Ahogy arra számítani lehetett, a CES idén egy sor érdekes szoftveres újdonságot tartogatott a BlackBerry-felhasználóknak, így a RIM bemutatta az új, 7.1-es készülékszoftvert, amiről eddig hivatalosan soha nem beszélt, demózzák a PlayBook OS 2.0-t, valamint itt az új BlackBerry Messenger is. A Trafficot és a Travelt csak azért nem említem, mert úgysem érhető el Magyarországon egyik sem.

bbm61.jpg

Szóval itt a BlackBerry Messenger új, 6.1-es verziója, mely a világ első olyan mobilos csevegőalkalmazása, amivel egy egészen újszerű módon is fel lehet venni az ismerősöket: NFC-vel. Az újabb BlackBerry okostelefonok közül a 9900, a 9360 és a 9380 tartalmazza a Near Field Communication szavakból betűszóvá összeálló technológiát, mely egy speciális, kis hatósugarú, kevés adatot küldő és fogadó rádiós egységből, valamint a hozzá csatlakozó antennából áll. Utóbbi a mobil hátlapján található.

nfc_bbm.jpg

Bár az NFC-t sokan szeretik a mobilos fizetéssel összefüggésbe hozni, látható, hogy a technológia jól használható arra is, hogy ismerősöket vegyünk fel egy csevegőprogramba. Ehhez a BBM legújabb, NFC tag támogatással rendelkező verziója, valamint a most frissiben bejelentett 7.1-es készülékszoftver szükséges - meg persze NFC-s BlackBerry. Ha ezek adottak, akkor a BBM-et megnyitva az új partner felvételénél a menü kiegészül egy új opcióval, ezt kiválasztva a két telefont csak a hátlapjuknál fogva össze kell érinteni, és voilá, máris felkerül mindkét kontakt listára a kapcsolat.

A magam részéről egyébként a régóta elérhető QR-kód szkennelgetős kapcsolatfelvételt nagyobb poénnak tartom továbbra is, az NFC tag használata azonban kétségtelenül olyan előremutató technológiai kuriózum, ami jelenleg semelyik másik okostelefon-platformon nem létezik tudomásunk szerint. És ez még csak a kezdet.

Címkék: tag blackberry nfc bbm
süti beállítások módosítása