata is beszerezhető Nagy-Britanniában az angol Amazon közvetítésévell, bár az amerikai import miatt kissé borsos áron: a 16 gigabájtos példány 499, a 64 gigabájtos pedig 699 fontba kerül. Ha magyarországi szállítást kérünk (ez pár nap alatt ideér), erre még 18 font postaköltség jön, tehát a végösszeg 517 font lesz egy 16 GB-os PlayBook esetében. Ez mai árfolyamon számolva nagyjából 154 ezer forint tokkal-vonóval.

Nem olcsó, az biztos, de lényeg, hogy akinek azonnal kell egy PlayBook, akár már most is vehet magának egyet Európában. (A félreértések elkerülése végett szólunk, hogy ez még nem a hivatalos angol fogyasztói ár, mivel Angliában hivatalosan nem árulja a RIM a PlayBookot.)

Úgy látszik, lassan kezdenek megjelenni az App Worldben a kifejezetten a mi régiónk számára fejlesztett alkalmazások: legutóbb egy magyarországi térképszoftvert ajánlottunk figyelmetekbe, április közepétől pedig már banki alkalmazást is elérhettek a piactérről.

Az első, itthon is releváns banki szoftvert az Erste Csoport adta ki BlackBerrykre, az App Worldből elérhető program Magyarország mellett többek közt Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Csehországban és Szlovákiában is működik, és több más nyelv mellet a magyart is ismeri.

A program a kiválasztott nyelvtől függően több funkcióval rendelkezik, így térképes ATM- és bankfiók-kereső, hitelkalkulátor (ez a magyar felületen nem érhető el), részvény- és árfolyamtáblázat (a magyar felületen csak egy nem túl friss árfolyamelőrejelzés) egyaránt található benne. Aki az Ersténél bankol és BlackBerryje van, mindenképpen telepítse, az alábbi QR-kód beszkennelésével, vagy az App World webes felületén keresztül!

Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy a RIM szoftverfejlesztői mégis miért nem tudtak natív alkalmazástámogatást kínálni a PlayBookhoz a premierre, hiszen az egy dolog, hogy a külsősök nem kaptak időben hardvert, meg fejlesztői eszközöket, de a gyártótól azért elvárná az ember, hogy a BlackBerryken is népszerű appokat átportolja az új termékre.

Így számunkra érthetetlen, hogy miért nem készült natív Facebook- vagy Twitter app a PlayBookhoz a rajtra, de említhetnénk még más, népszerű RIM-alkalmazásokat (például BlackBerry Traffic/Travel). Oké, hogy ezek egy része valamilyen szinten PIM-kötöttséggel bír, meg a social media platformokat jól lehet használni a böngészőn keresztül is, dehát akkor tényleg csináljunk egy hordozható böngészőt, aztán nem kell ide semmiféle app, mert ott a Flash meg a HTML5, meg más webes platformok, amivel mind elbír a PlayBook böngészője, azt' levan a gond.

A PIM-támogatás bekapcsolásával alighanem változni fog a helyzet, azt legalábbis biztosan tudni, hogy BlackBerry Messenger lesz a PlayBookra, már csak azért is, mert a RIM chatszolgáltatását (jelenleg) nem lehet a weben keresztül használni. Hogy mi lesz a többivel, így lesz-e és ha igen mikor natív Facebook app a PlayBookra, azt egyelőre nem tudni, remélhetőleg azért a RIM alkalmazás-programozói előbb-utóbb meglátják a PlayBookban rejlő lehetőségeket, és - akárcsak az okostelefonok esetében - olyan appokkal állnak majd elő, amelyek iránymutatóak lehetnek a fejlesztői közösség számára.

Tegnap este megjelent egy felmérés a BlackBerry hivatalos Facebook-oldalán (ami mellesleg nagyjából 6,1 millió tagot számol) arról, hogy ki miért szereti a PlayBookját. Eddig meglehetősen szép számmal érkeztek be a szavazatok a különböző opciókra, a poszt írásáig született 3159 voks a következőképpen oszlik meg:

  • 1983-an a böngészési élményt tartják a legjobbnak a PlayBookban
  • az erős multimédia-képességekre csupán 141-en szavaztak
  • a multitask 403 szavazónak elsődleges szempont
  • 123 szavazat érkezett a kis/ultraportable méretre
  • 509-en pedig több dolog miatt (nyilván a fentiek kombinációja) szeretik a PlayBookot

A nem reprezentatív felmérés eredménye azért annyira nem lepett meg minket, a PlayBook böngészője az eddigi beszámolók alapján tényleg azt a webes élményt kínálja, mint a legtöbb PC, van teljes Flash- és Java-támogatás, teljes HTML5-kompatibilitás, miazmás.

Persze a kérdés cseles, mert eleve azt feltételezi, hogy a vásárló szereti a PlayBookot, ami nyilvánvalóan nem mindenkire igaz, a CrackBerry fórumán például már van, aki azt írja, vissza fogja vinni a PlayBookot az üzletbe, igaz nem azért, mert nem elégedett a tablet képességeivel, hanem azért, mert az AT&T korlátozása miatt nem tudja használni vele a BlackBerry Bridge funkciót.

Címkék: playbook tablet