Talán még emlékeztek Jennyre, a brit Vodafone munkatársára, aki június elején a Bold 9900-at mutatta meg nekünk egy rövid videóban. A Vodafone-nál azonban a jelek szerint nem csak az új Bold, hanem a full érintőkijelzős Torch (BlackBerry 9860) is kapható lesz, nyilván nem véletlenül: a szolgáltató anyaországában, Nagy-Britanniában töretlenül sikeresek a BlackBerryk.

Az új Torchról is készült egy bemutatóvideó, ezt láthatjátok fentebb (ezúttal nem Jenny közreműködésével), aztán reméljük, hogy a magyar Vodafone-hoz is megérkezik rövidesen a telefon, annak ellenére, hogy a vodások nagyon csúnyán befürödtek itthon a Stormmal.

Címkék: vodafone torch 9860

Régóta tudjuk, hogy a PlayBook bizonyos feltételek mellett képes lesz androidos alkalmazásokat futtatni, és bár nem mintha ez lenne a fő selling point az eszköznél, sokan várják azért az Android App Player nevű futtatókörnyezet érkezését a RIM tabletjére.

A hét elején felröppentek olyan pletykák, melyek szerint a futtatókörnyezet fejlesztésén lassított a gyártó, így az csak valamikor az év végén jelenik meg - a CrackBerry szerint viszont ez úgy ahogy van kamu,  minden az eredeti terveknek megfelelően halad. A fejlesztők állítólag két-három héten belül, vagyis még augusztusban megkapják a portoláshoz szükséges összes eszközt, illetve dokumentációt. Ezek után elvileg pár héten belül - valószínűleg még szeptemberben - megjelenhetnek az első androidos appok a PlayBookra.

A legnagyobb kérdés az App Player kapcsán persze továbbra is az, hogy miért építene a BlackBerry Tablet OS-re egy fejlesztő, ha az alkalmazása androidos változatát is képes futtatni a PlayBook. Az App Player futtatása talán nem a legjobb módszer arra, hogy a QNX -alapú platformra, illetve az Adobe AIR felé terelje a programozókat a gyártó, de az is megeshet, hogy végül bejön ez a taktika a RIM-nek, akinek így egy igazán sokoldalú, széleskörű támogatással bíró eszköz lehet az ütőkártyája.

A tegnapi nagy bejelentés apropóján egyre másra közlik a tengerentúli szolgáltatók, hogy augusztustól forgalmazni fogják az új BlackBerryket. Így tesz az AT&T is, mely egyenesen 4G-s BlackBerry portfóliónak hívja a 9810-et, a 9900-at és a 9860-at, ezzel nem kissé megzavarva a vásárlókat. Az új BlackBerryk ugyanis mindenben nagyon jók, de egyáltalán nem lesznek 4G-sek.

Az ügy tisztázása végett a 3G-t követő 4G-s szabványnak szokás nevezni az LTE-t, esetleg a WiMAX-ot, utóbbi mobilkészülékek esetén kevésbé releváns, előbbi meg nem is igazi 4G-s szabvány, az majd az LTE Advanced lesz ugye. Mindez persze csöppet sem zavarja a tengerentúli szolgáltatókat, olyannyira, hogy az ottani T-Mobile például a 21-42 Mbps sávszélességű HSPA+ technológiát is szemrebbenés nélkül 4G-snek nevezi.

Az új, GSM-normás BlackBerryk feltételezhetően ugyanazt a rádiós egységet kapják majd, az eszközök tudása legalábbis egyezik majd. A tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint a Bold 9900, a Torch 9810 és 9860 egy maximum 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélességet biztosító HSUPA-modemmel jön, ami sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé - más kérdés, hogy minek? -, mint a korábbi (csúcs)modellekben található egység. De ettől még véletlenül sem lesz 4G-s, és pláne nem gyárt a RIM külön modelleket az AT&T-nek.

A szolgáltató azért a sajtóközleményben szemérmesen hozzáteszi, hogy a 4G-s sebességeket a HSPA+ hálózat biztosítja majd, vagyis olyan területeken, ahol HSPA+ toronyra csatlakozik a mobil, ott a gyakorlatban akár 10-12 Mbps is lejöhet az adótoronyról, feltéve, hogy nincs nagy zsúfoltság a környéken.

Ezzel az erővel egyébként a magyar T-Mobile is beharangozhatna 4G-s BlackBerryket, a cég ugyanis javában fejleszti a 21 Mbps sávszélességű HSPA+ hálózatát - július végén már országszerte 300 ilyen állomás üzemelt, 2013 végére pedig a tervek szerint mindegyik 3G-s cella legalább ennyit fog tudni.

Na ennyit a 3G-ről, meg 4G-ről, ígérjük egy ideig most nem traktálunk benneteket több szakzsargonnal, csak szólni akartunk, hogy ne dőljetek be minden marhaságnak, amit a tévében meg az interneten láttok.

Címkék: 3g blackberry lte 4g

Tegnap ugyan a felsőkategóriás OS7-es BlackBerryktől roskadozott a szaklapok és blogok feedje, ettől függetlenül annak sem kell csüggednie, aki az olcsóbb szegmensből akar magának új készüléket vásárolni. Jön ugyanis hamarosan az új Curve is, azaz a BlackBerry 9350/9360 (még nem teljesen tiszta, hogy ez lesz a konkrét típusszám).

A OneMobileRing újabb képeket tett közzé a kisöcsiről, ami mellékesen erősebb lesz, mint a ma kapható összes Bold típus, és hasonlóan kecses, mint a tegnap bejelentett full érintőkijelzős Torch. Az alábbi képeken egy Curve 3G és egy Bold 9900 mellett egyaránt megszemlélhetitek az egyébként őszre várt újdonságot.

A fotókért kattints tovább!

Címkék: curve 9350 9360

Egy év hosszú idő, de fél év sem kevés, különösen a technika gyorsan változó világában - ennyi ideje van nálam a Torchom, ez már azt hiszem kimeríti a tartós teszt fogalmát, noha nyilván nem tesztelés céljából vettem meg, hanem hogy elégedetten használjam. És elégedett is vagyok.

Hozzáteszem mindjárt az elején, szeretek vigyázni a kütyüimre, ami nem csak azt jelenti, hogy nem adom a telefonom tizenkét évnél fiatalabb gyerekek kezébe (a fenébe is, mégis mit várjon tőlük az ember, ha egyszer egy Barátok köztet is csak szülői felügyelettel nézhetnek végig?), hanem többek közt azt, hogy figyelmet fordítok a mechanikai védelmükre. A Torch is a kezdetektől fogva a gyári - de külön megvásárolt - bőrtokban lapult, illetve lapul most is.

Ennek megfelelően a telefon gyakorlatilag olyan, mintha új lenne, nem csak a külsejét, hanem a mechanikáját tekintve is. A gombok nyomáspontja nem változott, nem kopik róluk a festék, nem esnek ki a helyükről stb. Nem kopott ki, nem lötyög a csúszka mechanika sem, továbbra is mint kés a vajban jár, már-már szexuális gyönyört okozva a finoman cizellált kattogásával. Aki rajong a mechanikus kütyükért, bizonyára megérti ezt, mindenki más meg gondolja nyugodtan azt, ami éppen most eszébe jut.

Szóval a telefon mechanikailag teljesen rendben van, hozzátartozik a dologhoz, hogy egyszer sem esett le, nem ázott be és nem lett szétszedve. Ami nincs annyira rendben, az a gyári csomagban található füles, ez nagyjából három-négy hónapnyi intenzív zenehallgatás után megadta magát, pontosabban a bal oldali csipogó éktelen recsegésbe kezdett. Azóta van helyette másik, sokkal jobb, szóval nem nagyon bánkódok miatta.

A többi tapasztalatért kattints tovább!

Hogy repül az idő, pontosan egy éve volt, amikor a RIM bejelentette első OS6-os készülékét, egy olyan mobilt, amilyen addig még nem volt a gyártó kínálatában, nem csak OS-szinten. Igen, kedves barátaim, férfiak és asszonyok, a BlackBerry 9800-ról, vagyis a Torchról van szó, amely ennyi ideje köztünk van, és bár a statisztikák szerint nem váltotta meg a kanadaiakat, mégiscsak egy remek telefon, sok ismerősünknek van, sokan szeretik.

Boldog születésnapot, BlackBerry 9800, reméljük az utódaid legalább olyan jók lesznek, mint te voltál!

süti beállítások módosítása