Hoppá-hoppá, úgy látszik nem csak az USA kormánya, és az amerikai elnök paranoid a kormányzati szektor által használt kütyük biztonsága kapcsán: a hét végén felröppent sajtóinformációk szerint Oroszországban a kormányzati szektorban használt iPadeket rövidesen cserélni fogják. Lehet, hogy éppen PlayBookra.

A hírek szerint Putyinék nincsenek megelégedve az iPad által nyújtott adatbiztonsági szinttel, ők feltörhetetlen tableteket szeretnének (ki nem?) minden kormányhivatalnok kezében látni. Az orosz kormány állítólag még nem döntötte el, hogy az USA elég kemény FIPS kriptográfiai certifikációján nemrég megfelelt PlayBookra, netán valamilyen androidos eszközre, vagy egy saját fejlesztésű (!) megoldásra essen a választásuk, a RIM tabletje azonban elég jó esélyekkel játszik.

Aztán lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy a tökös legénynek tartott Putyinnak megtetszettek Obama játékszerei, ahogy az a régi szép időkben a szovjet és az amerikai rezsim kapcsolatára jellemző volt.

Még mindig inkább a tablet, mint a hidrogénbomba, nem?

Az egyik legelképesztőbb mobilos életmentő megoldást egy biztonsági őröknek, erdészeknek, és mindenféle veszélyes munkát végző magányos farkasoknak készített telefonnál volt szerencsém nemrég látni. A gyártó most mellékes, a telefon sem okostelefon, viszont van benne egy olyan okosság, amit úgy hívtak, hogy "man down" riasztás. Ez nagyjából arról szól, hogy a telefon a giroszkóp meg a vízszintmérő segítségével meg tudja állapítani, ha a tulaj padlót fogott valami miatt (leütötték, lelőtték, rádőlt egy fa, pofonvágta egy grizzly), és ez alapján automatikus riasztást küld mindenféle segélyhívó rendszereknek, természetesen a GPS koordinátákkal megspékelve.

Kicsit hasonló elgondolásból született a Guardly mobilalkalmazás, mely azért igényel bizonyos szintű beavatkozást, és talán a célközönség is más, de a cél ugyanaz: baj esetén segítséget kérni a lehető legegyszerűbb módon.

A poszt apropója, hogy az egyelőre csak iPhone-ra elérhető program a hírek szerint hamarosan BlackBerrykre is megjelenik. A rendszer elsősorban egyedül élő, mobilis, és kevésbé mobilis emberek, nyugdíjasok, ágyhoz kötöttek, esetleg éjszaka egyedül kószáló, potenciális bűnözői célpontok számára lehet életmentő megoldás - akár szó szerint is.

Az alkalmazás úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkevesebb interakcióval a lehető leggyorsabban segítséget lehessen kérni vele. A segélykérő üzenet többféle úton (telefonhívás, SMS, e-mail stb.) juthat el a címzettekhez, végső soron pedig automatikus segélykérő üzenetet küldhet az ismert segélyhívó számokra. Emellett a program közli a bajba jutott tartózkodási helyét is azokkal, akik az illető segítségére siethetnek.

A Guardly sok más apphoz hasonlóan ingyenes és prémium, fizetős szolgáltatással is jelen van a piacon. Az azonban egyelőre nem világos a számunkra, hogy az app itthon is használható lesz-e, remélhetőleg a fejlesztők nem fogják korlátozni az elérhetőséget a nagy tengerentúli piacokra.

A RIM ugyan a napokban, hetekben küldi a boltokba, vagyis a szolgáltatókhoz az első OS7-es készülékeket, ettől függetlenül még az OS6-os modellek uralják a piacot, köztük a Bold 9780-nal. A tavaly ősszel megjelent telefont mától mindhárom hazai szolgáltatónál lehet kapni, miután a készülék a T-Mobile és a Vodafone után a Telenor Magyarország árlistájába is bekerült.

A mobilért a Telenornál két év hűségvállalással 83 ezer forintot kell fizetni, feltöltőkártyás konstrukcióban pedig egy forint híján százezerbe kerül a Bold 9780. Összehasonlításként, a T-Mobile ugyanilyen feltételek mellett 70 ezerért és 105 ezerért, a Vodafone 94 ezerért, és szintén 105 ezerért kínálja a jelenleg kapható legerősebb Boldot.

A ráncfelvarrt modell bevezetésével a Bold 9700 értékesítése egyébként megszűnt a Telenornál, a szolgáltató jelenleg a 9300-as (Curve 3G), a most megjelent 9780-as (Bold) és 9800-as (Torch) típusokat árulja.

Címkék: telenor bold 9780

Ezen a héten durván a közösség szolgálatába állt a RIM, nem elég, hogy a Facebook app frissült a 2.0-s verzióra, de magyar idő szerint ma éjjel megérkezett a BlackBerry Messenger platform legújabb, 6.0-s kiadása is.

Bár elsőre semmi szembeötlő különbség nincs az 5.0-s és az új verzió közt, az új BBM az elmúlt évek fejlesztési vonalába jól illeszkedve viszi tovább előre a platformot. Emlékezetes, hogy az app pár évvel ezelőtt nem volt több egyszerű üzenetküldő, vagy chatalkalmazásnál, mára azonban ez gyökeresen megváltozott.

A 6.0-s változat már az élménymegosztásra helyezi a hangsúlyt, ennek érdekében a RIM a fejlesztők számára lehetővé tette, hogy alkalmazásaikat összekapcsolják a BlackBerry Messengerrel, és így például a felhasználók a játékokban elért eredményeket, vagy a tartózkodási helyüket automatikusan közzétehetik barátaiknak, ismerőseiknek. A BBM-mel kompatibilis alkalmazások kezdeti listáját itt találjátok.

Az itthon méltatlanul kevéssé népszerű BBM-et egyébként világszerte nagyjából 45 millióan használják rendszeresen, a platform tőlünk nyugatabbra olyannyira népszerű, hogy a szolgáltatók SMS-forgalmát egyes országokban komolyan visszaszorította. A program használatához BlackBerry előfizetés szükséges.

A BBM6 letölthető az App World webstore-ból, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével a mobiltelefonos App World kliens segítségével.

Tegnap nem csak BlackBerrykre, hanem a PlayBookra is megérkezett a Facebook alkalmazás, bár ez a hír alighanem kevesebb magyar felhasználót érint, mint a telefonos alkalmazásfrissítés. Ettől függetlenül talán még a mobilos appnál is fontosabb előrelépésről van szó, hiszen az eddigi alkalmazásban például nem működtek olyan extrák, mint a Places, illetve az Event nézet.

Az alábbi videó az új alkalmazás működését demózza a PlayBookon, láthatóan nagyon laza hangulatban.

Job well done, give me a five!

Címkék: facebook playbook

Ha Vettel, Hamilton és Alonso nevére felkapod a fejed, netán te is a tévé előtt rágtad a körmöd múlt hétvégén a nürburgringi Forma 1-es közvetítés alatt, akkor bizonyára tudod, hogy hazánk és a nemzetközi autósport relációjának legfontosabb hétvégéje előtt állunk. Nem árt, ha erre a BlackBerrydet is felkészíted.

Itt a remek alkalom, hogy - ha még nem tetted meg - telepítsd az FIA hivatalos oldalának, a Formula1.com-nak az alkalmazását, a Formula1.com 2011-et, amellyel a versenyekkel, pályákkal és edzésekkel kapcsolatos információkon túl a futam alatt folyamatosan tájékozódhatsz köridőkről, helyezésekről stb. Különösen annak hasznos alkalmazás ez, aki van olyan szerencsés, hogy a helyszínen izgulhatja végig a küzdelmet, de nincs a közelében kivetítő.

Jobban meggondolva Forma 1 rajongóknak egyenesen kötelező ez az app. Letölthető az App World webstore-ból, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével.

süti beállítások módosítása