Most, hogy már mindenki tudja, mi az a BlackBerry, itt az ideje, hogy megismerkedjetek röviden a BlackBerry okostelefonok igazi savát-borsát adó háttérrendszerrel. Ez nem más, mint a BlackBerry Internetszolgáltatás, vagyis az angol rövidítés után BIS, mely nélkül a készülékek legtöbb funkciója nem érhető el. De mi is ez a BIS és miért is van rá szükség pontosan? 

A BIS nagyon leegyszerűsítve egy interneten belüli hálózatként fogható fel, melyre csak a BlackBerry telefonok képesek csatlakozni, és amin keresztül úgy tudnak a készülékek egymással, valamint a levelezőrendszerekkel kommunikálni, hogy az adatokhoz kívülről senki más nem tud hozzáférni. 

A szolgáltatás ebből kifolyólag az egyik alapja a BlackBerryk üzenetkezelő rendszerének. Ez azt jelenti, hogy a SIM-kártyára aktivált BIS nélkül nem működik a telefon gyári levelezőrendszere, ami első látásra egyébként nagyon hasonló a többi platformnál lévő megoldáshoz, de mélyebbre ásva egy jóval bonyolultabb és szerteágazóbb rendszer lakozik.

Anélkül, hogy ennek a részleteivel untatnánk, elég annyit tudni, hogy a BlackBerryk jóval kisebb adatforgalmat generálnak a többi okostelefonhoz képest, mivel az összes információ tömörítve "utazik" a rendszeren keresztül. Emellett a BIS-t használva valójában csak akkor töltődik le egy e-mail a telefonra, ha megnyitod (addig csak egy jelzést látsz, hogy új üzeneted érkezett), illetve az üzenetek továbbítása is minimális adatforgalommal jár. Mindez azt jelenti, hogy ugyanannyi netezéssel, levelezéssel, vagy Facebook-használattal egy BlackBerryvel a rendszeres havi adatmennyiség töredékébe is beleférhetsz.

A BIS-en keresztül nem csak e-mailezhetsz, vagy internetezhetsz: ezen a hálózaton működik a BlackBerryk saját, egyedi üzenetküldő szolgáltatása, a BlackBerry Messenger is (erről majd később írunk még), valamint számos más alkalmazás (például Facebook- vagy Twitter-kliens) megfelelő futtatásához is szükséged van a szolgáltatásra.

A BlackBerry internetszolgáltatásra a mobilszolgáltatódnál fizethetsz elő, éppúgy, mint bármilyen mobilinternet-csomagra. Fontos, hogy egyelőre csak akkor élhetsz ezzel a lehetőséggel, ha havidíjas ügyfél vagy. Újabban Magyarországon is elérhetők olyan díjcsomagok, melyek már eleve tartalmazzák a BIS-t, illetve mellettük kedvezményesen fizethetsz elő a szolgáltatásra. Ilyen a Vodafone Matrix tarifacsalád, mely mellé a díjcsomagtól függően 0-999 forintért aktiváltathatsz BlackBerry internetszolgáltatást.


A poszt része a Vodafone BlackBerry játékának.

A részletes játékszabályok megtalálhatók az alábbi linkre kattintva, illetve a  Vodafone Facebook-oldalán.

süti beállítások módosítása